China devine "bancherul" zonei Pacific

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2011

Inflaţia din China a fost de 4,9% în februarie 2011.

Inflaţia din China a fost de 4,9% în februarie 2011.

China are o influenţă tot mai mare în regiunea Pacificului, printr-un program de împrumuturi cu dobândă redusă, pe care multe state vor avea dificultăţi să le ramburseze, conform grupului de analiză Lowy Institute for International Policy din Australia.

Într-un raport intitulat "China în Pacific: noul bancher", autorii susţin că împrumuturile acordate de China sunt echivalente cu un procent semnificativ din Produsul Intern Brut al unor state precum Tonga, Samoa şi Insulele Cook. Grupul subliniază că aşa-numitele "soft loans" - credite scutite de dobândă timp de cinci ani, ar putea genera o criză a datoriilor la momentul scadenţei, iar astfel Beijingul va avea un avantaj diplomatic.

"China a angajat peste 600 de milioane de dolari în Pacific după 2005, iar povara datoriei va deveni din ce în ce mai presantă pe măsură ce perioada de graţie expiră", notează semnatarii analizei.

Potrivit raportului, în prezent, creditele Chinei pentru Tonga sunt echivalente cu 32% din PIB-ul ţării, iar pentru Samoa şi Insulele Cook - cu 16% din PIB.

Grupul de analiză mai susţine că detaliile privind acest program de ajutor sunt considerate un secret de stat în China, interesul Beijingului în regiunea Pacificului provenind în principal din lupta pentru influenţă diplomatică dintre China şi Taiwan.

China a majorat dobânda de referinţă

Banca centrală a Chinei a anunţat, ieri, majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, aceasta fiind a doua creştere a costului împrumuturilor decisă în anul curent, respectiv a patra din luna octombrie 2010 până în prezent, în încercarea de a ţine sub control inflaţia.

Dobânda de referinţă pentru creditele pe un an va fi majorată cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31%. Totodată, dobânda de referinţă pentru depozitele pe un an va fi majorată cu 0,25 puncte, la 3,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb