CHIAR DACĂ NU AU REUŞIT SĂ IA BENZINĂRIILE ROMPETROL, Ruşii nu renunţă la planurile să intre pe piaţa românească

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august 2011

Refuzul kazahilor de la "Rompetrol" să ia în considerare vânzarea benzinăriilor Grupului, de la noi, către compania sârbă NIS, deţinută de "Gazprom", pare să nu îi fi deturnat pe ruşi de la planurile să intre pe piaţa românească.

"În ceea ce priveşte activităţile NIS în România, vă informăm că Natfa Indus­trija Srbije urmăreşte o strategie de expansiune în afara Serbiei, vizând regiunea Bal­canilor şi a Europei de Sud-Est", au răspuns oficialii "Gazprom Neft", la solicitarea ziarului BURSA, adăugând: "În prezent, evaluăm active şi parteneriate potenţial interesante şi pe teritoriul României. În cadrul acestui proces, am trimis o scrisoare către Rompetrol în care am propus companiei să ia în considerare potenţialul pentru cooperare în mai multe arii de interes, incluzând dezvoltarea business-ului de retail.

Lipsa de interes a Rompetrol nu va afecta planurile companiei pentru o posibilă intrare pe piaţa românească".

Saduokhas Meraliyev, CEO-ul Grupului Rompetrol, a dezvăluit, în urmă cu circa două săptămâni, la Constanţa, că a primit o scrisoare de intenţie de la NIS pentru vânzarea lanţului de benzinării TRG de la noi. Răspunsul "Rompetrol" a fost însă unul negativ, după cum a precizat domnul Meraliyev, potrivit căruia posibilitatea vânzării activelor cheie ale Rompetrol, precum lanţul de benzinării sau rafinăria Petromidia, nu a fost luată vreodată în considerare.

"Primim mereu oferte pentru anumite active ale noastre, este ceva des­tul de obişnuit, dar nu am luat niciodată în considerare o astfel de propunere", a subliniat Meraliyev.

Titus Buzescu, vicepreşedintele activităţii de distribuţie a carburanţilor din Grupul Rompetrol, a precizat, cu acelaşi prilej, că lanţul de benzinării al Rompetrol, de pe piaţa locală, este evaluat la circa 500-600 milioane de euro.

"Natfa Industrija Srbije" (NIS) este controlată, în proporţie de 56%, de "Gazprom Neft", deţinută, la rândul ei, de compania de stat "Gazprom", cu circa 80% din acţiuni.

Statul sîrb are o participaţie de circa 26% din NIS, restul acţionarilor fiind fonduri de investiţii şi bănci precum Julius Baer, East Capital Asset Management sau Royal Bank of Scotland.

NIS deţine două rafinării, la Pancevo şi Novi Sad, având o capacitate anuală combinată de 7,3 milioane de tone, potrivit informaţiilor de pe site-ul Gazprom Neft.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb