China scrie regulile şi stabileşte standardele noilor tehnologii la nivel global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie

China scrie regulile şi stabileşte standardele noilor tehnologii la nivel global
Călin Rechea

Mulţi ani s-a spus că "SUA inovează, China copiază şi UE reglementează". Se pare că termenul de valabilitate al acestui slogan tocmai a expirat, cel puţin după cum scrie The Economist.

Sub titlul "China is writing the world's technology rules", revista britanică arată că "bătălia pentru standarde se dă acum între China şi Vest", iar miza este "viitorul unor tehnologii care variază de la comunicaţiile fără fir la calculul cuantic şi inteligenţa artificială".

În condiţiile în care China şi-a impus tot mai agresiv propriile standarde în ultimii ani, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) a aprobat recent trei noi standarde pentru tehnologia 6G, care privesc integrarea inteligenţei artificiale în reţelele mobile.

După cum arată The Economist, standardele au fost elaborate de Academia Chineză de Ştiinţe şi China Telecom, iar noua tendinţă arată că "în ciuda eforturilor guvernului american de a ţine echipamentele chinezeşti departe de reţelele mobile din cât mai multe ţări, tehnologia fără fir a continuat să devină din ce în ce mai chineză".

După ce companiile americane, germane şi japoneze au încasat timp de decenii sume foarte mari din licenţierea propriilor tehnologii şi patente, acum a venit rândul companiei Huawei.

Din 2021, cel mai mare producător chinez de echipamente de telecomunicaţii câştigă mai mult din licenţierea propriilor tehnologii decât plăteşte pentru cumpărarea licenţelor.

Dar China nu a ajuns să "dicteze" standardele doar în reţelele de comunicaţii mobile, aşa cum arată progresul accelerat al companiilor Xiaomi, producător de smartphone-uri, şi BOE Technology, cel mai mare producător de ecrane LED din lume.

De asemenea, China a jucat un rol principal în elaborarea primelor standarde globale pentru tehnologia cuantică, după cum mai arată The Economist.

Publicaţia britanică scoate în evidenţă şi diferenţa semnificativă dintre Occident şi China în ceea ce priveşte abordarea standardelor industriale.

În timp ce în Occident guvernele au acceptat deciziile companiilor private şi asociaţiilor industriale, stabilirea noilor standarde în China este coordonată la nivel guvernamental, prin intermediul Administraţiei chineze pentru standarde (SAC), care organizează majoritatea interacţiunilor cu organismele mondiale de standardizare.

"La o vizită în China, cineva a fost uimit să descopere că există zeci de mii de persoane care se ocupă de elaborarea standardelor în întreaga ţară şi că membrii de rang înalt ai birocraţiei chineze cunosc foarte bine normele tehnice complicate", scrie The Economist.

Cum adică? China este aşa de înapoiată, încât birocraţii sunt competenţi? Pe de altă parte, guvernul de la Beijing susţine numirea funcţionarilor săi în organizaţiile internaţionale de standardizare, iar în prezent multe reuniuni privind standardele globale se desfăşoară în China.

Importanţa acordată standardelor internaţionale arată că "pentru guvernul chinez, miza este mai mare decât profiturile companiilor", în condiţiile în care "standardele pot codifica valori sociale adânc în interiorul unei tehnologii".

Modul în care autorităţile chineze abordează standardele tehnice începe să fie adoptat în America şi Europa. "Intervenţia este tot mai mare în procesul de stabilire a standardelor", a declarat Tim Ruhlig, de la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, pentru The Economist.

Un exemplu este "CHIPS and Science Act" (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors and Science) din SUA, o lege adoptată în 2022, care prevede că Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie trebuie să elaboreze standarde pentru inteligenţa artificială şi securitatea cibernetică.

Europa încearcă să crească rolul Institutului European de Standardizare în Telecomunicaţii (ETSI) pentru a contracara influenţa tot mai mare a Chinei.

Şansele de succes ale unei astfel de iniţiative, cel puţin în Europa, sunt foarte apropiate de zero, în condiţiile unei birocraţii care sufocă orice iniţiativă privată. Oare cine ar accepta standarde tehnologice din parte unor politruci incompetenţi?

"Suntem forţaţi să subminăm un sistem care a fost foarte eficient şi de care am profitat mult timp", a mai precizat Tim Ruhlig, iar The Economist ajunge la concluzia că "în mai multe feluri, China obligă Occidentul să joace după regulile sale".

Dar dacă China va obliga Occidentul să joace doar după regulile sale, chiar şi numai pentru a compensa "secolul umilinţei"?

Conform raportului Critical Technology Tracker, publicat în vară de Australian Strategic Policy Institute (ASPI), China a devenit lider mondial în 90% dintre ariile de cercetare de importanţă critică.

Au fost urmărite 64 de categorii tehnologice, iar China ocupă primul loc, după numărul lucrărilor ştiinţifice publicate, în 57 de categorii.

Inversarea locurilor din clasament între China şi SUA este dramatică. Astfel, în domeniul detectării şi urmăririi rachetelor hipersonice, China are o cotă de 73%, în timp ce SUA de 13%, iar Marea Britanie de 3%. În privinţa motoarelor avansate de aviaţie, China conduce cu 63%, iar SUA are doar 7%.

Raportul de la ASPI arată că Academia Chineză de Ştiinţe este cea mai performantă instituţie în domeniul tehnologiilor critice la nivel global, ocupând primul loc în 31 dintre cele 64 de tehnologii urmărite.

În cazul unui număr semnificativ de tehnologii, cum este cel al bateriilor pentru automobilele electrice, cercetătorii chinezi au reuşi să transforme cu rapiditate cercetarea fundamentală în aplicaţii practice, care au fost trecute în procesul de producţie.

La fel s-a "întâmplat" şi la nivelul majorităţii sectoarelor fundamentale pentru tranziţia verde, în condiţiile în care China nu renunţă nici la tehnologiile bazate pe arderea hidrocarburilor.

În faţa acestor evoluţii, Europa poate spera doar să-şi găsească un colţ liniştit din care să observe cu uimire cum se face noua istorie.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Un alt exemplu relevant cred că este șahul, un joc al inteligenței (acum și artificiale), sport și artă în același timp.

    Chinezii și indienii au devenit fruntașii mondiali ai șahului. Până de curând erau un mare nimeni în domeniu, cu excepția indianului Anand, fost campion mondial. 

    Pentru titlul masculin se vor confrunta un chinez și un indian, iar la feminin șefa fără replică este din 2018 o chinezoaica.

    Occidentul "democratic" încearcă acum, din păcate, să copieze sistemul draconic de supraveghere chinezesc. Și mulți dintre noi nu vor să privească lumea cu ochii oblici :) 

    1. Hobby-uri sovietice și participări la spartakiadă, totul până vine d-na cu pastilele.

      În timp ce China scrie, companiile chinezești care inovează își deschid puncte de producție în afara Chinei. 

      Treci în rezervă, pacient Putlerica că-ți tai internetul. Nu te mai dedubla și nu mai deranja Comisia medicală cu prostii. Obsedată mică ce ești. Nu-ți mai neglija consoarta gonflabilă. Cererea ta de parteneriat civil cu Gonfly e în analiză. Aveți grijă cum vă zbenguiti că iar o lași bortoasa. La Obregia pacientele au parte de minuni :)

      Asta i-am spus și lui Putler, deși tratamentul este evident inadecvat.

    America e terminată ca imperiu dar incearca din rasputeri sa-si mentina dominația macar in colonii sau putinele domenii care i-au mai ramas cat de cat sub control.

    In urmatorii 10 ani, America va cumpara majoritatea produselor tehnologice din China. 

    1. Și azi plouă la Tiraspol.

    Iarasi a descoperit Rechea "tehnologia" chineza care e doar cu 10-15 ani in urma...Poate nu a auzit de Tesla, Alfabet, Meta, Amazon, IBM, NVIDIA...vezi mai jos Colossus cel mai puternic system de AI de la Tesla...Produsele chinezesti , deocamdata, sunt doar de unica folosinta, incepand de la tricouri si pana la rachete:-)

    Colossus 100k H100 training cluster online. fr om start to finish, it was done in 122 days.  

    Colossus is the most powerful AI training system in the world. Moreover, it will double in size to 200k (50k H200s) in a few months 

    1. pt unii iarba e mereu mai verde in curtea vecinului.

      avem o mica ferma investitie pt pensie. un tractor chinezesc e la jumate de pret fata de cele indiene,coreene si la 1/3 din pret fata de firmele consacrate, americane, japoneze. dar nu le cumpara nimeni. nimeni. n-am vazut, n-am auzit pe forumuri sau undeva sa-si fi luat cineva asa.. pomana. deci una e teoria, dar practica e omoara. 

      apropo ca-n poza sunt niste miniexcavatoare.. sany.lol.

      Piață nereglementată, libertarianism care a favorizat PCC. : Se rezolvă curând.

      Tesla & Apple, made in China, fratelo. Soon to be made in India, adica tot intr-o tara BRICS. Se vede ca trolezi la greu, insinuand ca tot in anii 70 China a ramas. Hahaha

      Vor fi chinezării fäcute în UE, pt. evitarea taxelor, nu vă pierdeți neuronul.

      Si cu tarife, tot EV-urile Chinezesti vor fi cele mai bune, quality-price. Cand Chinezii mancau, respirau Protectionism, Europenii isi fixau avantajul competitiv pe aranjamentul comercial cu Rusia. Noroc ca licuriciul vostru va este asa mare aliat, de va aruncat in aer acest avantaj, si v-a pus sa mintiti umilitor cum ca nu stiti cine a fost gremlinul de la conducte.

      China isi poate recicla parte din surplusul comercial in, wa it for it... in SUA! Sa deschida fabrici acolo. Unde vor beneficia de subventii federale, apoi va exporta bine mersi & tariff-free in UE. Elon si CCP-ul au o relatie personala, la fel si Bill Gates. Sah mat.

      "Calitatea" trolilor mujici...astia nu pricep ce inseamna productia in lohn...El crede ca daca Apple produce in China, e tehnologie chinezeasca:-)...singurul lucru chinezesc intr-un produs Apple produs in China, este eticheta "Made in China", in rest concept, design, R&D e Apple, productie e TSMC (Taiwan) si chinezul e cu "bratele de munca":-)...Dovada ca TSMC produce in tehnologie de 3nm si Chinezii au "descoperit" tehnologia de 7nm anul asta, la 10 ani de Vest:-)

      Chinezii prioritizeaza noile chipuri si tehnologii pt Armata, si dupa pt sectorul civil. De ce si-ar arata mana inainte de vreme?

      Ca sa trollezi tu si Rechea ce "avansati tehnologic" sunt chinezii:-)

      Nu e trolling. Asta spune Trump, Bannon, si soimii din departamentul de stat american, si think tanurile precum the Rand Corporation. Si aia troleaza?

      Trump se bazează pe conspirații livrate rednecșilor.

      Aceleasi conspiratii care ii mana si pe Democrati? De ce Biden a continuat politica de tarife si de reshoring impotriva Chinei, daca esenta argumentului e o minciuna? Politica externa si de stat e pe autopilot, indiferent de cine e POTUS.

      politica sua e constantă. Trump nu poate decât să introducă noise.

    Jim Farley, directorul executiv de la Ford, a declarat pentru Wall Street Journal că sectorul auto chinez reprezinta o amenințare existențială pentru compania sa și că „execuția la un standard chinezesc va fi acum cea mai importantă prioritate”.

    1. Ford și-a bătut joc de clienți de ICE vreo 20 de ani și a virat pe electrice. E normal să nu reușească.

      Jim Farleay conduce un model Xiaomi, si e foarte multumit. Respect pt el fiindca este onest.

      Numai cu clienții lui nu reușește să fie onest.

      BEV-urile Xiaomi sunt bombe pe roți. Probabil vrea să le promoveze pentru a culege roadele peste 2-3 ani. : 

      Teoria conspiratiei invocat de cei cu TDS care o sprijina pe Harris. Daca Chinezii sunt niste 'desculti', de ce va e frica atata de ei si de produsele lor? Troll ce esti.

      sunt filmări catastrofale. Conspirațiile surprinse pe sd card se numesc realitate.

    Half Of All Tesla EVs Are Made In China.

    The Shanghai factory consistently builds more EVs than the three other sites—California, Texas, and Germany—combined. 

    1. Iarasi nu pricepi...Tesla Shanghai e 100% Americana, Tesla e SINGURUL producator auto care detine propria unitate de productie si nu e parteneriat ca ceilalti producatori Europeni/Japonezi/Americani... Tot ce e acolo e Tesla/SUA 100%...chinezul e cu "bratele de munca"...aia au crezut ca pot fura si de la Tesla ca de la ceilalti:-)

      Fabrica e pe sol Chinez. In caz de razboi crezi ca fabrica se teleporteaza afara din tara? Esti dezaxat rau de tot. Tu ai IP-ul, iar Chinezul are tehnologia de facto, forta de munca calificata, uzina de productie cu masinarii / utilaje cu tot + infrastructura.

      Doar uzina fizica - chinezul n-are decat niste muncitori si utilaje. Tot restul e in SUA - pana si programul de strung se downloadeaza de acolo in masinarie - fara ca vreun chinez sa vada vreo info confidentiala. Nu pot face decat ceva partial reverse engineering.

      În caz de răboi, tot ce e made in china nu mai are acces la piețe. Oricât de insignifiant ar părea,. accesul la piețe diferențiază o chină emergentă de o china în faliment.

      China e net exportatoare de marfuri cu valoare adaugata. SUA e net exportatoare de cerere agregata. In caz de razboi, consumatorii Americani se vor trezi saraci fiindca vor trebui sa plateasca foarte scump marfurile cotidiene. Consumatorul Chinez, oricum nu are voie cu valuta, pt ei preturile vor ramane la fel. China isi poate 'tipari' cati bani are nevoie sa-si asigure cerere interna pt propriile produse. Era si cazul sa consume mai putin Americanii, tara cu cele mai mari lifestyle emisii de gaze cu efect de sera.

      poate n-au auzit zicala clientul nostru , stapanul nostru. clientul si stapanul e america. punct. poti sa produci cel mai perfect produs in cantitati imense dc n-ai cui sa-l vinzi, cri cri.

      americanii pot sa-si produca bine mersi si in tara totul automatizat, suntem in era robotlor, asa ca avantajul chinez, cu miliardul de muncitori ieftini, s-a dus. vin robotetii, nu greva nu foame, nu somn, nu greseli, nu pretentii, 24/24. xi bate cuie in cosciug la china cu politicile lui antivest. nu musti mana celui ce te-a hranit. ca o sa-ti dea peste bot. 

      America e singura tara care isi poate produce tot ce are nevoie...energie, hrana, tehnologie...China importa 50% din resursele energetice si 80% din necesarul de hrana:-)...Numai mujici analfabeti cu propaganda...astia nu au deschis o carte la viata lor

      China nu mai este demult țara care doar copiază și produce ieftin. Așa cum se arată și în articol chinezii sunt lideri în multe domenii începând cu comunicații, tehnologie cuantică și chiar tehnologie spațială lucru despre care nu s-a discutat în articol. China nu mai poate fii oprită și următorul secol cred că va fii dominat de Asia in general, de China in particular.

      vise

      Și Românica producea înfloritor în decembrie 1989.

    ...

    1. E unul singur, posibil coincidență cu titularul... articolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb