Cererea de platină va creşte în acest an, cu un deficit de aproape 1 milion de uncii

A.F.
Miscellanea / 16 mai 2023

Cererea de platină va creşte în acest an, cu un deficit de aproape 1 milion de uncii

Cererea globală de platină va înregistra o creştere de 28% în acest an faţă de 2022, în timp ce oferta va scădea cu 1% de la an la an, astfel că lipsa de platină anticipată anterior va fi mai gravă decât erau aşteptările, în acest an, ca urmare a cererii crescute, în special din sectorul industrial, transmite CNBC.

Deficitul de platină pentru 2023 va fi de aproximativ 983.000 de uncii, arată raportul WPIC, ceea ce reprezintă o revizuire ascendentă cu 77% comparativ cu ultima sa prognoză din martie.

Cererea industrială, în special în producţia de produse chimice şi de sticlă din China, pare să fie cea mai puternică înregistrată vreodată, estimează raportul.

Cererea puternică continuă şi în sectorul auto, deoarece platina devine un înlocuitor din ce în ce mai obişnuit pentru paladiul scump în convertoarele catalitice, se arată în comunicat.

Preţul platinei a fost de aproximativ 1.070 de dolari pe uncie, luni dimineaţă, după ce a atins , în aprilie un maxim pe mai mulţi ani, de aproximativ 1.130 de dolari.

Investitorii au adus o adevărată strălucire metalului preţios, în primul trimestru al anului 2023, când investiţiile în lingouri şi monede au crescut cu 71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile în 102.000 de uncii sunt cel mai mare total după cel din trimestrul al treilea al anului 2021, sprijinite de puterea reînnoită a cererii japoneze, a raportat WPIC.

Mediul economic global incert, efectele inflaţioniste contrare şi criza energetică oferă un fundal macroeconomic provocator pentru sectorul platinei, a spus directorul general al consiliului, Trevor Raymond, în raport, dar probabilitatea ca valoarea metalului preţios să scadă este redusă.

"Important, factorii principali ai creşterii aşteptate de 28% a cererii de platină în 2023 sunt domenii în care riscurile de scădere sunt bine protejate", a spus Raymond.

"Acestea includ înlocuirea în curs de desfăşurare a paladiului cu platina în aplicaţiile auto şi adăugări de sticlă şi produse chimice deja angajate în China, ambele susţinute de cererea de investiţii în creştere", a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb