Christine Lagarde: "Economia globală se fragmentează în blocuri concurente"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Christine Lagarde

Sursa foto: facebook / Christine Lagarde

English Version

"Europa se va confrunta cu o scădere continuă a populaţiei apte de muncă"

"Pe măsură ce societăţile noastre îmbătrânesc, va trebui să implementăm noi tehnologii, astfel încât să putem produce mai mult cu mai puţini lucrători"

Europa se află acum într-un moment critic, în condiţiile în care deglobalizarea, demografia şi decarbonizarea planează la orizont, a spus la finele săptămânii trecute Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), conform CNBC.

"Există tot mai multe semne că economia globală se fragmentează în blocuri concurente", a afirmat Lagarde, la Congresul Bancar European.

Conform preşedintelui BCE, începând cu 2025, Europa se va confrunta cu o scădere continuă a populaţiei apte de muncă, alături de dezastrele climatice care cresc în fiecare an. Lagarde crede că, pentru a răspunde acestor şocuri este nevoie de investiţii masive într-un interval scurt de timp, ceea ce ea a numit un "efort generaţional".

"Pe măsură ce apar noi bariere comerciale, va trebui să reevaluăm lanţurile de aprovizionare şi să investim în altele noi care sunt mai sigure, mai eficiente şi mai aproape de casă", a afirmat Lagarde. "Pe măsură ce societăţile noastre îmbătrânesc, va trebui să implementăm noi tehnologii, astfel încât să putem produce mai mult cu mai puţini lucrători. Digitalizarea va ajuta. Şi pe măsură ce clima se încălzeşte, va trebui să avansăm în ceea ce priveşte tranziţia verde, fără alte întârzieri".

Potrivit preşedintelui BCE, tranziţia verde planificată pentru blocul european va necesita o investiţie suplimentară de 620 de miliarde de euro (672 de miliarde de dolari) în fiecare an până la sfârşitul deceniului, cu încă 125 de miliarde de euro pe an pentru tranziţia digitală.

"Guvernele au cel mai ridicat nivel al datoriei de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar finanţarea redresării europene se va încheia în 2026. Băncile vor avea un rol central de jucat, dar nu ne putem aştepta să îşi asume atât de multe riscuri", a mai spus Lagarde, invocând planul uniunii pieţelor de capital.

Discuţiile privind o posibilă uniune a pieţelor de capital în Europa sunt încă în desfăşurare, scopul fiind crearea unei pieţe unice, mai aproape de ceea ce este disponibil în Statele Unite.

Conform UE, obiectivul oficial al uniunii pieţelor de capital este ca "banii - investiţiile şi economiile - să circule în întreaga Uniune Europeană, astfel încât consumatorii, investitorii şi companiile să poată beneficia de aceştia indiferent de locul în care se află", conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. doamna nu ne spune ca piburile itaiei frantei portugaliei spaniei asteapta latent urmatorul bull run in comoditati (si nu tehnologii)….

    urmeaza crack up boom pentru cele de mai sus. 

    in italia inca milioane de active sunt sub apa fata de valoarea trecuta contabila de pe balantele bancare!!! - motiv de achizitii si investitii la doc atutomat pana nu se prind iar oitele!! 

    s c c r e t 

    1. Teoretic asa o fi,

      dar fanii razboiului ar putea strica jocurile 

    eu, ca anonim, pe un site relativ anonim (raportat la media internationala), o anunt pe d-na Lagarde ca incepand de acum 2-3 luni zona euro si moneda euro s-au inscris pe ultimul drum funest, catre finalul a tot ce a insemnat Europa monetara unita. Deci si zona euro si moneda euro.

    declansatorul unor evenimente foarte vizibile o sa fie implementarea spre utilizare a euro digital (in corelatie cu portofelul digital).  

    veti asista la migrari masive de capital din Europa in SUA si in alte parti, veti asista la scaderea ponderii procentuale a utilizarii euro pe pietele internationale (deja miscarea a inceput de aprox 9-12 luni).  

    Pofta obsesiva de control a eurocratilor (fiscali sau monetari, nu conteaza) ingroapa si omoara visul european sub cizma neo-stalinista a unor eurocrati dictatoriali , cu vise umede de control si hiperfiscalizare. Nu o sa mearga asa. Capitalul e un animalut sperios, o sterge la primele semne ca cineva i-ar vrea pus un lant la gat!  

    Euro intra in groapa si e inmormantat de Lagarde si restul reptilelor eurocrate.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. trist, dar adevarat

      Absolut corect,

      nici eu nu cred ca UE are viitor cu "gasca politica" actuala 

      dxy spune ca dolarul cade si sub ele si altele... daca dolarul cade piburile unor state europene in nominal bubuie!!

      activele -pasiviele se balanseza reciproc! 

      iar despre deplasarea capitalului: acces la date din piata: 

      ponderea de dolari intrati in portugalia - spania - franta- italia- este in crestere... in piata reala si nu financiara! 

      Avem deja pe internet (vezi yutube - redit -patreon...etc) noi formari de "Graitori" de achizitii mega moca ieftine prin tari din europa in raport cu veniturile lor "mediocre" din america -australia-canada..... 

      O mare de capital din usa se va deplasa spre europa! - el deja se deplaseaza... vad acolo unde am investitii fremant american cand acum 2-3-4-5 ani nu vedeam... eram doar eu - batranii zone - si migrantii muncitori ep 2-3 euro... migrantii muncitori acum au pus mana pe active si afacerile batranilor bastinash actual decedati... si se uita cum incep sa faca profituri in crestere pe turisti venit de pe alte meleaguri... 

      asa e cand avem bula de NASDAQ.... 

      Mai avem cv ani de depasit "depresia" generatiilor... si urmeaza mega boom pe glob! (nu toate tarile). 

      europa se intelege bine cu "Deflatia" buna... atat timp cat se pastreaza accesul la active in parametrii normali cu veniturile populatiei bastinase. 

      Si asa cum am spus cu mult multi ani in urma... europa se formeaza in Imperiu!..se vede din satelit... multi formatori de opinii nu indraznesc sa publice rapoarte in scris sau in online pentru ca li se rup din scurt finantarile. 

      Deci ca e bine ca e rau... doar timpul are sa demonstreze asta... important e ca eu si generatiile viitoare vor face parte dintr-un bloc unitar foarte foarte puternic... cu rabdare pana ingropam treptat si ultima farama de ideologie socialista... da dupa sa vor pune bazele noii ideologii... si sa vedem atunci cine se va mai pune militar si economic cu europa! 

      A nu se confunda o cadere demografica cu u prabusire economica.... ele vin in valuri... caderea demografica este deja ... prabusirea economica a fost deja... iar in unele state inca se manifesta... deci dupa astea doua nu se poate repeta tot crash.. pe long... 

      Eu sunt foarte foarte optimist pe Italia- Portugalia- Franta- Spania chiar si UK ce este asteptata sa reintre in europa... caci UK va deveni prea saraca ca sa mai aibe aere de superioritate fata de europeni.. .. raportat la unitatea de masura PPP.... 

      Daca vrem sa vedem cu adevarat ciclurile lungi ale unei natii - economii ...trebuie sa tinem cont de AUR si pret nominal ACTIVE! 

      Aceste doua unitat trebuie impartite pe lungul istoriei... zeci sute de ani... si o sa ne arate ADEVARUL umblat gol prin fata OCHILOR! 

      Italia are crash groaznic a activelor imobiliare in pret cantitate aur; a avut bula fenomenala a bursei lor in pret cantitate aur prin 2000 si cv unde 1 unitate de index burs ajungea la o valuare de 4-5 kg de aur (adica cine facea exit la detinere 1 unitate de index cumpara 4 -5 kg de aur); pe urma a avut si bula financiara din tarziul lui 2007-2008-cu latenta pana in 2010 si crash abrupt dupa 2011... unde si azi munte de NPLcauta spalare... 

      Daca vrem sa vede Adevarul sa nu ne abatem niciodata de la unitatea suprema de calcul AUR in raport cu ETC! 

      Este singurul barometru suprem! - nu imi trebuie acces la date financiare! Este deajuns s avad aurul si ce parfa ma intereseaza ... cu date culese de zeci si sute de ani pot sa am o directie clara. 

      Bula activelor din UK este in crash in trepte... in pret cantitate aur.... asta da dureri de cap batranilor ce nu au facut exitul cand a trebuit... iar acum tin cu dintii de ele vazand ca isi pierd puterea de cumparare si isi pierd si refugiul in "activ sigur istoric" care sa le fi aparat "pensionarea". 

      Cine ar fi facut in anglia exit la activ imobiliar prin anii 2000 si cv... ar fi cumparat 20 si cv de kg de aur.... asta ca sa intelegeti .... ar fi stat in aur de atunci pana acum.... si nu ar mai fi trebuit sa investeasca la bursa sau etc speculative.... azi ar fi avut si mai multe afaceri -imobiliare -si banuti de pensie si cv aur ramas in portofoliu... butea sa traiasca linistit si daca doar vindea in trepte cv aur.... fara sa aleaga achizitii financiare... 

      Idem fenomen repetat si in Japonia... cine facea exitul cum trebuie la active speculative in pret bula de aur si statea in aur... avea una din cele mai linistite pensionari..... 

      Astea sunt bulele ciclurilor de generatii... si pe generatia din fata noastra o asteapta alta... noi posibil sa nu mai prindem asa bula... de fel po prindem minimele depresive si dupa noi reversul pe long. 

      Un alt ciclu interesant este pretul sarii in bani reali! ce urca si coboara! 

      Trebuie sa iti setezi mintea sa fie contrara argumentelor si ideologiei prezente fata de viitor! 

      Ca uniunea europeana sa devina imperiu monetare este nevoie de socrui repetitive de diferite crize... omida in fluture sufera transformari puternice. 

      Cand statele unite ale americii va schimba moneda si va face (poate da poate nu) o alta paritate (sau taiere de zerouri) atunci moneda si activele reale ale lor se vor "SCUMPII CA DRACU"! - fapt pentru care imediat dupa adoptarea noii monede circulate va cere la foc automat alipiri si asocieri de credite cu alte valute! respectiv moneda EURO! 

      Noul dolar va cere alti EURO IN PIATA -tragand dupa el piata euro in sus! 

      Piburile reale ale unui stat sunt "CETATENII" - iar america are potential de populatie de pana la 1-2-3 MILIARDE! deci un long long potential de crestere... benefic atat pentru europa (state cu cadere demografica) cat si pentru altele. 

      Statele cu cadere demografica pot dezvolta capacitati noi si forme noi de productie pe cererea din statele cu crestere deomgrafica! -se vor balansa reciproc.  

      Statele cu crestere demografica isi vor externaliza unele capacitati de tip inflationiste si vor importa altele de tip deflationiste ca sa combata trendul de inflatie reala cauzat de cresterea populatiei. 

      Statele cu cadere demografica sis vor exporta capacitatile de tip deflationiste ca sa cotrabalanseze inflationist deflatia demografica. Statele in cadere demografica vor dezvolta tehnologii ce vor exporta mai multe bunuri si servicii pe o contributie vizica si financiara mai mica in populatie activa. Cu ocazia asta tarile aflate in deflatie demografica culeg de la tarile aflate in inflatie demografica randamente. Randamentele culese contribuie la cresterea bogatiei si aputerii de cumparare chiar si pe trend deflationist demografic. 

      O tara-un stat-produs... poate sa fie scump sau ieftin nominal; in raport de procente; in raport de schimb marfuri... este loc de profit pentru toti... trebuie doar sa faca rapoartele de calcul ca sa vada ce piete ii primesc si ce piete ii gonesc in raport cu ce ofera-vand-servesc... 

      s c c r et 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb