Certificatele de carbon, arma perfectă pentru distrugerea economică a Europei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 februarie 2022

Certificatele de carbon, arma perfectă pentru distrugerea economică a Europei
Călin Rechea

Ameninţarea Rusiei la adresa securităţii energetice a Europei este promovată la cote paroxistice de "oamenii de bine". Gazele care ar putea veni prin Nord Stream 2 nu sunt decât un instrument pentru subjugarea permanentă a civilizaţiei occidentale. Nu mai este loc şi timp să ne întrebăm cum este posibilă subjugarea unei civilizaţii avansate de către nişte "barbari" care, practic, nu înţeleg nimic.

Din păcate pentru civilizaţiile "avansate", există destule precedente istorice în care "barbarii" s-au dovedit a fi doar eliberatori.

Dar toate aceste "paralele" sunt inutile. Europa, dacă dorim să utilizăm noţiunea "uzurpată" de Uniunea Europeană pentru a-şi crea o oarecare legitimitate, nu trebuie să se teamă de barbari.

În situaţia actuală, orice "barbar" care îşi respectă numele nu ar risca niciun fel de "asalt" asupra "fortăreţei europene". Motivul este foarte simplu.

"Nu îţi întrerupe niciodată inamicul atunci când greşeşte", spunea odată Napoleon Bonaparte.

Tocmai acest lucru îl face acum Europa, şi nu oricum, ci prin intermediul unor "arme" deosebit de eficiente, cunoscute sub numele de "certificate de carbon".

Analişti care publică sub numele "Doomberg" pe platforma Substack au subliniat recent că actualul sistem de alocare şi tranzacţionare a certificatelor de poluare are o deficienţă majoră şi deosebit de gravă, respectiv poluatorii se află într-o permanentă poziţie short netă, în timp ce numărul certificatelor care se tranzacţionează este tot mai mic.

În aceste condiţii preţurile certificatelor de carbon nu pot decât să crească, mai ales în condiţiile în care speculatorii externi sunt încurajaţi să le cumpere şi să le păstreze, după cum mai scrie Doomberg.

Consecinţele sunt deja mai mult decât evidente. Creşterea exponenţială din ultimul an a dus preţul certificatelor de carbon până aproape de 100 de euro pentru tona de CO2 (vezi graficul).

Grafic pret-certificate.pdf

Atingerea ţintelor de emisiuni nete până în 2030 presupune o reducere cu 60% a numărului de certificate de poluare alocate companiilor, după cum mai arată analiştii de pe piaţa energiei.

În aceste condiţii, "adversarii externi nu sunt împiedicaţi de nimic să lanseze oferte pentru aceste certificate şi să îşi creeze avantaje economice", conform analiştilor de la Doomberg, mai ales că "Europa face de ani buni toate eforturile pentru subminarea producătorilor de energie şi a bazei sale industriale".

Oare chiar aşa de rupte de realitate să fie autorităţile europene în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice?

În acest context se întâmplă ceva ce nu ar trebui să se întâmple, adică sectorul energetic din Europa utilizează tot mai mult cărbune pentru a acoperi un deficit de energie electrică, care nu ar trebui să existe când este luată în considerare puterea instalată eoliană şi solară de pe continent.

"Franţa va permite temporar producătorilor de electricitate să ardă mai mult cărbune, în condiţiile în care operatorul reţelei naţionale a avertizat că pot exista întreruperi de alimentare", se arată într-un articol recent de la Bloomberg. Tot agenţia de ştiri americană scria anterior că "Europa este forţată să se bazeze pe cărbunele murdar şi scump pentru a ţine luminile aprinse".

Alte opţiuni nu prea există. Tot Bloomberg mai scrie că Electricite de France SA (EDF) şi-a redus, din nou, estimările cu privire la producţie de electricitate în centrale nucleare în 2022. Noile prognoze arată o scădere până la 295 - 315 TWh, cel mai redus nivel din ultimele trei decenii.

Pe fondul creşterii accelerate a preţului certificatelor de carbon, "UE sună alarma cu privire la furnizarea gazelor din Rusia", după se arată într-un articol recent de la Russia Today.

Dar alarma se pare că este de altă natură, conform unor declaraţii ale lui Josep Borrell, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu relaţiile externe ale UE. "În ultimii ani Rusia şi-a îmbunătăţit rezilienţa împotriva sancţiunilor economice, prin creşterea rezervelor sale valutare, mai mult decât ne-am îmbunătăţit noi capacitatea de a face faţă unei reduceri a furnizărilor de gaze", a subliniat oficialul european.

Declaraţia este halucinantă şi nu mai lasă loc de niciun fel de comentarii. În aceste condiţii, ameninţările Europei cu privire la eventualele sancţiuni impuse Rusiei au un potenţial umoristic cu mult peste potenţialul scenei din "Şei în flăcări", în care şeriful negru îşi pune pistolul la tâmplă şi ameninţă că "negrul o încasează".

De la iniţierea cadrului de tranzacţionare pentru certificatele de carbon în Europa, acesta ar fi trebuit să reprezinte un mecanism de piaţă liberă pentru internalizarea costurilor poluării şi facilitarea tranziţiei către economia verde.

Realitatea arată cu totul altfel, iar acum există membri ai Parlamentului European care propun reformarea sistemului de tranzacţionare al certificatelor de carbon, astfel încât "autorităţile să intervină dacă preţurile cresc prea repede", conform unei ştiri Reuters.

Dar cine stabileşte că preţurile certificatelor de carbon cresc prea repede? Adică piaţa liberă nu mai este bună? Ce oroare!

Atunci cum mai forţează autorităţile europene simulacrul de "piaţă liberă" asupra vasalilor? Nu se tem că vor exista reacţii adverse sau aceasta nu este o problemă, când vasalii sunt doar nişte nevertebrate fără niciun fel de demnitate?

Anul trecut preţul certificatelor de carbon a crescut cu 150%, iar fondurile de hedging pariază că recordul va fi "zdrobit" şi în acest an, după cum scrie Bloomberg.

Efectele unei ierni mai blânde nu vor fi decât temporare, a declarat Per Lekander, partener la Clean Energy Transition, iar preţul certificatelor de carbon îşi va relua creşterea, deoarece "Europa trebuie să-şi reducă emisiunile pentru a atinge ţintele ambiţioase de mediu".

"Nu voi vinde niciodată short certificatele de carbon din UE", a mai declarat Lekander pentru Bloomberg.

De ce ar face cineva acest lucru, când furia autodistrugerii se amplifică necontenit în Europa şi face nu doar inutilă, ci pur şi simplu contraproductivă, orice acţiune duşmănoasă externă?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. UEs-a bagat singura in aceasta criza prin modul in care a planificat si implementaza tranzitia spre energia verde. Inclusiv conflictul din Ucraina este "alimentat" si de aceasta eroare stategica.

    Se vede ca distrugatori sunt si la nivelul UE (in primul rand),nu numai la noi(Orban,Citu,Iohanis).La noi,greseala liberalizarii energiei s-a facut cand nu trebuia si aiurea,mai ales fara sa fie gandita ,inchiderea centralei pe carbune Mintia.Persona lui citu,a fost aleasa bine,avand calitati de distrugator.Pentru merite deosebite a fost numit presedintele Senatului.Se vede clar,ca in distrugeri a fost inplicat si Iohanis.

    1. Daca esti analist priceput si spui ca liberalizarea s-a facur gresit,explica cum ar fi fost bine.

      Prin instituirea unei obligativitati a furnizorului sa aiba 70 % din estimarea de consum a tuturor clientilor sai precontractata cu 6-12 luni inainte. La electric asta iar la gaze pe langa contractare si rezerve de 6 luni pt consum estimat de iarna.

      Sa daca pretul scadea?

    Se pleaca de la premiza ca UE nu stie ce face cu aceste certificate. Notiunile expuse mai sus sunt de "clasa I", comisia europeana stie foarte bine, insa doresc stoparea cresterii emisiilor de co2 cu orice pret.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb