Cheltuielile de apărare ale Ucrainei - 32,5% din PIB, în 2022

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2023

Cheltuielile de apărare ale Ucrainei - 32,5% din PIB, în 2022

Cheltuielile pentru apărare efectuate de Ucraina în 2022 au reprezentat 32,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, pe fondul războiului cu Rusia, conform unui oficial de rang înalt citat de Xinhua, informează siasat.com

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, a declarat că, anul trecut, Ucraina a alocat aproximativ 42 de miliarde de dolari pentru securitate naţională şi apărare. Acesta a subliniat că finanţarea sectorului apărării rămâne o prioritate pentru guvern, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă.

Ucraina şi-a majorat bugetul iniţial de apărare pentru 2022 cu 33,66 miliarde de dolari după introducerea Legii marţiale la data de 24 februarie 2022 - ziua în care Rusia şi-a lansat invazia.

Amintim că, în 2022, PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30,4%, acesta fiind cel mai important declin anual consemnat de ţara europeană în ultimii peste 30 de ani, ca urmare a războiului cu Rusia. Analiştii spun că riscurile şi incertitudinile privind economia Ucrainei rămân ridicate, mai ales dacă Rusia continuă să atace infrastructura critică din Ucraina.

Conform băncii de investiţii Dragon Capital, economia Ucrainei va scădea cu 5% în acest an. PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,4% în 2021.

Inflaţia din Ucraina: 26,6% în 2022

Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, dar avansul acestora a fost sub aşteptările iniţiale, transmite Reuters.

Guvernul anticipa că avansul indicelui preţurilor de consum va ajunge de la 10% în 2021 la aproximativ 30% din cauza războiului, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi logistica, dar cifrele Serviciului de Stat de Statistică publicate săptămâna aceasta au arătat că inflaţia s-a stabilizat la 0,7% în decembrie, notează Agerpres.

Banca centrală de la Kiev a atribuit stabilizarea inflaţiei unei decizii guvernamentale de a nu majora tarifele serviciilor de utilităţi în timpul războiului, în pofida atacurilor ruseşti asupra instalaţiilor energetice care au dus la o penurie de energie electrică, şi unei aprovizionări îmbunătăţite cu produse alimentare.

"Preţurile carburanţilor au avut un impact semnificativ asupra inflaţiei în prima jumătate a anului 2022, dar s-au stabilizat de atunci, în pofida revenirii accizelor la benzină şi motorină", potrivit firmei de investiţii ICU.

Institutul de Cercetări Economice din Ucraina arată că încrederea mediului de afaceri s-a deteriorat la sfârşitul anului 2022, 78% dintre companii susţinând că întreruperea furnizării de energie electrică, apă şi căldură reprezintă o problemă cheie pentru ele.

WEF: Criza costului vieţii - o consecinţă a inflaţiei agravate de războiul din Ucraina - este cel mai mare risc mondial actual

Criza costului vieţii, o consecinţă a inflaţiei agravate de războiul din Ucraina şi redeschiderea economiei după pandemia de Covid, este cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani, arată un sondaj publicat ieri de Forumul Economic Mondial (WEF), înaintea reuniunii programate să aibă loc săptămâna următoare la Davos, transmite AFP.

"Conflictele şi tensiunile geo-economice au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate", se arată în studiul "Global Risks Report", publicat de Forumul Economic Mondial pe baza unui sondaj efectuat în rândul a 1.200 de experţi şi decidenţi din întreaga lume.

Aceste riscuri includ "presiuni asupra aprovizionării cu energie şi alimente, care ar putea persista în următorii doi ani şi creşteri puternice ale costului vieţii şi serviciului datoriei", adaugă autorii studiului, conform Agerpres.

Forumul Economic Mondial a făcut un apel către liderii lumii pentru o acţiune concertată şi decisivă, mai ales având în vedere că fereastra de acţiune se reduce rapid, şi avertizează că, dacă guvernele nu vor reuşi să gestioneze criza actuală, "riscă să creeze tensiuni sociale fără precedent, deoarece investiţiile în sănătate, educaţie şi dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează şi mai mult coeziunea socială".

De asemenea, creşterea cheltuielilor cu apărarea ar putea reduce sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile, lăsând unele ţări "într-o situaţie de criză permanentă" şi ar amâna acţiunile urgente pentru contractarea schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii.

În perioada 16-20 ianuarie 2023, Forumul Economic Mondial organizează reuniunea sa anuală de la Davos (Elveţia), ocazie cu care elita politică, economică şi academică va discuta teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, dar şi războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 72,75 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 66,20 euro, iar la ora 11.36 atingea 67,11 euro.

.............................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a crescut cu 0,4% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 80,43 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a urcat cu 0,2%, la 75,29 dolari barilul la ora locală 06.35.

Kazahstanul intenţionează să exporte 1,5 milioane de tone de petrol către Germania în 2023, iar prima livrare, cu un volum de 20.000 de tone, ar urma să ajungă în ţara europeană în luna ianuarie, a anunţat ieri ministrul kazah al Energiei, Bolat Akchulakov, conform Interfax.

Cea mai mare economie a Europei a informat anterior că intenţionează să pună punct importurilor de petrol rusesc la finele lui 2022. În mod istoric, rafinăriile germane de la Leuna şi Schwedt au fost puternic dependente de importurile de petrol rusesc livrat prin conducte. Însă aceste rafinării nu au mai comandat petrol rusesc pentru 2023 urmând ca petrolul kazah, care ar urma să ajungă în Germania prin conducta Drujba via Polonia, să înlocuiască ţiţeiul rusesc, potrivit Agerpres.

Bolat Akchulakov a anunţat ieri că, anul trecut, Kazahstanul a produs o cantitate de 53,3 miliarde metri cubi de gaze naturale şi 84,2 milioane de tone de petrol, în timp ce exporturile de ţiţei s-au ridicat la 64,3 milioane de tone. În 2023, Kazahstanul intenţionează să producă 90,5 milioane de tone de petrol şi să exporte 71 milioane de tone, a precizat Akchulakov.

.............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a crescut cu 0,6%, la 1.887,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 06.33, cea spot - cu 0,4%, la 1.884,38 dolari/uncie.

.............................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a crescut cu 0,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,33 dolari/buşel la ora 06.33, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,5%, la 6,58 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Pentru mentinerea independentei ukrainei trebuie sa contribuim financiar cu totii .invadatorii salbateci trebuie

    zdrobiti 

    1. mai bine ti-ai lua medicamentele

      Daca ai bani in plus poti sa donezi,

      lasa propaganda ptr.cei cu bani multi 

      Tu lucrezi pentru cei cu bani multi? Sau ruble multe?

      Rusia e falita,

      sa vina dolarii 

      Eu nu vreau să contribui cu NIMIC pentru independeța Ucrainei - un stat totalitar, în care drepturile omului și ale minorităților NU sunt respectate (exact ca-n Rusia).

      Dacă tu dorești ... ești liber să cotizezi cât vrei pentru Ucraina, poți face donații, te poți duce chiar carne de tun să lupți împotriva rușilor. Nu am nicio problemă, e decizia ta și o respect. În schimb nu pot accepta să mi se bage mâna adânc în buzunar fără să fiu întrebat (sau mai rău, să fiu trimis carne de tun pentru ucraina) atunci când nu doresc asta! Parcă propaganda ne "esplica" faptul că-n România și-n Occident e "democrație" și că "poporul" decide. Oare chiar așa e? Oare decide ceva omul de rând în România sau în Occident? Sau e doar propagandă penibilă (exact ca-n Rusia sau Ucraina)? 

    investitii in razboi , armament (citez din articol ) = "riscă să creeze tensiuni sociale fără precedent, deoarece investiţiile în sănătate, educaţie şi dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează şi mai mult coeziunea socială".

    adica vine saracia = datorita politicienilor si ai a celor care nu isi iau medicamentele la timp  

    1. Coeziunea sociala e de secolul 19. Activeaza propaganda de speriat lumea (poate cu o nucleara, de ex) si stau toti inchisi in casa cuminti. Nu le mai trebuie nici sistem de educatie nici de sanatate si cu atat mai putin dezvoltare. Faina macar sa fie.

    Ucraina este in incapacitate de plata,

    fara ajutorul occidental e falita,

    pe termen lung e o situatie nesustenabila  

    1. La fel ca Rusia

      Ucraina era in incapacitate de plata inainte de razboi,au si ei oligarhi lor

      Nu este adevarat,

      doar o dorinta slava ukri 

    Ucraina nu are viitor!!!

    SUA are cheltuieli cu apararea de 700 miliarde dolari dintr-un buget de 1700 miliarde? Oare gresesc?

    1. Nu gresesti are 778 miliarde/an,

      mai mult ca a celorlalti tari din lume impreuna 

      Rusii sunt invidiosi? Oare gresesc?

    Romania sustine Ucraina pentru ca nu vrea sa ajunga in locul ei!

    1. Joc extrem de periculos

      Sustine Ucraina cu speranta de a nu-si pierde pensiile de "luptator al revolutiei", pensiile speciale si salariile uriasa pentru nemunca. Si mai pierd gradele militare cu titlul de doctori. Pierderi uriase pentru uriasa banda de idioti-nativ, criminala clica securista. Insi care, neam de neamul lor, nu au fost in stare decat sa fure, talhareasca, cerseasca, curvasaresca si trandaveasca.

    Ce PIB poate avea o grămadă de moloz?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb