În oraşul german Ratingen, exploziile unor bancomate sunt un subiect foarte important. Două dintre acestea au fost aruncate în aer luna trecută, în aceeaşi dimineaţă, la sucursalele Santander şi Deutsche Bank, , aproape de piaţa principală a suburbiei Duesseldorf, conform Reuters.
În urmă cu un an, locuitorii apartamentelor de deasupra băncii Santander au cerut în justiţie, fără succes, ca bancomatele să fie îndepărtate, din cauza temerilor că ar putea fi atacate.
În Germania hoţii atacă bancomate în proporţie de mai mult de unul pe zi. Atacurile au crescut cu peste 40% din 2019, potrivit Ministerului de Interne.
Ratingen se află la doar 70 de km de graniţa cu Olanda, iar anchetatorii spun că suspecţii din Ţările de Jos sunt principalele vinovate pentru atacuri.
Hoţii au furat aproape 20 de milioane de euro în 2021, când au fost înregistrate 392 de explozii la ATM-uri, un număr care a urcat la 496 în 2022.
Poliţia din landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află Ratingen, şi care a suportat greul acestor atacuri, a înregistrat 47 de incidente până acum în 2023, în creştere faţă de numărul de anul trecut.
Între timp, frecvenţa atacatorilor la bancomate este în scădere în Ţările de Jos, parţial din cauza măsurilor de Securitate.
Aşadar, atacatorii olandezi de bancomate trec graniţa şi, estimează poliţia germană, au efectuat între 70% şi 80% din atacurile din Germania, din 2018.
Poliţia olandeză suspectează că aproximativ 500 de bărbaţi sunt responsabili, lucrând în grupuri în continuă evoluţie.
Procurorii de la Frankfurt au acuzat săptămâna aceasta şase cetăţeni olandezi că au provocat explozii, furturi şi daune materiale.
Poliţia din Ratingen investighează şi o posibilă conexiune olandeză în cadrul atacului dublu de luna trecută, după ce a identificat un vehicul mic care s-a deplasat cu viteză de la faţa locului la o autostradă din apropiere.
Semnul Deutsche Bank era încă deteriorat, iar un panou cere clienţilor să înţeleagă că ATM-urile sunt nefuncţionale, în timp ce se află în reparaţii.
În Germania, aproximativ 60% din achiziţiile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu al Bundesbank care a constatat că germanii au retras, în medie, peste 6.600 de euro de persoană anual, în principal de la bancomate.
Germania lucrează, de asemenea, cu oficiali din Belgia şi Franţa şi de la Europol pentru a combate valul de criminalitate împotriva ATM-urilor.
Atât Santander, cât şi Deutsche au spus că au prioritizat siguranţa şi că îmbunătăţesc în mod continuu securitatea ATM-urilor, dar băncile din Germania sunt reticente în a adopta măsuri generale, susţinând în schimb o abordare de la caz la caz, în funcţie de riscul individual de securitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2023, 13:20)
Sa-i scoata pe olandezi din Schengen !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2023, 19:40)
Multiculturalismul are si parti mai putin "minunate"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2023, 20:10)
Nemtii platesc majoritar in cash. Trebuie facut orice ca sa treaca si ei pe card-uri ca toate lumea sa fie supravegheati mai bine.