CHRISTINE LAGARDE: "BCE trebuie să ia măsurile necesare pentru a reduce inflaţia la 2%"

V.G.
Bănci-Asigurări / 2 ianuarie 2023

"BCE trebuie să ia măsurile necesare pentru a reduce inflaţia la 2%"

Salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea anterior, iar Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să împiedice ca acest lucru să alimenteze o inflaţie deja ridicată, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, unui ziar croat, transmite News.ro.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu un total de 2,5 puncte procentuale, din iulie, în încercarea de a opri o intensificare istorică a inflaţiei şi a promis şi mai multă înăsprire a politicilor la următoarele reuniuni, deoarece aşteptările de creştere a preţurilor pe termen lung au început să depăşească ţinta oficială de 2%.

"Ştim că salariile cresc, probabil într-un ritm mai rapid decât erau aşteptările", a declarat Lagarde sâmbătă, ziarul croat Jutarnji list.

"Nu trebuie să permitem ca aşteptările inflaţioniste să devină dezancorate sau ca salariile să aibă un efect inflaţionist", a adaugat aceasta.

Lagarde nu a oferit niciun indiciu nou referitor la politica monetară a BCE, dar a spus că banca trebuie "să ia măsurile necesare" pentru a reduce inflaţia la 2%, de la ritmul actual de aproape 10%.

Croaţia s-a alăturat zonei euro la 1 ianuarie, ca al 20-lea membru al blocului valutar, intrând într-un club de elită într-un moment de tulburări neobişnuite, în timp ce BCE încearcă să tempereze inflaţia, după ce a petrecut ultimul deceniu declanşând stimuli fără precedent pentru a susţine creşterea preţurilor atunci când aceasta era extrem de scăzută.

"Trebuie să fim atenţi ca motivele interne pe care le vedem, care sunt legate în principal de măsurile fiscale şi de dinamica salariilor, să nu conducă la înrădăcinarea inflaţiei", a spus Lagarde.

Aceasta a adăugat că recesiunea de iarnă aşteptată a blocului, indusă de creşterea costurilor energiei, va fi probabil scurtă şi superficială, cu condiţia să nu existe şocuri suplimentare.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Poza asta e superba. La inflatia de 10% tanti se gandeste: "hm, sa maresc dobanda cu 0.25? prea mult".

    Prost e ala ce nu cere marire de salariu. Cum altfel sa acoperi infoatia daca nu prin majorari din salariu? 

    Plus ca, inflatie inseamna ca preturile cerut de firme creste. Daca preturile cresc evident ca incasarile pot acoperi proportional si salarii mai mari, nu doar materie prima mai scumpa. 

    1. În lumea reală, dincolo de fanteziile online, firmele au pus deja capac creșterilor salariale și-și curăță organigrama de lepre.

      Când îți scade cererea, pe fondul creșterii dobânzilor, e natural să crești salarii la cerere pentru că interesul tău, ca firmă, este să dai faliment cât mai curând. NOT! 

      Au fost ani in care am avut cresteri salariale mult mai mari decat inflatia si nu s-a plans nimeni.

      Nu stingi focul turnand gaz peste el decat daca esti mr. Bean. 

      Corect ar fi sa comparam cresterile de salarii cu inflatia pe ultimii 5 ani si nu doar in anul in care inflatia este mai mare decat majorarea de salariu.  

      In sistemul bugetar, ar trebui sa comparam valoarea sau pretul la ceea ce producem cu valoarea sau pretul la ceea ce putem cumpara cu banii primiti la salariu si abia apoi sa tipam dupa majorari de salarii (pentru ca acolo discrepanta este uriasa intre ceea ce se produce si recompensa materiala primita pentru asta).

      O sa scapam de inflatie atunci cand sistemul bugetar va fi reformat. 

      Mda, ca sistemul bugetar ti-a marit pretul la produse alimentare, electricitate si carburanti:-)

      Pe fondul căderii economice previzibile, mecanismul ieșirii din criză este clasic, investiții de stat și susținerea consumului de către aparatul de bugetari. :)

      În cine trag tonetarii productivi? În ultimii lor clienți! De ce? Atât e nivelul la mansardă. :) 

      Tu ca firma ai 2 cheltuieli majore: salarii si "materie prima". Daca tu majorezi preturile pentru ca... e inflatie la materie prima normal ca nu ar trebui sa surprinda ca si aialalta materie prima, mai vie, poate deveni mai scumpa.

      In inflatia aste este foarte... rezonabil sa ceri marire de salariu. 

      Daca firmele dau afara, cu atat mai mult! Adica... ramai la lucru si faci munca si celor lipsa la un salariu ce se depreciaza cu 10% pe ani!? Ce afacere! 

      Singur, somajul ca alternativa nu e distractie dar exista mereu un echilibru. Nici firma nu poate da afara pe toata lumea. 

      Tot in lumea reala am vazut firma dand majorari din senin anul asta. Tocmai pentru ca au cam fost zgarciti pana acum si deja diferenta e sesizabila daca mai pune omul si inflatia in calcul. 

      Luand-o altfel. Bine ca se pot majora pensiile si veniturile bugetarilor, se scumpesc input-urile dar, ce sa vezi, doar salariile la privat nu se pot majora! 

      Asta nu e decat spalare pe creier. Oamenii pot cere majorari si poate ar trebui sa-si mai faca si niste sindicate ca pentru vremuri grele daca individual sunt prea speriati de mass-media sa mai zica ceva. 

      Apropo: salariile prin parlamentul europan se actualizeaza automat cu rata inflatiei.

      Să ceară fiecare ce îl duce capul, când scad comenzile și se simte mirosul de sânge, atât așteaptă conducerea, niște cereri de majorări, texte despre inflație. ZERO interes!!!

      Dobânzile vor crește până când crește șomajul. Să te văd atunci, alături de colegii tăi liberi de program, cum și cui veți cere creșteri de salarii. 

      Politrucii își votează majorări de salarii. Cei din sistemul de justiție își hotărăsc salarii mai mari ..

      Nu, statul le-a marit pt ca e principalul beneficiar.

    În ritmu actual va scădea la 20 % dacă nu măriți dobânzile.

    BCE nu face nimic pentru a scădea inflația. Domabzile pentru depozite sunt la jumate fata de rata inflației asa ca nu sunt șanse sa scadă inflația. Oamenii scot banii din bănci pentru a-i cheltui ca să nu se devalorizeze.

    1. Așa ai face tu, dar n-ai bani.

      Ce comentatriu elevat,de bun simt si argumentat

      Este elevat să-i alarmezi și să-i păcălești pe alții? Au avut timp tot anul 2022 să arunce cu bani în toate cele, cum ar fi crypto și acțiuni garantate guță, care au scăzut și cu 80% din valoare. Bine s-au mai protejat de inflația la cartofi și ceapă. :)

    BCE va mari dobanzile mai incet si mai tirziu pentru a putea reduce datoriile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb