Presiunile de creştere a preţurilor la produsele alimentare ar putea să forţeze Banca Naţională a României să majoreze do-bânda de referinţă de la minimul istoric de 6,25% pe an, valoare înregistrată în prezent, la o valoare mai ridicată în primul trimes-tru al anului viitor, consideră economis-tul-şef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. Acesta a declarat: "BNR a supraestimat impactul majorării TVA (care a ajuns la 24%, de la 19%), dar până acum a ignorat preţurile la produsele alimentare. Asta înseamnă că pe viitor ar putea să fie suprinsă de o inflaţie mai mare, care nu este însă determinată de TVA".
Inflaţia anuală a ajuns la 7,8% în septembrie, întrecând aşteptările analiştilor, care anticipau o inflaţie de numai 7,6%.
Economistul-şef al BNR se aş-teaptă ca banca centrală să menţină dobânda la nivelul actual la şedinţa programată pe 2 noiembrie, ultima din acest an, însă a subliniat că exis-tă riscul unei majorări în primul tri-mes-tru din 2011. Chidesciuc consideră că inflaţia lunară peste aşteptări din septembrie (0,56%, faţă de 0,4%, cât aşteptau analiştii) nu mai reprezintă un efect al majorării TVA, ci a fost determinată de scumpirea alimentelor, determinată de creş-terea preţurilor pe plan internaţional, dar şi de producţia locală mai slabă, în urma inundaţiilor din vară.
"Accelerarea inflaţiei şi escaladarea aşteptărilor inflaţioniste ar putea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie în primul trimestru al anului următor, chiar dacă economia nu îşi va reveni", a conchis Chidesciuc.
Alimentele au înregistrat scumpiri considerabile în septembrie, preţurile ouălor şi legumelor majorându-se cu peste 4%, în timp ce uleiul s-a scumpit cu 4,66%.