Christine Lagarde: "Ieşirea Greciei din zona euro este o posibilitate"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2015

Christine Lagarde: "Ieşirea Greciei din zona euro este o posibilitate"

Actualizare 21:18

Ieşirea Greciei din zona euro (Grexit) este posibilă, dar o astfel de evoluţie nu va vesti probabil sfârşitul monedei euro, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Reuters.

"O ieşire a Greciei din zona euro este o posibilitate, dar un astfel de pas nu va fi o plimbare în parc, însă nici nu va însemna probabil sfârşitul euro", a declarat şeful FMI, într-un interviu ce va fi publicat vineri în publicaţia germană "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

---

Actualizare 19:41 William Murray: "Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI dacă nu efectuează o plată"

Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI dacă îşi pune în aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate instituţiei, a avertizat joi un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează AFP.

"Orice ţară care nu îşi onorează angajamentele faţă de Fond (...) este declarată în situaţia de arierate la plată şi nu are acces la finanţările FMI", a declarat William Murray într-o conferinţă de presă desfăşurată la Washington.

Ministrul de interne elen a afirmat recent că ţara sa nu va rambursa cele 1,6 miliarde de dolari scadente în iunie către Fondul Monetar Internaţional, într-un moment în care Atena încerca să încheie un acord cu creditorii săi pentru a obţine deblocarea unei noi tranşe de împrumut şi a evita falimentul.

Premierul Alexis Tsipras şi echipa de miniştri care răspunde de negocierile cu creditorii nu au anunţat totuşi niciodată până acum că nu se va efectua vreo plată.

"În momentul în care vorbim, ne aşteptăm ca autorităţile elene să facă plata", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al FMI. William Murray a adăugat că Atena nu a solicitat gruparea a diferite plăţi scadente în iunie pentru a beneficia de un răgaz mai mare.

Guvernul grec speră că un acord cu creditorii săi, UE şi FMI, privind viitorul financiar al ţării puternic îndatorate va fi încheiat până duminică. Comisia Europeană a relativizat însă acest optimism. "Discuţiile continuă cu grecii, dar rămân încă multe de făcut", a apreciat la rândul său purtătorul de cuvânt al FMI.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 18:00 Factorii de decizie ai BCE au respins relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor pentru Grecia

Factorii de decizie ai BCE au respins relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor pentru Grecia şi nu au acceptat obligaţiunile ţării ca garanţie în schimbul creditelor, informează Reuters.

Vitor Constancio, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a subliniat gravitatea situaţiei cu care se confruntă Grecia, vorbind deschis despre o posibilă întârziere a plăţii, care ar putea fi prima în 16 ani de existenţă ai zonei euro, informează Reuters.

Remarcile vicepreşedintelui BCE vin după ce Ewald Nowotny, şeful băncii centrale austriece, care a vorbit, de asemenea, despre situaţia din Grecia şi a contracarat optimismul unui acord din partea guvernului elen. Nowotny a declarat că BCE nu va schimba condiţiile de acordare a creditelor pentru Grecia.

Vitor Constancio a precizat că deşi Grecia nu va părăsi zona euro, s-ar putea întâmpla implicit.

În luna februarie, BCE a renunţat în mod brusc să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând către Banca centrală a Greciei povara finanţării băncilor greceşti. Analiştii susţin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul grec.

(M.C.)

---

Actualizare 14:21 Germania, Franţa şi FMI neagă iminenţa unui acord cu Grecia

Germania şi Franţa au respins, ieri seară, informaţiile că acordul cu Grecia privind noul program de reformă este iminent, iar directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus, azi, la o televiziune germană, că mai sunt multe de făcut înainte de deblocarea programului de finanţare, potrivit Bloomberg.

Delegaţii prezenţi la reuniunea miniştrilor de Finanţe din G7, de la Dresda, au respins afirmaţiile oficialilor greci că acordul este aproape, ei cerând eforturi mai mari pentru rezolvarea blocajului. La reuniune participă reprezentanţi ai celor trei instituţii creditoare ale statului elen, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, precum şi ministrul danez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care prezidează şedinţele omologilor săi din zona euro, relatează Bloomberg.

"Negocierile dintre cele trei instituţii şi guvernul elen nu au progresat prea mult, deocamdată", a declarat ministrul de Finanţe german Wolfgang Schaeuble, ieri seară, el adăugând că este întotdeauna destul de surprins când oficialii eleni afirmă că acordul este aproape.

Schaeuble şi preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, găzduiesc reuniunea G7 la care participă omologii lor din Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite. La reuniune participă şi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE Mario Draghi şi comisarul european pentru Economie şi Finanţe, Pierre Moscovici.

Şefa FMI Christine Lagarde a declarat, astăzi la televiziunea germană ARD, că mai sunt multe de făcut înainte ca Grecia şi creditorii internaţionali să ajungă la un acord referitor la reforme care să deblocheze programul de ajutor financiar de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

"Lucrăm la o soluţie pentru Grecia şi nu pot spune că am obţinut rezultate substanţiale", a arătat Lagarde. Şefa FMI crede că Grecia îşi va respecta angajamentele.

(Alexandru Costea)

----------------

Ieşirile din depozitele băncilor elene au accelerat în aprilie, ajungând la cinci miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari), de la 1,91 miliarde de euro în martie, din cauza temerilor legate de posibila intrare a ţării în incapacitate de plată, spun surse bancare citate de Reuters.

"Ultima săptămână din luna mai a fost mult mai dificilă comparativ cu precedenta, ieşirile zilnice de numerar ajungând la 200-300 de milioane de euro", afirmă sursele.

Accelerarea retragerilor a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, însă purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a dezminţit un astfel de scenariu.

În ianuarie, ieşirile din depozitele elene au însumat 12,25 miliarde euro, iar în februarie - 7,57 miliarde de euro.

Temerile privind o eventuală ieşire a Greciei din zona euro au făcut ca persoanele fizice şi juridice să-şi retragă banii din bănci, astfel că, în februarie, a fost înregistrat cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005. În aceste condiţii, băncile elene au devenit dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la banca centrală a Greciei.

Potrivit surselor de presă, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină plafonul ELA la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari), după ce l-a majorat în repetate rânduri, în ultimele săptămâni. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât banca centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă, susţin sursele, arătând că ieşirile din depozitele bancare elene s-au mai stabilizat în luna mai.

Amintim că, în prezent, Grecia poartă negocieri cu creditorii internaţionali pentru eliberarea ultimei tranşe, de 7,2 miliarde de euro, din programul de ajutor obţinut în 2010, de la UE şi FMI. Deblocarea banilor este condiţionată de adoptarea unor reforme de către autorităţile de la Atena, care, însă, nu vor să impună noi măsuri de austeritate.

Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu creditorii în zilele următoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tot nu inteleg. Pai nu grecii au ales Syriza? Pe clovnii astia 2, Tsipras si Varoufakis (care traia in SUA, apropo)? Atunci, de ce-si iau banii din banci? Le e frica ca-i confisca alesii lor? Oare acesti bani sunt albi sau negri? Sunt banii oamenilor obisnuiti? Pai ei au ales Syriza. Daca nu, si sunt banii oponentilor, inseamna ca totul este pierdut. Ca nu va mai exista opozitie normala, logica, o incercare de rezolvare a situatiei asa cum a facut-o Islanda, Portugalia, alte state care s-au aflat in situatii similare. Varianta lor ar fi sa mearga pe mana lui Putin, sa-i dea lui porturile strategice, infrastructura strategica, o parte importanta din turism si din economica publica. Si sa se inteleaga bine cu avalansa de "oameni de afaceri" rusi, care au trecut ca lacustele si prin Europa (vezi Monaco), prin Marea Britanie (cam peste tot), prin Paris, prin Roma. Numai ca statele acestea au stopat invazia, au limitat-o. Cred grecii ca ei vor putea? Eu nu cred. Am vazut Turcia, Austria, invadata partial de turisti rusi, badarani si increzuti, parveniti imbogatatiti ca si romanii nostri si m-am lamurit. Sincer, nu prea vad pasivitatea greceasca luptand cu agresivitatea rusilor. Asta ar insemna un regres de civilizatie. Asta vor grecii? Pai cred ca vor cam avea. Asa ca sa-i tina in brate pe circarii acestia 2, pe oamenii din spatele lor, si vor reusit o alta forma de faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb