Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti vor putea tranzacţiona, începând de mâine, produse structurate, având ca activ suport indicele DAX al Bursei din Frankfurt, petrol şi aur. Certificatele sunt emise de "Erste Bank", urmând să fie tranzacţionate atât la Bucureşti, cât şi la Viena.
"Până acum, investitorii de la BVB aveau expunere doar pe acţiuni sau obligaţiuni, însă odată cu lansarea noilor instrumente, vor putea avea expunere şi pe mărfuri sau indicele DAX, cel mai activ indice din Europa", a spus, pentru ziarul BURSA, Valerian Ionescu, şeful departamentului pentru pieţe financiare al BCR, explicând motivele pentru care investitorii de la Bucureşti ar găsi atractive certificatele "Erste".
Investitorii autohtoni pot tranzacţiona în prezent instrumente derivate care au ca activ suport aur, la Bursa de la Sibiu, însă lichiditatea acestora este modestă. Reprezentantul BCR se aşteaptă ca situaţia să arate cu totul altfel la BVB, dat fiind faptul că BCR s-a angajat să afişeze tot timpul cotaţii de vânzare şi cumpărare pentru noile instrumente.
"Marea diferenţă faţă de Sibiu este că BCR va acţiona ca un fel de market-maker. Oricine vrea să vândă sau să cumpere, va găsi contraparte", a adăugat Valerian Ionescu. Acesta se aşteaptă ca rulajele cu certificatele nou lansate să crească abia peste câteva luni, după ce investitorii vor fi învăţat cum funcţionează.
Pentru început, "Erste" va lansa joia aceasta la tranzacţionare nouă emisiuni individuale de certificate, dintre care trei sunt de tip index şi restul de tip turbo. Dintre acestea din urmă, trei vor permite poziţii short şi trei vor permite poziţii long.
"Certificatele index urmăresc preţul unui coş de acţiuni (indici, precum German Dax, Dow Jones, SP500, etc), iar certificatele turbo sunt produse ce oferă un efect de levier, atât creşterea, cât şi scăderea cotaţiilor fiind amplificate. Acesta ar fi şi avantajul pentru un investitor cu fonduri limitate", a explicat Adrian Prîsnel, head of Global Markets la casa de brokeraj "Prime Transaction".
Cotaţiile certificatelor vor fi afişate în prima zi de tranzacţionare, fiind dependente de preţul activelor suport. Blocul de tranzacţionare este de o unitate. Limita de variaţie va fi de 15% (în sus sau în jos) pentru certificatele index şi de 35% pentru cele turbo.
Reprezentanţii Bursei au anunţat, ieri, că tranzacţionarea produselor structurate se va realiza în mod similar cu tranzacţionarea acţiunilor "Erste", respectiv conturi globale şi mecanism fără prevalidare.
• Care sunt avantajele pentru investitorii care tranzacţionează aceste certificate?
Potrivit lui Adrian Prîsnel, head of Global Markets la casa de brokeraj "Prime Transaction", avantajele acestor produse structurate din punctul de vedere al investitorilor sunt următoarele:
1. Diversificarea - indicii fiind un coş de acţiuni, riscurile investiţionale sunt mai mici comparativ cu investiţia într-o singură acţiune membră a acestui indice.
2. Granularitatea - Contactele futures cu activ suport indici au valoare mare. Pentru Dow Jones, valoarea este 25 (multiplicatorul) x Valoarea indicelui (9800) - aproximativ 245.000 USD. Produsele structurate pot avea multiplicatori subunitari 1:100; cerinţa de capital pentru un investitor fiind astfel mai mică".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2010, 09:37)
poate asa se mai invioreaza si piata noastra, ca e vai de ea. Dinel sef la Bursa!