Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Europa trebuie să anticipeze şi să se pregătească pentru eventualele tarife comerciale pe care noul preşedinte al SUA, Donald Trump, ar putea să le impună.
Făcând referire la faptul că Trump nu a impus tarife generalizate în prima zi a mandatului său, Lagarde a apreciat această abordare drept "foarte inteligentă", explicând că tarifele generalizate nu oferă întotdeauna rezultatele scontate.
"Mă aştept ca tarifele să fie mai selective şi mai direcţionate. Ceea ce trebuie să facem noi, în Europa, este să fim pregătiţi şi să anticipăm ceea ce se va întâmpla pentru a putea răspunde adecvat," a spus Lagarde.
Declaraţiile lui Trump de luni, în care a acuzat Uniunea Europeană că a fost "foarte, foarte rea" în relaţia cu SUA, au întărit temerile privind introducerea de taxe vamale pe bunurile europene exportate în SUA. Preşedintele american a susţinut că aceste tarife vor proteja afacerile din SUA şi vor sprijini economia americană.
Răspunsul Uniunii Europene
Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru economie, a declarat că Uniunea Europeană va răspunde "în mod proporţional" dacă interesele economice ale blocului comunitar vor fi afectate.
Economiştii avertizează că aceste tarife ar putea afecta economiile vizate, reducând exporturile către SUA. Totodată, există riscul ca economia americană să fie lovită indirect, prin creşterea inflaţiei şi scăderea competitivităţii.
Christine Lagarde a pus sub semnul întrebării teoria conform căreia reducerea importurilor europene ar putea stimula semnificativ producţia internă în SUA.
"Economia americană este deja aproape de capacitatea maximă," a explicat ea, menţionând rata scăzută a şomajului şi utilizarea completă a capacităţilor industriale.
În plus, Lagarde a subliniat că, pe termen lung, povara costurilor suplimentare generate de tarife va fi transferată către consumatori.
Soluţia: eliminarea barierelor comerciale interne în UE
Ca răspuns la provocările externe, Lagarde a îndemnat Europa să îşi îmbunătăţească piaţa internă prin eliminarea barierelor comerciale rămase.
"Trebuie să ne asigurăm că eliminăm obstacolele asupra cărora avem control," a spus aceasta, susţinând că întărirea pieţei interne europene este una dintre modalităţile de a face faţă schimbărilor din politica comercială americană.
"Să fim puternici acasă, să tranzacţionăm şi să investim la nivel intern, fără a adopta o abordare protecţionistă," a adăugat Lagarde, subliniind că reducerea barierelor comerciale a demonstrat de-a lungul timpului beneficiile comerţului liber.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2025, 10:38)
UE din elefant se transforma in soricel,
fata de Trump cel rau,nazist,prieten cu rusii,super penal penal,
ce misto ,se va schimba radical narativa de la Bruxelles
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2025, 13:33)
Nu prea vad ca e prieten cu rusii. Abia astept sa rad de trolii de pe-aici care il sustin pana la moarte pe Trump cand o sa vada ca Tump o sa dea mult mai rau in rusia decat in Europa care daca-i cumpara armele n-o sa sufere cine stie ce. Taxele pe care le pune le vor plati americanii de rand care vor marfa europeana. Trump poate doar sa spere ca el face marfa mai buna si mai ieftina astfel incat americanul s-o cumpere pe aia - desi economia lui e incinsa deja.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2025, 14:32)
Pai daca i asa te bucuri degeaba, ca platesti si tu cu noi, asta n ai fost in stare sa intelegi, desi e primitiv de simplu. Sau la tine la Kiew nu ajung sanctiunile?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2025, 14:21)
De la asta nu va veni nimic bun pentru Europa, ca lucreaza pentru ricani