CHF - LA CEL MAI REDUS NIVEL DIN ULTIMII TREI ANI Thomas Jordan: "Deprecierea francului nu va determina schimbarea politicii monetare a Băncii Naţionale a Elveţiei"

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 aprilie 2018

Thomas Jordan: "Deprecierea francului nu va determina schimbarea politicii monetare a Băncii Naţionale a Elveţiei"

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) "nu este nerăbdătoare" să-şi ajusteze politica monetară ultraexpansivă, chiar dacă francul elveţian s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, deoarece situaţia rămâne delicată, a afirmat preşedintele SNB, Thomas Jordan, într-un interviu acordat Bloomberg.

Joi, francul elveţian s-a depreciat semnificativ, depăşind pragul de 1,20 franci pentru un euro, pentru prima dată după "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.

"Nu trebuie să facem nimic în acest moment în privinţa politicii monetare. Deşi deprecierea francului se îndreaptă în direcţia potrivită, moneda Elveţiei încă este considerată ca o valoare de refugiu, iar situaţia este fragilă şi schimbătoare de la o zi la alta. Deci, rămânem prudenţi", a declarat Thomas Jordan, citat de Agerpres.

Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare. SNB a păstrat intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni între minus 1,25% şi minus 0,25%, în linie cu estimările analiştilor. De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%.

"Suntem convinşi că actuala politică monetară încă este necesară. Cum inflaţia încă este la un nivel scăzut, Banca Naţională a Elveţiei îşi va menţine actuala politică monetară", a afirmat Jordan.

Vineri dimineaţă, moneda elveţiană, care s-a depreciat constant în raport cu euro în ultimii trei ani, a coborât până la 1,20025 franci pentru un euro, apoi s-a tranzacţionat la 1,19953 franci/euro.

Este un semn pozitiv faptul că politicile monetare ale băncile centrale din întreaga lume revin la "normal", iar asta "va ajuta economiile mai mici şi va da mai mult spaţiu de manevră în viitor", a declarat preşedintele SNB.

Un studiu realizat de Bloomberg arată că, până la sfârşitul anului, moneda elveţiană s-ar putea tranzacţiona la 1,18 franci pentru un euro.

Investitorii mizează pe faptul că Banca Naţională a Elveţiei va menţine nemodificată politica sa monetară ultrarelaxată, chiar dacă Banca Centrală Europeană se pregăteşte să înăsprească politica sa monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb