Cererea de aur împrumutat de la băncile centrale din Londra a crescut semnificativ, pe fondul exploziei livrărilor către SUA şi speculaţiilor privind posibile tarife impuse de Washington, potrivit Reuters.
Timpul de aşteptare pentru retragerea aurului din seifurile Băncii Angliei a crescut la patru săptămâni, faţă de câteva zile anterior, din cauza cererii ridicate.
Livrările de aur către SUA au crescut semnificativ din cauza temerilor privind posibile tarife impuse de administraţia Trump şi a speculaţiilor legate de diferenţele de preţ între COMEX şi piaţa spot din Londra. Londra rămâne cel mai mare hub de tranzacţionare over-the-counter a aurului, unde participanţii tranzacţionează direct între ei.
"Aspectul crucial cu Banca Angliei este că ea nu este un seif comercial aşa că nu este pregătită să gestioneze o avalanşă de cereri de împrumuturi de aur de la băncile centrale", spune Robert Gottlieb, expert şi fost director de metale preţioase la firma Koch Supply and Trading.
În ultimele două luni, livrările de aur către depozitele COMEX au crescut cu 12,2 milioane uncii, majorând stocurile cu 70%, până la 29,8 milioane uncii, cel mai ridicat nivel din august 2022.
Problemele de lichiditate din Londra afectează şi alte hub-uri globale, iar dificultăţile logistice legate de mutarea aurului din Europa în SUA amplifică presiunea, cu efecte resimţite şi în pieţele asiatice, precum Singapore şi Hong Kong.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2025, 06:53)
Imprumuturile se fac din depozitele de aur ale bancilor centrale la Banca Angliei. Oare sint si cele 60 de tone de la BNR imprumutate?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2025, 07:10)
Acolo e si rezerva BNR care NU a fost adusa in tara desi alte tari deja au facut miscarea asta pt care Dragnea a fost atit de atacat!