Chimcomplex: Ţara noastră a semnat "Declaraţia de la Anvers" în cadrul Summitului Industriei Europene

R.S.
Piaţa de Capital / 22 martie

Chimcomplex: Ţara noastră a semnat "Declaraţia de la Anvers" în cadrul Summitului Industriei Europene

România a fost reprezentată de Preşedintele Chimcomplex - Dr. Ştefan Vuza, la Summitul Industriei Europene de la Anvers. 73 de lideri, reprezentând 20 de sectoare industriale, au semnat "Declaraţia de la Anvers pentru un Acord Industrial European" în faţa

prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, şi preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, în cadrul Summit-ului Industriei Europene, liderii din sectoarele de bază ale industriei, reprezentând 550 de miliarde de euro şi 7,8 milioane de angajaţi ai Europei, au lansat Declaraţia de la Anvers care conturează 10 acţiuni concrete, inclusiv integrarea Acordului Industrial European în Agenda Strategică Europeană. Se solicită astfel transformarea Europei într-un lider global în furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon, printr-un parteneriat strategic şi infrastructură robustă, inclusiv un sprijin mai puternic pentru proiectele UE.

Semnatarii Declaraţiei sunt industriaşii de top ai Europei, din sectoare precum: chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol şi gaze, ciment, îngrăşăminte. Aceste industrii sunt fundaţia societăţii moderne şi coloana vertebrală a economiei europene. Chimcomplex a fost singurul reprezentant al industriei României invitat cu rangul de membru permanent, potrivit sursei citate, se menţionează în comunicat.

"Planul de decarbonizare asumat de UE, plan disproporţionat faţă de emisiile de care este în mod real responsabil blocul european raportat la nivel mondial, este în impas. Toată industria europeană ce este mare consumatoare de energie funcţionează la jumătate din capacitate şi aici mă refer la metalurgie, chimie, ciment, hârtie etc. Iar motivul este energia care este de trei ori mai scumpă faţă de blocul American, Arab sau Asia-China. Industria energofagă nu poate fi competitivă cu preţuri de trei-patru ori mai mari la gaze, energie electrică şi alte materii prime în faţa jucătorilor din celelalte blocuri economice amintite. Economia generală a oricărei regiuni se bazează pe aceste industrii strategice ce sunt aşezate la baza lanţului de producţie, urmând ca toate breslele subsecvente să cadă rând pe rând ca la un joc de domino dacă baza economiei cade prima! Nu este o chestiune de "dacă" ci de "când"! Iar Grupul Industriaşilor Europeni au arătat la Anvers că mai devreme de 3 ani tot sistemul macroeconomic European va intra în colaps! Spre claritate, dacă prin politici energetice nerealiste se vor închide industriile de bază în mai puţin de trei ani, orice produs fabricat în Europa va deveni prea scump iar populaţia va alege să cumpere produsele ce vin din import care sunt deja la preţuri mult mai mici.

Însă numai pentru un timp! De ce? Pentru că aşa funcţionează macroeconomia de mii de ani şi aici nu avem o teorie a conspiraţiei ci o reacţie de tip cauză-efect!

Spre exemplu: maşina electrică vine acum din China cu 25.000 de euro şi orice producător din Europa nu poate să o facă sub 50.000 de euro (comparând aceeaşi clasă) pentru că în China, SUA, energia electrică este de trei ori mai ieftină, gazul este de cinci ori, hârtia, tabla la fel şi tot aşa cu toate componentele! Dacă acum chinezul produce cu 25.000 de euro maşina electrică, în ziua în care în Europa nu se va produce niciuna, ce se va întâmpla? O va vinde cu 100.000 de euro! De ce? Pentru că aşa s-a procedat cu orice produs "commodities" în orice timp istoric!

Se pare că acum decidenţii de la Bruxelles au înţeles efectele de mantă ale jocului mondial şi vor trece la aplicarea corecţiilor necesare prevăzute în Declaraţia de la Anvers! Pentru cei ce nu sunt interesaţi de domeniul macroeconomic rezum totul la fraza cheie spusă ca şi angajament de către premierului Belgiei: "va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare!" Să vedem acum când se va trece la fapte!

România, care mereu a avut un comportament autist, încă organizează conferinţe unde se poartă discuţii pe subiecte de mult abandonate în Europa pentru nerealism precum că molecula de carbon ar fi rea şi cea de hidrogen ar fi bună! Nu numai chimistii ştiu ci şi copiii înţeleg că aceste molecule inocente (care mai nou au şi culori: verde, albastru, alb) chiar încep să "râdă" de ignoranţa jurnaliştilor care le blamează fără a le înţelege, însă trebuie să felicităm această breaslă pentru reuşita intoxicare a opiniei publice!

Dar de ce s-a ajuns aici? Simplu! Pentru că aşa funcţionează lumea de peste 2000 de ani: la început apare minciuna care iese în faţă cu tam-tamul ei de zvonuri şi apoi, mult mai târziu, apare şi adevărul: simplu, clar, sigur şi tacit! Iar ca manipularea să fie şi mai reuşită, s-a aplicat cu succes principiul: creează mecanismele de piaţă cât mai complicate posibil pentru ca nimeni să nu le mai înţeleagă, iar marea masă va urma întocmai ce spun manipulatorii ei! Ca să argumentez, cred că 99% din cei ce vor citi aceştia articolul, nu înţeleg cum funcţionează piaţa de CO2, cu certificatele sale verzi, care aduc, de fapt, miliarde unor companii favorizate, fără a rezolva problema decarbonizării, dar cu toţii îşi dau cu părerea şi îşi susţin cu tărie părerile, iar 100% dintre jurnaliştii profesionişti nu au studiat real mecanismul, căci ar fi avut ce scrie dacă ar fi înţeles! Parţial îi înţeleg pe unii dintre ei, pentru că, cu toţii, nu mai avem timp pentru studiul acestor mecanisme, dar dacă nu ştii, atunci trebuie să alegi să taci şi să asculţi specialiştii!

Eminescu scria "Toate-s vechi şi nouă toate" cu mult înainte ca Henry Ford să scrie "Dacă oamenii ar înţelege cum funcţionează sistemul bancar, până deseară ar fi revoluţie!" Şi nu a fost! Şi nici azi nu e! Iar sistemul bancar şi-a văzut de interesele sale şi aşa o va face pentru favorizaţii lui. Şi aşa va fi şi cu CO2 sau Hidrogenul în timpul generaţiei noastre. Cu mici excepţii, unde se califică nu cei ce judecă, ci cei care aleg să gândească, care, după Carl Gustav Jung, ar fi cam 1% din populaţia planetei! Nu eu am zis!

Închei cu o satisfacţie. Săptămâna trecută a fost Conferinţa Mondială a Petrochimiei la Houston, unde au participat 1.100 de jucători mondiali, acolo Agenţia Internaţională pentru Energie a subliniat: "Este nevoie urgentă de resetarea strategiei de tranziţie şi trebuie să se renunţe la fantezii şi la politicile energetice nerealiste, pentru că acestea au eşuat, lovindu-se de cinci realităţi dure!" Care sunt ele? Căutaţi-le în articol şi veţi deveni liberi de manipularea mediei europene! Apoi au mai adăugat: "Noile surse de energie şi noile tehnologii ar trebui introduse când sunt cu adevărat gata şi doar după ce sunt competitive economic, ca să nu mai amintim de lipsa infrastructurii potrivite." Până acum am fost singurul specialist din România care a spus aceste adevăruri în apariţiile din media din ultimii 2 ani. De mâine voi tăcea, pentru că vor vorbi celelalte minţi ale lumii care s-au trezit şi încep să spună adevărul!", a declarat Ştefan Vuza, Preşedinte Consiliul de Administraţie Chimcomplex, se arată în comunicat.

"Declaraţia de la Anvers" este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene şi consolidarea sectoarelor industriale de bază şi asigurarea competitivităţii şi rezilienţei acestora în contextul schimbărilor geopolitice, se precizează în comunicat.

Avertismentul industriaşilor privind lipsa de competitivitate a Europei faţă de concurenţii Chinei şi a SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice, este notat în comunicat.

În acelaşi timp, criza energetică din Europa şi subvenţiile de care beneficiază companiile din SUA şi China pun sub semnul întrebării viitorul industriei europene, fără de care relansarea economică a continentului va fi imposibilă, conform sursei citate.

Contractarea producţiilor industriilor de bază cum este şi cea chimică provoacă îngrijorări la cel mai înalt nivel în toate ţările europene. Producţia industrială chimică a Europei a scăzut cu încă 8% al treilea an consecutiv, conform Cefic Chemical Trends Report, Dec. 2023, se menţionează în comunicat.

La celalalt pol producţia de chimicale din China este la cele mai mari niveluri atinse vreodată, cu 9,6% mai mare în 2023 decât în 2022 totul fiind exportat către Europa, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. care "industrie" ca e sub apa!

    s c c r e t 

    Sperăm să nu rămână doar declarații. Lupta cu verzii va fi grea dar poate că se trezeste lumea că fără producție se trăiește doar pe credit. Să fie într-un ceas bun

    Nu cred ca se va face ceva, deoarece scopul n-a fost niciodata eliminarea poluarii. Si daca se va face, este cam tarziu, dar vor putea spune: noi am incarcat!

    1. Da, Chimcomplex a demonstrat că se poate și trebuie să-i dăm crezare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb