China promite creşterea semnificativă a datoriei publice pentru a revigora economia

S.B.
Internaţional / 13 octombrie

China promite creşterea semnificativă a datoriei publice pentru a revigora economia

China a promis sâmbătă să "crească semnificativ" datoria pentru a revigora economia, însă nu a oferit detalii clare cu privire la valoarea totală a pachetului de stimulare, lăsând investitorii în aşteptare, informează news.ro.

Ministrul de Finanţe, Lan Foan, a declarat într-o conferinţă de presă că Beijingul va ajuta guvernele locale să-şi gestioneze problemele de datorie, va oferi subvenţii pentru persoanele cu venituri mici, va sprijini piaţa imobiliară şi va recapitaliza băncile de stat, printre alte măsuri.

Aceştia sunt paşi pe care investitorii i-au cerut de mult timp, în contextul în care a doua cea mai mare economie din lume îşi pierde din avânt şi se confruntă cu presiuni deflaţioniste şi o scădere accentuată a încrederii consumatorilor, provocată de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Totuşi, lipsa unei sume exacte pentru pachetul de stimulare prelungeşte incertitudinile pentru investitori, care aşteaptă o politică clară până la următoarea întâlnire a legislativului chinez, care trebuie să aprobe emiterea de datorii suplimentare. O dată pentru această întâlnire nu a fost încă anunţată, dar este aşteaptată în săptămânile următoare.

"Conferinţa de presă a fost puternică în ceea ce priveşte hotărârea, dar lipsită de detalii numerice", a declarat Vasu Menon, director de strategie pentru investiţii la OCBC din Singapore.

El a adăugat că"Stimulul fiscal de mare amploare pe care investitorii îl aşteptau nu a fost anunţat", precizând că acest lucru ar putea dezamăgi piaţa.

În ultimele luni, o serie de date economice au fost sub aşteptări, ceea ce a generat îngrijorări că obiectivul de creştere economică de aproximativ 5% al guvernului pentru acest an este în pericol şi că un declin structural pe termen lung ar putea fi în curs de desfăşurare.

Datele economice pentru septembrie, care vor fi publicate în zilele următoare, sunt aşteptate să arate o continuare a slăbiciunii economice, însă oficialii chinezi au exprimat "încredere deplină" că obiectivul pentru 2024 va fi atins.

Speculaţiile privind un nou stimul fiscal au fost alimentate de o reuniune a liderilor de top ai Partidului Comunist din septembrie, care a indicat un sentiment sporit de urgenţă cu privire la economie.

Acţiunile chineze au atins maxime de doi ani după acea întâlnire, crescând cu 25% în câteva zile, înainte de a se retrage apoi, pe măsură ce incertitudinea privind detaliile politicilor oficiale a persistat.

Reuters a relatat luna trecută că China intenţionează să emită obligaţiuni suverane speciale în valoare de aproximativ 2 trilioane de yuani (284,43 miliarde de dolari) în acest an, ca parte a stimulului fiscal.

Jumătate din această sumă ar urma să fie utilizată pentru a ajuta guvernele locale să îşi gestioneze datoriile, iar cealaltă jumătate pentru a subvenţiona achiziţiile de electrocasnice şi alte bunuri, precum şi pentru a finanţa un ajutor lunar de aproximativ 800 de yuani (114 dolari) pentru toate gospodăriile cu doi sau mai mulţi copii.

În plus, Bloomberg News a scris că China ia în considerare injectarea a până la 1 trilion de yuani în cele mai mari bănci de stat, deşi analiştii avertizează că cererea scăzută de credite ar putea limita eficienţa acestui demers.

În septembrie, Banca Centrală a anunţat măsuri de sprijin monetar fără precedent de la pandemia de COVID-19, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor şi o injecţie de lichidităţi de 1 trilion de yuani. Cu toate acestea, analiştii subliniază că Beijingul trebuie să abordeze problemele structurale mai adânci, cum ar fi creşterea consumului şi reducerea dependenţei de investiţiile în infrastructură finanţate prin datorii.

Ministerul de Finanţe estimează că guvernele locale mai au la dispoziţie 2,3 trilioane de yuani pentru a cheltui până la sfârşitul acestui an, inclusiv cote de împrumut şi fonduri neutilizate.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. 2 trilioane = 2.000 de miliarde (yuani, euro, dolari sau ceo rma fi :)

    1. PIB-ul nominal al Chinei a fost in 2023 de 123.058 mld yuani (adica 17,4 trilioane usd).

      Daca datoria totala guvernamentala a Chinei (locala+ centrala) este la 116% din PIB (si nimeni nu stie sigur) asta inseamna nominal 20,2 trilioane dolari americani, ceea ce depaseste cu mult rezerva valutara a Chinei de 3,1 trilioane usd. 

      Cu toata admiratia mea pentru realizarile extraordinare ale Chinei, sper ca investitorii occidentali sa fie prudenti si sa nu cumpere noile emisiuni de datorie ale Chinei ca sa nu ajunga sa plece cu coada intre picioare asa cum au plecat din Rusia putinista.  

      Peste 12 milioane de familii de chinezi tineri au platit avansul si inca nu si-au primit locuintele. Daca ii punem si pe parintii copiilor unici, asta inseamna ca peste 70 milioane de persoane si-au pierdut economiile de-o viata si platesc chiar si credite la banca si nu se stie daca vor intra vreodata in posesia locuitelor aflate in constructie. Somajul la tineri a ajuns la 25%, iar pesimismul domina economia militarista a Chinei.

      Exista suficient loc pe lumea asta pentru o competitie economica civilizata, pentru crestere economica reala si pentru prosperitate. Trecerea la o lume multipolara se poate face si pasnic prin colaborare si negociere.

      China inca Nu s-a pozitionat ferm in centrul Axei Raului. Chiar daca l-a numit pe Putin partener fara limite, China are inca o pozitie ambigua in acest moment. Pe de o parte membrii Biroului Central al PCC doresc prosperitatea poporului chinez. Pe de alta parte, ei doresc cu ardoare sa-si pastreze privilegiile si controlul asupra societatii.  

      Occidentul trebuie sa trateze cu respect China si sa-i arate ca nu are decat de castigat din pastrarea Ordinii de drept globale. Orice atacuri verbale nesimtite, in genul celor facute de Trump, sunt preluate si amplificate de propaganda de stat si starnesc ura si animozitate in societatea chineza.  

      In acelasi timp, Occidentul trebuie sa ia masuri sa se protejeze. Din pacate, Xi vorbeste mai mult despre armata decat despre prosperitate comuna. Intr-un mod cat se poate de politicos, Occidentul trebuie sa-si limiteze dependenta de China. Aceste masuri economice sunt dureroase pentru ambele parti, dar nu cred ca exista alta cale.

      In concluzie, este greu de spus ce surprize ne asteapta din partea Chinei, dar noi toti speram la o abordare constructiva din partea presedintelui Xi. Noi speram ca spectacolele militariste si bataile cu topoarele din Marea Chinei de Sud sa inceteze. Noi speram intr-o apropiere frateasca intre China si Taiwan, asa cum s-a si intamplat incepand cu epoca lui strategului genial Deng Xiaoping. 

      Vor să profite de toți, de Rusia pt materii prime ieftine și de cei din vest pentru piața de desfacere.

      China nu își permite să piardă piața de desfacere dezvoltată. 

      De ce nu isi permite China sa piarda piata de desfacere dezvoltata, mujicii au aratat ca merge barter-ul cu paki, pentru petrol si gaz mujic primesc cartofi, portocale si orez:-)…deal of the century:-)…barter-ul e viitorul tranzactiilor in BRICS si “Sudul global”:-)

      V-am spus cum va ajunge China prima economie a lumii.

      Ah, trebuie să-mi iau medicația. 

      Datoria americana totala,e sigur mult mai mare,e greu de scrii fara puterile lui 10,de platit,se poate plati doar prin tiparirea altor titluri de stat cu alta scadenta,altfel,niciodata,doar sa piarda Rusia sa i scrie vre un pom.elnic mosul sau camila!

    bursa din china e o petarda , pt ca nu esti proprietar pe investitia ta, cccp face ce vrea, asa cum face ce vrea cu "cetatenii" ei. cetateni in ghilimele, ca n-au drepturile pe care le avem chiar si noi, si pe care nu le apreciem deloc.

    indicele chinez csi 300 e la -47% fata de maximul din 2007. a fost 5500 in 2007 acum e 3800, dupa 16 ani. ok. 16 ani de crestere gdp tot cu minim 5 %. lol. deci clar e o minciuna pe undeva. ce fac companiile chineze in marea economie chineza, cea mai mare crestere de gdp din lume in ultimii 16 ani, si fas.

    e o petarda coafata de cccp. si acum o coafeaza din nou. dar cine isi mai baga banii in petarda gata sa -ti explodeze in nas. ori merge in jos, ori in sus dar nu poti sa-ti retragi banii ca ii vrea xi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb