Cererea de suspendare a procesului privind casa din Sibiu a lui Iohannis, respinsă de instanţă

S.A.
Politică / 18 ianuarie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Curtea de Apel Piteşti a respins, astăzi, cererea de suspendare a procesului privind casa din Sibiu pierdută de familia preşedintelui Klaus Iohannis, informează Stiripesurse.ro.

În încheierea de şedinţă, se arată: "(Curtea, n.r.) Respinge cererea de suspendare. Admite cererea formulată de intimaţi privind emiterea unei adrese către Primăria Sibiu în vederea comunicării moştenitorilor defunctei Lăzurcă Georgeta. Respinge cererea privind emiterea unei adrese către biroul notarial. Prorogă cererea de introducere în cauză a moştenitorilor defunctei Lăzurcă Georgeta formulată de intimaţi pentru următorul termen. Amână cauza la data de 15.02.2017".

Cererile de suspendare şi amânare au fost formulate de avocatul familiei Iohannis, până la stabilirea persoanelor care au calitatea de moştenitor al soacrei preşedintelui, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces înainte de decesul survenit în anul 2016.

Avocatul Virgiliu Viorel Vulcan, reprezentantul celor cu care se judecă familia prezidenţială, a apreciat că cererile depuse de partea adversă reprezintă o încercare de tergiversare a judecării contestaţiei în anulare, prin apelarea la "tertipuri procedurale".

Avocatul a declarat: "Dacă moare o parte a unui proces, ea trebuie înlocuită de moştenitori. Prima soacră a ţării a murit, ea trebuie înlocuită de moştenitori (...) care ar fi singurul moştenitor doamna Iohannis. Folosindu-se de tertipuri procedurale, avocaţii domnului preşedinte încearcă să suspende cauza, să o tergiverseze la maxim, pentru că şansele sunt, din punctul meu de vedere, zero. (...) Aşa spune procedura, dacă decedează una dintre părţi, cauza se poate suspenda până sunt indicaţi şi introduşi în cauză cei care urmează, moştenitorii".

El a adăugat că Ministerul Finanţelor trebuie să aplice hotărârea irevocabilă pronunţată de Tribunalul Braşov în cauza privind casa din Sibiu.

Vulcan a mai spus: "Hotărârea este irevocabilă, din punctul acesta de vedere am obţinut şi o hotărâre de revizuire a sentinţei prin care acestor bătrâni le-au fost anulate contractele de vânzare-cumpărare, ea este pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. A fost desfiinţată şi acea hotărâre ticăloasă prin care au fost anulate contractele de vânzare-cumpărare. Urmează ca dânşii să-şi reintre în drepturi, iar statul român, prin Ministerul de Finanţe, trebuie să pornească demersurile pentru intabularea acestui spaţiu şi al întregii case în cartea funciară, radierea lui Iohannis şi a soţiei, conform deciziei irevocabile a Tribunalului Braşov, şi al doilea pas, urmează să procedeze la o acţiune privind restituirea sumelor încasate necuvenit, sutele de mii de euro încasate de către domnul primar al municipiului Sibiu, cel care avea obligaţia să protejeze domeniul privat al municipiului Sibiu şi din acest punct de vedere dânsul s-a aflat într-o profundă stare de incompatibilitate".

Acesta a fost al patrulea termen al procesului, după strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Braşov.

La termenul anterior, din 7 decembrie 2016, instanţa a admis cererea de amânare formulată de avocatul familiei prezidenţiale, pentru a o putea introduce pe Carmen Iohannis în calitate de moştenitor al mamei sale, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces.

În încheierea de şedinţă din 7 decembrie, se arăta: "(Curtea, n.r.) Încuviinţează cererea formulată de apărătorul contestatorilor privind amânarea cauzei pentru introducerea în cauză a moştenitorilor contestatoarei Lăzurcă Georgeta. Pune în vedere contestatorilor, prin apărător, să depună certificatul de deces al contestatoarei Lăzurcă Georgeta, să indice moştenitorii în timp util în vederea citării acestora pentru următorul termen şi să depună dovada calităţii de moştenitor. Amână judecarea cauzei la 18 ianuarie 2017, nu mai devreme de ora 11.00".

Contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei din noiembrie 2015, prin care cei doi soţi au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului, se judecă la Curtea de Apel Piteşti, conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă curte de apel din ţară, decizia fiind definitivă.

Potrivit presei locale, Klaus Iohannis a reclamat în cererea de strămutare faptul că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, în cei 10 ani cât a durat procesul. În urma articolelor apărute în presă, Carmen şi Klaus Iohannis susţineau că pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor.

Carmen şi Klaus Iohannis au depus o contestaţie în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Braşov un proces privind un imobil din centrul Sibiului.

Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească prin care a pierdut o casă în Sibiu, punctând că împreună cu avocaţii săi caută cele mai bune căi de a o contesta.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii '70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hai la brutărie, Johannisule.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb