China vrea să ajute Europa, dar nu prezintă nimic concret

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2012

China vrea să ajute Europa, dar nu prezintă nimic concret

Premierul de la Beijing aduce din nou în atenţie obţinerea statutului de economie de piaţă pentru ţara sa

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat, ieri, că ţara sa este gata să-şi sporească participarea la eforturile de rezolvare a crizei datoriilor din Europa, dorind să vadă că cel mai mare partener comercial al său "îşi menţine stabilitatea şi prosperitatea".

Oficialii din China şi partenerii lor europeni s-au întâlnit ieri, la Beijing, în prima zi a summit-ului UE-China, unde premierul ţării asiatice a declarat că aceasta este dispusă să se implice mai profund în rezolvarea crizei datoriilor, dar UE trebuie să trimită un mesaj mai clar în privinţa consolidării finanţelor sale.

"Aşteptăm ca ţările puternic îndatorate să-şi consolideze finanţele, să-şi taie deficitele bugetare şi să-şi reducă datoriile", a spus Wen, adăugând: "Sperăm că UE va ajunge, în curând, la un consens intern, va lua decizii politice şi va trimite comunităţii internaţionale un semnal mai clar şi un mesaj mai puternic".

Ca şi în intervenţiile anterioare, premierul Chinei nu a venit nici de această dată cu o propunere concretă privind modalităţile prin care ar putea sprijini Europa.

În schimb, părţile au informat că au căzut de acord "să dea un nou impuls" eforturilor Beijingului de a obţine de la Uniunea Europeană statut deplin de economie de piaţă.

Anunţul de ieri vine după ce, în septembrie 2011, acelaşi Wen Jiabao declara că ţara sa vrea să sprijine Europa în eforturile de ieşire din criza datoriilor, prin sporirea investiţiilor în regiune, însă ar vrea să primească în schimb statutul de economie de piaţă.

La acel moment, premierul chinez a afirmat că ţara sa va primi, oricum, acest statut în 2016, conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, însă "dacă UE este gata să-şi demonstreze francheţea cu câţiva ani mai devreme, acest lucru va consolida prietenia dintre regiuni".

Liderii UE sunt de părere că ţara asiatică nu a îndeplinit, deocamdată, condiţiile necesare pentru obţinerea statutului de economie de piaţă, întrucât cele mai mari companii din China sunt deţinute de stat, iar conducerile acestora numite de guvern. În condiţiile date, chinezii promit să facă progrese în domeniu.

Premierul Chinei s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Van Rompuy a declarat: "Am devenit atât de interdependenţi încât orice modificare a ratei de creştere economică a unuia dintre partenerii strategici are impact direct şi palpabil asupra celuilalt. Destinele noastre economice sunt interconectate".

Prevăzut iniţial să aibă loc în octombrie 2011, summit-ul UE-China care început ieri a fost amânat din cauza crizei datoriilor suverane din Europa.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că escaladarea crizei datoriilor din Europa ar putea reduce avansul economiei Chinei.

UE a îndemnat China să-şi deschidă pieţele.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb