Cercetătorii au demonstrat că pot prelua informaţii din device-uri prin unde sonore

Andreea Popa
Companii #Securitate Cibernetică / 5 august 2015

O echipă de cercetători de securitate din SUA a demonstrat că poate prelua informaţii, de la distanţă, prin unde sonore, din componente standard ale computerelor, imprimantelor, electrocasnicelor "smart" şi altor milioane de device-uri, scrie Reuters.

Relatând subiectul, CNN notează că pot fi atacate cu succes şi computerele care nici măcar nu sunt conectate la internet, cum ar fi cele de la centrale nucleare.

Programul de atac preia controlul unor componente fizice din circuitele de intrare/ieşire şi le aplică vibraţii la frecvenţa aleasă de atacatori. Vibraţiile pot fi detectate în apropiere, cu o antenă radio AM.

În ultimii zeci de ani, atât agenţiile de spionaj, cât şi diverşi cercetători, au cautat moduri inedite de a extrage informaţii din tastaturi şi alte periferice, reuşind cu succes să captureze lumina, căldura şi alte "emanaţii" ce permit destinatarilor să reconstruiască, în mare măsură, conţinutul.

Noua antenă transmiţătoare, denumită "Funtenna" de către cercetătorul Ang Cui de la Red Balloon Security, adaugă un alt canal potenţial care, altfel, ar fi greu de detectat, fiindcă niciun registru de trafic nu ar "prinde" datele care părăsesc terminalele.

Ang Cui a prezentat sistemul în faţa unor reporteri înainte de prezentarea oficială de la conferinţa Black Hat din Las Vegas, promiţând că după discurs va prezenta şi codul "proof-of-concept" ce va permite şi altor cercetători sau hackeri să profite de tehnologie.

Hackerii ar avea nevoie de o antenă în apropiere de clădirea ţintă pentru a detecta undele sonore şi vor trebui să găsească un mod de a accesa terminalul dorit pentru a converti datele căutate în formatul potrivit transmisiei. Însă, dezvoltarea acestei metode, în ultimii doi ani, este o altă dovadă că terminalele pot fi manipulate în moduri imprevizibile şi atacatorii îşi cresc avantajul în lupta cu aparătorii, pe fondul creşterii complexităţii gadget-urilor, scrie Reuters.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb