Christine Lagarde susţine că inflaţia în zona euro va scădea treptat în 2022

G.U.
Bănci-Asigurări / 20 ianuarie 2022

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Inflaţia în zona euro va scădea treptat pe parcursul acestui an, deoarece principalii factori care o influenţează, precum creşterea explozivă a preţurilor la energie şi blocajele de aprovizionare, sunt aşteptaţi să se calmeze, a declarat astăzi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu pentru postul de radio France Inter, preluat de Reuters, informează Agerpres.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata inflaţiei în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie 2021.

"Inflaţia se va stabiliza şi se va reduce treptat pe parcursul lui 2022. Va scădea mai puţin decât preconizam, dar va scădea. Potrivit estimărilor noastre din decembrie, în 2022 inflaţia va fi de 3,2%", a spus Christine Lagarde.

În plus, preşedintele BCE se aşteaptă ca inflaţia să continue să se reducă în 2023 şi 2024.

Întrebată despre politicile pe care le are în vedere pentru a contracara presiunile preţurilor, Lagarde a reiterat că BCE nu este nevoită să adopte măsuri la fel de curajoase ca şi Rezerva Federală americană, pentru că zona euro este într-o situaţie economică diferită.

"Ciclul revenirii economice este mai avansat în SUA decât în Europa, de aceea avem toate motivele să nu acţionăm la fel de rapid şi de brutal pe cât ne aşteptăm că o va face Fed", a spus Lagarde, adăugând şi că inflaţia este mai mare în SUA. "Dar am început să reacţionăm şi desigur suntem pregătiţi să reacţionăm cu măsuri de politică monetară dacă cifrele, datele statistice şi faptele o vor cere", a subliniat preşedintele BCE.

Criticată în anumite state pentru că nu majorează dobânda de bază, preşedintele BCE a reacţionat: "Politica monetară nu poate acţiona imediat. Dacă voi majora dobânzile asta ar avea un efect peste 6-9 luni, până când efectele se transmit de-a lungul lanţurilor de finanţare. Între timp frânăm creşterea".

În interviul pentru France Inter, Christine Lagarde a comentat şi evoluţiile recente de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, unde randamentul pentru Bund-urile germane pe zece ani, principalul indicator de referinţă, a crescut miercuri pentru prima dată peste pragul de 0% după 2019.

"Dacă randamentele cresc din nou asta înseamnă că fundamentele economiei se îmbunătăţesc", a spus Lagarde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb