China reclamă SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2009

Producătorii de pui din China par să piardă piaţa de desfacere din SUA.

Producătorii de pui din China par să piardă piaţa de desfacere din SUA.

China, stat care a înregistrat o scădere record a exporturilor în luna februarie, anunţă că va depune o plângere împotriva SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pe motiv că americanii au interzis, efectiv, importurile de carne de pui din această ţară asiatică.

Luna trecută, China a cerut SUA să elimine o secţiune din planul de cheltuieli pe 2009, care stipulează că nu va fi alocat niciun fond în baza Omnibus Appropriations Act, ce priveşte şi importul de produse din carne de pasăre din China. SUA nu au renunţat, însă, la această secţiune.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Comerţului din China, decizia SUA în privinţa importurilor de carne de pui este "incorectă şi maliţioasă". Oficialii de la Beijing spun că, pe lângă plângerea adresată OMC, îşi păstrează dreptul de a lua şi alte măsuri.

Această plângere este a patra pe care China o adresează OMC împotriva SUA după anul 2001, când a intrat în această organizaţie, respectiv prima de după momentul în care au început să-i scadă exporturile (noiembrie 2008).

"Ceea ce au făcut Statele Unite reprezintă o înşelătorie", a declarat Gong Guifen, director al diviziei de păsări din cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Animale din China. În opinia sa, "acesta nu este un comerţ echitabil".

"Decizia este discriminatorie şi protecţionistă", susţine, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, Yao Jian.

Producătorii chinezi din domeniu sunt de părere că şi Beijingul ar trebui să interzică importurile de pui din SUA. Statele Unite sunt cel mai mare exportator de pui către China, potrivit Ministerului american al Agriculturii.

Estimările specialiştilor arată că, în condiţiile date, exporturile de carne pui din China ar putea scădea cu 24% anul acesta, la 215.000 tone. În 2008, China a livrat către SUA 12 tone de pui.

Exporturile totale ale Chinei au scăzut cu 25,7% luna trecută, în ritm anual, acesta fiind cel mai important declin de după 1995. Cauza scăderii a fost o cerere slabă, în contextul înrăutăţirii situaţiei economiei mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb