Compania Naţională Nuclearelectrica SA şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) anunţă începerea lucrărilor la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavoda, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei. Această iniţiativă marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene, conform sursei.
Instalaţia de detritiere va elimina tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei. Folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, Instalaţia de Detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia din lume şi prima din Europa şi va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune, informează sursa citată.
România are, de asemenea, oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de aprovizionare şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export de tehnologie şi know-how românesc, folosind industrie şi forţă de muncă locală.
Proiectul CTRF, derulat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerinţele de securitate nucleară actualizate pentru o instalaţie industrială de indepartare a tritiului, aşa cum au fost stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN), conform datelor companiei.
Potrivit comunicatului, "Suntem încântaţi să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica faţă de operarea sigura şi protecţia mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară şi contribuie la securitatea energetică naţională", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.
"Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalaţia va spori protecţia mediului, contribuind în acelaşi timp la operarea în siguranţă a centralei nucleare de la Cernavoda şi, de asemenea, la creşterea economică a ţării. Pe viitor, mă aştept ca industriile nucleare dintre România şi Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă şi mai puternică", a declarat Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).
Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavoda, unde au participat echipele Nuclearelectrica şi KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2024, 08:59)
Au trecut la munca de jos, la cazma!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2024, 09:18)
Au uitat sa-si suflece manecile...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de nu mai fiti rai în data de 11.06.2024, 10:10)
Mai bine puneti mana si cititi despre reactoarele de fuziune nucleara, astea sunt viitorul tehnologiei nucleare. Si sunt mai sigure decat astea clasice, de fisiune nucleara. Ar fi super sa avem printre primele reactoare de fuziune, cand va incepe operarea lor comerciala. Desigur, asta probabil peste 20 de ani, deocamdata se fac doar cercetari pe reactoare experimentale.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2024, 10:20)
Mai 10.10 ai vrut sa te dai destept, acum se construieste ceea ce este verificat aprobat si functioneaza sigur 100%. Ce o sa fie peste 20 de ani e poveste
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2024, 10:32)
Mai 10.20 nu ma dau destept, studiaza si vezi ca deja exista in stadiu experimental. Evident ca inca nu functioneaza pentru exploatare comerciala, ca iese pe pierdere, consuma mai multa energie decat produce ... Dar asta nu inseamna ca nu va fi candva o revolutie in domeniul nuclear. Uite, instalatia de detritiere de la Cernavoda e prima din Europa, a treia din lume ! Eu zic ca e o realizare frumoasa pentru SNN.
In rest fiti hateri ca nu ma intereseaza. Sa fiti sanatosi ! Jucati-va pe bursa americana ca acolo aveti destule jucarii ....
Si nu mai faceti atata pe nebunii, nu se da nimeni destept, era doar un comentariu.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2024, 13:45)
Nu stiai nene că moda „orice e românesc nu e bun de nimica ”se poarta demult in RO ? Abia acum afli ?...Jos Romania !...