Cererea pentru facilitatea reverse repo a Fed explodează şi se îndreaptă către 1 trilion de dolari

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2021

Cererea pentru facilitatea reverse repo a Fed explodează şi se îndreaptă către 1 trilion de dolari

Deşi a primit mai puţină atenţie decât diagrama privind proiecţiile membrilor conducerii Federal Reserve (dot plot), singura mutare pe care Fed-ul a operat-o la şedinţa de săptămâna trecută a fost ajustarea ascendentă a ratelor sale administrate, cea pentru facilitatea reverse repo (RRP) - de la 0% la 0,05%, şi cea pentru rezervele excedentare (IOER), de la 0,10% la 0,15%. Majorarea dobânzii pentru rezervele excedentare era aşteptată pentru a oferi şi un alt instrument de conservare a lichidităţii pe lângă RRP şi pentru a nu scăpa de sub control (se apropia de zero) dobânda efectivă de politică monetară (EFFR), însă majorând dobânda RRP, deşi doar la 5 puncte de bază, Fed-ul a făcut facilitatea şi mai atractivă pentru parcat muntele de cash din sistemul financiar american. După cum notează şi zerohedge.com, investitorii nu au "motivaţii economice pentru care să mute banii în piaţa repo", piaţă unde s-au majorat de asemenea dobânzile la 0,05% de la 0,01%.

În consecinţă, cererea pentru operaţiunile reverse repo derulate de Fed a continuat să crească dincolo de recentele maxime la finalul săptămânii trecute, iar în aceste condiţii în care investitorii instituţionali din Statele Unite sunt "inundaţi" cu lichiditate şi nu au unde să-şi plaseze sumele, 68 de participanţi au parcat vineri la Fed un total de puţin sub 756 miliarde de dolari, o sumă record, echivalentul a peste 6 luni de relaxare cantitativă, după 548 de miliarde de dolari săptămâna precedentă. Banii depuşi de investitori la Fed au început să crească începând cu finalul lunii martie pe măsură ce din contul general al Trezoreriei americane au început să fie descărcate noi rezerve în pieţe (de la 1,6 trilioane în februarie la 450 de miliarde în iulie, ca ţintă), asta şi în contextul în care Fed-ul a continuat ritmul pandemic de achiziţii de active.

Fed-ul a ajuns astfel să plătească participanţii la facilitatea RRP o dobândă modestă, deloc neglijabilă, de 5 puncte de bază pentru aceste rezerve în condiţiile în care anterior dobânda era 0,00% - oferind astfel un randament cu risc zero mai ridicat decât mai multe scadenţe pe termen scurt ale Trezoreriei americane. Nici nu este de mirare creşterea zilnică de altfel record pentru RRP. După cum arată o analiză UBS, ajustarea ratei RRP va atrage şi mai mulţi bani, atrăgând rezerve din sistemul bancar, posibil reducând din problemele de ordin bilanţier pentru bănci la finalul anului.

La mijlocul lunii mai, analistul Credit Suisse Zoltan Poszar arăta într-o notă pentru clienţi că "utilizarea operaţiunilor reverse repo nu a fost niciodată aşa de mare în afara perioadelor de sfârşit de trimestru", iar aceasta "înseamnă că băncile nu mai au spaţiu bilanţier pentru stocarea unor rezerve şi mai mari la actualele diferenţiale de dobândă". De asemenea, "utilizarea agresivă a operaţiunilor reverse repo arată că şi băncile străine din SUA se sufocă sub presiunea rezervelor excedentare", mai arăta Pozsar în analiza sa. Prin operaţiunile reverse repo de la Federal Reserve, băncile cumpără obligaţiuni guvernamentale, temporar şi cu obligaţia de a revinde băncii centrale, în schimbul rezervelor deţinute în cont la banca centrală.

Acum, arată Poszar, deşi Fed-ul părea să intenţioneze să reducă atractivitatea RRP prin majorarea celorlaltor rate, asta în condiţiile în care RRP era întocmai doar un loc pentru parcat rezervele excedentare, mişcarea are potenţialul să creeze o mare problemă în piaţa repo pentru că trilioane de dolari în capital ar putea fi realocaţi din investiţiile tradiţionale (scadenţele pe termen scurt ale Trezoreriei americane) în facilitatea RRP a Fed-ului. Sistemul bancar s-a mai confruntat începând cu septembrie 2019 cu o problemă de lichiditate, iar Fed-ul a intervenit masiv atunci cu operaţiuni repo bilaterale.

"Reajustarea facilităţii RRP va deveni rapid o problemă pentru sistemul bancar: sistemul bancar va trece de la a fi constrâns de active (depozite care tot vin, dar nicăieri de creditat/plasat înafară de Fed), la a fi constrâns de pasive (depozite care ies şi niciun loc în care să le înlocuieşti cu excepţia pieţei monetare). (...) Facilitatea RRP a început să sterilizeze rezerve... şi mai sunt multe care vor veni", arată Poszar.

Acesta consideră că Fed-ul a făcut o greşeală de politică sterilizând rezervele: "Una este să majorezi rata la facilitatea RRP când o majorare nu este strict necesară, iar alta este să o majorezi «excesiv» de sus - cum a spus un manager de fond de piaţă monetară «la începutul săptămânii nu primeam nici măcar 1 punct de bază pe an; să ai 5 puncte de bază de la cea mai de încredere contrapartidă este un vis devenit realitate»".

Poszar evidenţiază că noua rată la facilitatea reverse repo va deturna starea de "singularitate" şi "ca rachetele care urmăresc căldura, investitorii din piaţa monetară mişcă sute de miliarde, operând mişcări bruşte, uneori de 90 de grade, în căutarea a unui punct de bază de randament la limita de zero - la 5 puncte de bază, fondurile monetare au un incentive să iasă din toate certificatele de Trezorerie şi să parcheze cash-ul la facilitatea RRP". Statisticile Fed arată că fondurile monetare au certificate de Trezorerie în valoare de peste 2 trilioane de dolari.

Procesul, ce la final ar putea duce la o nouă criză repo de lichiditate similară cu cea din 2019, va dura câteva săptămâni, spune Poszar. Acesta arată că majoritatea instituţiilor financiare se vor regăsi cu prea puţine rezerve intraday în urma acestei noi întrebuinţări sterilizatoare a RRP, forţând Fed-ul să recurgă la alte facilităţi de finanţare, cum ar fi liniile de swap valutar.

"Vedem cum dealerul de ultimă instanţă (DoLR) învaţă arta dealing-ului, făcând greşeli neforţate - dacă Fed-ul sterilizează cu o facilitate overnight RRP supraevaluată, trebuie să fie pregătită să adauge lichiditate via liniile de swap valutar", conchide Zoltan Poszar.

O tranzacţie "reverse repo" (Reverse Repurchase Agreement) derulată între o instituţie financiară şi banca centrală presupune vânzarea temporară a unor titluri către instituţia financiară, de obicei obligaţiuni guvernamentale, de către banca centrală în schimbul numerarului şi răscumpărarea lor ulterioară.

Lichiditatea din sistemul bancar american a crescut exploziv în ultimul an, pe fondul extinderii agresive a programului de relaxare cantitativă, şi a ajuns la 3,9 trilioane de dolari. De la declanşarea pandemiei, Federal Reserve a cumpărat prin tipărire obligaţiunilor guvernamentale cu o valoare medie lunară de circa 120 de miliarde de dolari.

Achiziţia de obligaţiuni guvernamentale prin tipărire a avut printre efecte şi creşterea deficitului de obligaţiuni guvernamentale de pe piaţă şi crearea unor probleme semnificative pe pieţele repo.

Prin operaţiunile reverse repo este retrasă lichiditate din sistemul bancar şi sunt puse în circulaţie obligaţiuni guvernamentale, astfel încât să fie asigurat necesarul de colateral pentru operaţiunile repo.

Federal Reserve Bank of New York, divizia prin care sunt derulate operaţiunile de piaţă ale Federal Reserve, a anunţat în martie 2021 că limita de contrapartidă pentru operaţiunile reverse repo se majorează la 80 de miliarde de dolari, după ce a fost menţinută la 30 de miliarde din 2014.

În aceste condiţii, volumul operaţiunilor reverse repo a crescut puternic în ultimele săptămâni, până la un maxim istoric.

După cum scria în luna mai Wall Street Journal, "operaţiunile reverse repo, prin care Fed-ul preia cash de la companiile financiare eligibile, au ca scop stabilirea unui prag minim pentru dobânzile pe termen scurt şi susţinerea dobânzii de politică monetară, care variază în prezent între 0% şi 0,25%".

"Sistemul financiar din SUA geme tot mai tare sub povara rezervelor suplimentare create de Fed prin QE", sublinia şi Zerohedge pe marginea analizelor lui Zoltan Pozsar şi evidenţia un posibil efect catastrofal al continuării programului de relaxare cantitativă la parametrii săi actuali.

"Mai devreme sau mai târziu va realiza cineva că achiziţiile lunare de sute de miliarde ale Fed-ului şi operaţiunile repo ulterioare nu înseamnă decât monetizarea directă a datoriei publice", se arată în articolul de la Zerohedge, iar "consecinţele pentru randamente şi dolar ar putea fi dezastruoase".

Joseph Abate, analist al pieţei monetare la Barclays, a declarat în debutul lunii iunie pentru Financial Times că facilitatea reverse repo de la Fed funcţionează aşa cum trebuie pentru "drenarea" lichidităţii excedentare din sistem, într-o perioadă în care titlurile americane cu maturitate mai mică de o lună se tranzacţionează la randamente negative.

"Este evident că piaţa nu poate funcţiona singură, iar rolul Federal Reserve poate doar să crească", a declarat Priya Misra, director în cadrul TD Securities, pentru FT.

"Oare nu este ironic faptul că tocmai intervenţiile masive din ultima decadă ale băncilor centrale au condus la această incapacitate de funcţionare «autonomă» a pieţelor? Şi ce ar însemna succesul unor noi intervenţii ale băncii centrale americane? Menţinerea unui status-quo extrem de fragil şi instabil?", nota recent în BURSA economistul Călin Rechea.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb