China reduce preţul minim de achiziţie al grâului pentru prima dată în ultimul deceniu

M.I.
Internaţional / 28 octombrie 2017

China reduce preţul minim de achiziţie al grâului pentru prima dată în ultimul deceniu

China, cel mai mare producător mondial de grâu, a decis să reducă preţul minim de achiziţie al grâului în 2018 pentru a ajuta la reducerea stocurilor mari, prima scădere de la introducerea preţului minim de achiziţie în urmă cu un deceniu, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de Internet a Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, Guvernul a decis să reducă preţul minim de achiziţie al grâului pentru anul viitor cu 2,5% comparativ cu acest an, până la 2,300 de yuani (346 de dolari) pe tonă.

Noul preţ ţine cont de "costurile de producţie la cereale, oferta şi cererea de pe piaţă, preţurile de pe piaţa internă şi externă precum şi evoluţiile din industrie", a precizat NDRC.

Guvernul chinez cumpără grâu de la fermieri la preţul minim de achiziţie în momentul în care preţul de pe piaţă scade sub nivelul minim. Însă această politică a dus la acumularea unor stocuri semnificative ale statului, chiar dacă China continuă să importe anumite soiuri de grâu. În ultimii ani Beijingul a abandonat o serie de programe similare pentru bumbac şi porumb, în ideea de a alinia mai bine producţia cu preţurile globale şi cererea. Stocurile de grâu ale statului chinez sunt echivalente cu aproape jumătate din stocurile mondiale.

Analiştii de la Shanghai JC Intelligence Co Ltd estimează că în prezent există 74 milioane de tone de grâu în rezervele statului chinez, în condiţiile în care consumul anual de grâu al Chinei este de aproximativ 100 milioane de tone.

SUA au contestat la Organizaţia Mondială a Comerţului politicile de sprijin ale Chinei pentru grâu, porumb şi orez. În replică, China susţine că politicile sale de sprijin în domeniul agriculturii respectă normele OMC şi practicile internaţionale.

Cotaţiile futures la grâu au scăzut joi, pentru a treia şedinţă consecutivă, la bursa de la Chicago ca urmare a presiunilor venite din partea unor oferte abundente. Consiliul Internaţional al Cerealelor şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în 2017/18 până la 2,075 miliarde tone, cu şase milioane de tone mai mult decât estima anterior.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb