China ar putea trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina pentru a contribui la păstrarea oricărui armistiţiu negociat în războiul cu Rusia, atâta timp cât acestea ar colabora cu ţări non-NATO, precum India, a afirmat un fost colonel chinez, potrivit South China Morning Post.
Într-un interviu acordat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, de săptămâna trecută, Zhou Bo, cercetător senior la Centrul pentru Securitate Internaţională şi Strategie al Universităţii Tsinghua, a declarat că China dispune de "trupe suficiente şi de o forţă militară adecvată" pentru a contribui la un efort internaţional postbelic.
"Totuşi, dacă operaţiunile de menţinere a păcii sunt desfăşurate alături de ţările europene, Rusia le-ar putea percepe ca pe o altă formă de prezenţă NATO, nu-i aşa?", a spus Zhou.
Pe măsură ce războiul din Ucraina intră rapid într-o nouă etapă, rolul Chinei în negocierile de pace şi în situaţia post-conflict a fost adus în prim-plan la acest forum - cea mai mare reuniune europeană privind securitatea -, care s-a încheiat duminică.
Potrivit sursei citate, Statele Unite insistă pentru încheierea rapidă a războiului, iar oficiali din administraţia lui Donald Trump urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu omologii lor ruşi în Arabia Saudită pentru a începe să schiţeze conturul unei eventuale înţelegeri.
La Munchen, oficialii şi experţii s-au arătat sceptici că China va fi implicată în etapele iniţiale ale discuţiilor, dar majoritatea sunt convinşi că, în cele din urmă, Beijingul va juca un rol.
Potrivit lui Sun Chenghao, specialist în Uniunea Europeană şi SUA la Universitatea Tsinghua, rolul Chinei în negocieri va fi probabil limitat, din cauza cerinţelor europene şi ucrainene ca orice acord să fie însoţit de garanţii solide de securitate.
"În acest context, ce rol substanţial ar putea juca China? În acest moment, China nu se află într-o poziţie care să-i permită să ofere prea mult," a declarat Sun, conform South China Morning Post.
Zhou nu a fost de acord, susţinând că China ar putea face parte şi din garanţiile de securitate, alături de alte puteri.
Conform South China Morning Post, acesta a reamintit implicarea Beijingului în anii '90, când Ucraina a renunţat la armele sale nucleare, iar toţi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv China, i-au oferit asigurări de securitate.
"Fără garanţii colective de securitate, Ucraina nu se va simţi în siguranţă - ce se întâmplă dacă [Rusia] atacă din nou în orice moment?"
În Ucraina, oficialii bănuiesc de mult timp că China va juca un rol în cele din urmă şi şi-au ajustat retorica în consecinţă, cerând oficialilor UE să nu mai asocieze Beijingul cu Iranul şi Coreea de Nord în ceea ce priveşte sprijinul pentru Rusia, potrivit unor surse.
Când înalţii diplomaţi europeni Kaja Kallas şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, au vizitat Kievul în decembrie, li s-a cerut să nu mai vorbească despre presupusa fabrică de drone din China care produce echipamente militare pentru Rusia, au declarat sursele.
Întrebat dacă China va juca un rol major în asigurarea încheierii războiului, fostul ministru de externe ucrainean Pavlo Klimkin a răspuns: "Răspunsul meu scurt este da, iar acest lucru va fi un factor decisiv pentru Europa, SUA şi China."
"Va fi pentru prima dată când China va începe să discute în mod creativ şi serios despre arhitectura de securitate europeană şi despre un eventual rol chinez în menţinerea acesteia," a adăugat el.
Potrivit lui Klimkin, China va juca un "rol fundamental" în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a asigura sprijinul ţărilor non-occidentale în adoptarea oricăror rezoluţii privind încheierea războiului.
Kievul a considerat de mult timp Beijingul drept liderul Sudului Global şi a evitat să-l înstrăineze pe parcursul conflictului, parţial în speranţa de a menţine implicarea acestor ţări.
"Chinezii nu au nevoie de o întâlnire organizată la Beijing. Ei trebuie să-şi demonstreze rolul în organizarea unei întâlniri în altă parte. Ar putea fi Arabia Saudită sau oriunde altundeva", a spus Klimkin, referindu-se la informaţiile potrivit cărora China s-a oferit să găzduiască discuţiile dintre SUA şi Rusia.
Potrivit South China Morning Post, fostul oficial a afirmat că şi-ar dori să-l vadă pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, sau chiar pe preşedintele Xi Jinping vizitând Kievul - un pas care ar putea contribui la recâştigarea încrederii Ucrainei în China, după deteriorarea reputaţiei acesteia în ultimii ani.
Klimkin a spus că şi-l poate imagina pe Xi vizitând Kievul fie înainte, fie după participarea sa planificată la comemorările celui de-Al Doilea Război Mondial de la Moscova, pe 9 mai. "Modi (n.r. Narendra Modi) a fost acolo, deci de ce nu şi el?"
Potrivit unor persoane care s-au întâlnit cu delegaţia chineză la forumul de securitate de la Munchen, a existat o schimbare vizibilă în retorica Beijingului privind Ucraina, interpretată ca o recunoaştere a faptului că situaţia este în schimbare.
În întâlnirile sale de la conferinţa de la Munchen cu miniştri din Ucraina şi Uniunea Europeană, Wang Yi a subliniat clar că Beijingul susţine reprezentarea Kievului - şi a Europei - în negocierile de pace, după ce oficialii americani şi-au exprimat îndoieli cu privire la implicarea ambelor părţi.
Li Cheng, directorul fondator al Centrului pentru China Contemporană şi Lumea din cadrul Universităţii din Hong Kong, a declarat că interesele Chinei nu sunt fundamental diferite de cele ale administraţiei Trump.
El a adăugat că nici războiul din Ucraina, nici conflictul din Gaza nu sunt în interesul Chinei.
"Fără războiul din Ucraina, relaţiile Chinei cu Europa ar fi fost probabil mult, mult mai bune. Aşadar, odată ce războiul se va încheia, China ar putea măcar să îmbunătăţească relaţiile cu unele ţări europene", a spus Li.
În plus, Beijingul ar putea juca un "rol pozitiv în redresarea economică a Ucrainei", potrivit lui Li, care a subliniat, de asemenea, că China va dori să asigure supravieţuirea Rusiei.
"China nu vrea ca Rusia să se prăbuşească sau să fie complet învinsă, asta e evident. Pentru că, dacă s-ar întâmpla asta, următoarea ai fi tu. Nu e un secret. E scris în doctrinele americane", a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 13:28)
bravo da o idee buna chiar excelenta. trupe chinezesti si indiene pt pace in ucraina. alaturi de cele europene. mi se pare excelent. cu atat mai putin probabil ca rusii sa mai atace Ucraina vreodata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 13:32)
In sfarsit si o idee logica si plauzibila
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 14:44)
Le trimit in primul rand pentru a casiga experienta in luptele moderne.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 15:03)
sunt doar pt mentinerea pacii ce experienta in lupte?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 16:15)
dupa cum au pus problema mancatorii de orez ,ar trebui ca tarile europene, care sunt majoritar in nato sa nu participe la mentinerea pacii, sa vina din asia in europa,au prins mult tupeu,mancatorii de sobolani,ei pot sa mentina pacea in Mianmar, sa stea dracului departe de europa
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 23:06)
Nu i nevoie ca Zelea a zis ca pe acolo sant deja vreo 50.000 de coreeni (stie el), sa i foloseasca pe aia ca sant tot mancatori de orez :):) :)