CHRISTINE LAGARDE: "BCE trebuie să dea prioritate combaterii inflaţiei în raport cu creşterea economică"

G.D.
Macroeconomie / 28 septembrie 2022

"BCE trebuie să dea prioritate combaterii inflaţiei în raport cu creşterea economică"

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să continue să majoreze dobânzile pentru a putea ţine sub control inflaţia, chiar dacă efectul secundar al înăspririi politicii monetare este o creştere economică mai slabă, a declarat astăzi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Trebuie să readucem inflaţia la 2% pe termen mediu şi vom face tot ceea ce trebuie pentru asta, adică să continuăm să majorăm dobânda de referinţă la următoarele şedinţe de politică monetară", a spus Christine Lagarde la o conferinţă organizată astăzi la Frankfurt. "Obiectivul nostru primar nu este să creăm o recesiune. Obiectivul nostru primar este stabilitatea preţurilor şi trebuie să ne îndeplinim acest obiectiv. Dacă nu ne îndeplinim mandatul, asta ar afecta cu mult mai mult economia", a subliniat Lagarde.

Preşedintele BCE a mai spus că "prima destinaţie" a majorării dobânzilor va fi aducerea lor în zona neutră, care nici nu stimulează, dar nici nu încetineşte creşterea economică.

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să crească dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu un nivel istoric de 75 de puncte de bază decis luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo, deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri.

Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro. Ar fi vorba de un nivel al inflaţiei de cinci ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb