Prinţul Charles, duce de Cornwall, a devenit, imediat după moartea reginei Elisabeta a II-a, oficial, Majestatea Sa, Regele Charles al III-lea, suveranul Marii Britanii şi şeful Commonwealth-ului, asociaţie de naţiuni ce reprezintă aproximativ o treime din populaţia lumii şi este formată în principal din foste colonii britanice, dar şi din state mari cum ar fi Canada, Australia şi Noua Zeelandă.
Odată cu noul rege al Marii Britanii, linia principală de succesiune la tron este următoarea:
1. Prinţul William, Duce de Cornwall şi Cambridge, fiul cel mare al Regelui Carol al III-lea şi al Dianei, Prinţesa de Wales.
2. Prinţul George de Cornwall şi Cambridge, care s-a născut pe 22 iulie 2013 la Spitalul St Mary's din Londra, fiind primul copil al Prinţului William împreună cu Catherine (Kate) Middleton.
3. Prinţesa Charlotte de Cornwall şi Cambridge, al doilea copil al cuplului William - Catherine.
4. Prinţul Louis de Cornwall şi Cambridge, al treilea copil al cuplului William - Catherine.
5. Prinţul Harry, Duce de Sussex, al doilea copil al Regelui şi ale Prinţesei Diana, fratele mai mic al Prinţului William. S-a căsătorit cu actriţa americană Meghan Markle la data de 19 mai 2018, la Castelul Windsor. În ianuarie 2020, cuplul regal a transmis că se va retrage din calitatea de "seniori" ai familiei regale.
6. Archie Harrison Mountbatten-Windsor, primul copil al Prinţului Harry împreună cu Meghan.
7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, al doilea copil al Prinţului Harry împreună cu Meghan.
Deşi Regele Charles al III-lea şi-a intrat în atribuţii încă de sâmbătă, întronizarea propriu-zisă va avea loc după ce va trece perioada de doliu în care se află Casa Regală, după decesul Reginei Elisabeta a II-a.
Până atunci, menţionăm că în cursul acestor zile în Marea Britanie se desfăşoară Operaţiunea Unicorn şi Operaţiunea Overstudy care sunt stabilite pe zile privind întregul proces de înhumare a Reginei Elisabeta a II-a. În această perioadă, activitatea parlamentului scoţian este suspendată, la fel cum este suspendată, timp de două săptămâni şi activitatea parlamentului australian, la Canberra. Trupul reginei a fost dus, cu trenul, de la Castelul Balmoral la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, reşedinţa sa oficială din Scoţia, iar de acolo la catedrala St. Giles, unde i se va aduce un ultim omagiu din partea politicienilor scoţieni şi a cetăţenilor din acest stat membru al Marii Britanii. Deşi în ultima etapă a Operaţiunii Unicorn, sicriul trebuia urcat la bordul Trenului Regal, de unde urma să călătorească pe coasta de est până la Londra, s-a luat decizia ca transportul trupului neînsufleţit să fie făcut cu avionul, moment în care s-a intrat în Operaţiunea Overstudy.
La final, corpul Elisabeta a II-a va ajunge pentru ultima dată în Sala Tronului de la Palatul Buckingham. La cinci zile de la moartea Reginei, sicriul va fi mutat la Westminster Hall unde va rămâne trei zile, pentru ca oficialii şi cetăţenii să îşi ia rămas bun de la fosta suverană. Autorităţile britanice au anunţat că persoanele care doresc să aducă un ultim omagiu la catafalcul Reginei Elisabeta a II-a o vor putea face 23 de ore din 24, în zilele în care sicriul se va afla la Westminster Hall. Înmormântarea de stat va avea loc la Westminster Abbey la zece zile după moartea Reginei. Trupul Elisabetei a II-a va fi îngropat, alături de soţul său Prinţul Philip, Duce de Edinburgh, decedat în urmă cu aproape un an şi jumătate, într-un mormânt pregătit la Capela Memorială Regele George al VI-lea din Capela St George, Castelul Windsor. Ziua înmormântării va fi declarată zi de doliu naţional, iar la prânz se vor ţine două minute de reculegere pe tot teritoriul Marii Britanii şi a statelor din Commonwealth. Vinerea trecută a avut loc o slujbă de pomenire a reginei Elisabeta a II-a la Catedrala St. Paul, la care au fost prezenţi noul premier britanic Liz Truss şi o parte dintre membrii Cabinetului. De asemenea, au fost trase de 96 de salve de tun în Hyde Park, pentru a marca fiecare an din viaţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Evenimentele sportive de la sfârşitul săptămânii trecute au fost în mare parte anulate, inclusiv meciurile de fotbal din Liga engleză de fotbal şi Liga de fotbal din Irlanda de Nord. Toate cursele de cai au fost amânate de British Horseracing Authority. Etapa a şasea a Turului de ciclism al Marii Britanii a fost de asemenea amânată.
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte spectacolele de teatru din Marea Britanie, ele vor avea loc conform programului dar cu un moment de reculegere la început.
Sindicatul Feroviar, Maritim şi dn Transport a anunţat că grevele planificate pentru 15 şi 17 septembrie vor fi anulate, în semn de respect faţă de fosta suverană. Asociaţia Personalului Salarizat din Transporturi a anulat şi grevele planificate în septembrie. Şi sindicatele angajaţilor de la Poştă au anulat greva programată pentru vinerea trecută.