Cheltuielile pentru cultură, situate la "minima rezistenţă"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 29 octombrie 2019

Sursa foto: www.tnb.ro

Sursa foto: www.tnb.ro

Cultura nu reprezintă o prioritate nici pentru guvernanţi, dovadă stau bugetele alocate, nici pentru consumatori - banii cheltuiţi în acest sens.

Cetăţenii din ţara noastră au cheltuit anul trecut, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, de cinci ori mai puţin faţă de media europeană, arată Barometrul de Consum Cultural. Orice veste bună este urmată şi de una proastă în acest domeniu. Numărul celor care merg la cinema a crescut, însă 67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru.

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) a lansat "Barometrul de Consum Cultural 2018. Acesta este cel mai amplu studiu la nivel naţional, care măsoară practicile, preferinţele şi tendinţele consumatorilor de cultură din ţara noastră. Pentru 2018 s-a avut în vedere analiza tendinţelor şi a practicilor culturale înainte şi după contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi pe reliefarea relaţiei dintre cultură şi educaţie. În anul 2018, la nivelul unităţilor de bază, instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte, existau 85 de teatre (65 de teatre dramatice, 16 teatre de păpuşi şi marionete şi 4 teatre muzicale, de estradă şi de operetă), 17 filarmonici şi orchestre simfonice, 9 opere, 5 orchestre populare, 2 coruri, 3 circuri, 26 de centre culturale şi 31 de alte tipuri de instituţii culturale: ansambluri artistice, fanfare, trupe de dans şi de divertisment, care au funcţionat independent sau în cadrul centrelor culturale, centrelor judeţene pentru conservarea şi promovarea culturii, caselor municipale de cultură, caselor orăşeneşti de cultură. Conform news.ro, femeile au condus anul trecut cu până la 3 procente în ceea ce priveşte participarea culturală în spaţiul public.

Potrivit studiului, a fost remarcată o creştere cu 6 puncte a procentului persoanelor care au mers la cinema, de la 33% în 2016, la 39% în 2018, la fel cum a crescut şi consumul de spectacole de muzică şi divertisment, de la 43% în 2016, la 57% în 2018 (cel puţin o dată pe an).

În ciuda creşterii numărului de spectacole, consumul de teatru a scăzut de la 37% în 2014, la 33% în 2018. În continuare, 67% dintre cetăţeni nu au văzut vreodată un spectacol de teatru. În schimb, 92% dintre cei intervievaţi s-au uitat la televizor cel puţin o dată pe săptămână, iar 79%, zilnic.

La lansarea Barometrului, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, a vorbit despre sumele cheltuite pentru cultură, în comparaţie cu cele de la nivel european: "Româ­nii cheltuiesc, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, în timp ce media europeană este de cinci ori mai mare. Cea mai mare parte a sumei este alocată pentru plata serviciilor TV şi mai puţin pentru procurarea altor servicii culturale". Studiul "Barometrul de consum cultural 2018. Dinamica sectorului cultural în anul Centenarului Marii Uniri" se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în perioada 1 septembrie - 5 octombrie 2018, pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane cu vârste de 18 ani şi peste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb