CHRISTOPHER DEMBIK, ANALIST MACRO LA SAXO BANK ŞI CETĂŢEAN FRANCEZ: "Provocarea cea mai mare pentru Macron va fi să continue reformele structurale"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iulie 2017

"Provocarea cea mai mare pentru Macron va fi să continue reformele structurale"

"E fals să credem că Parisul va beneficia de pe urma Brexitului"

Optimismul a explodat după victoria lui Macron, dar, ca să fim cinstiţi, mediul de afaceri şi încrederea consumatorilor din Franţa erau deja pe un trend pozitiv înainte de alegeri, datorită unor date macro promiţătoare, în special creşterea PIB, consideră Christopher Dembik, analist macro la Saxo Bank şi cetăţean francez.

Acesta spune că investitorii s-au temut că 2017 va fi un an pierdut în ceea ce priveşte creşterea, însă majorarea PIB-ului a fost revizuită pozitiv de câteva ori şi ar putea atinge 1,6%, ceea ce e o performanţă foarte bună având în vedere o creştere potenţială de 1,8-2%: "Este, probabil, prea devreme să vorbim despre efectele victoriei lui Macron asupra economiei franceze. Actualul trend pozitiv este, mai degrabă, legat de evoluţii externe (intensificarea comerţului global şi economia Chinei care performează peste prognoze). Ultimele reforme implementate de Hollande (n.r. fostul preşedinte al Franţei), cum ar fi taxe reduse pentru companii - ceea ce a dus la creşterea competitivităţii - au contribuit şi ele la acest fenomen". Provocarea cea mai mare pentru Macron va fi să continue reformele structurale, susţine Christopher Dembik, adăugând: "După ceva ezitări, se pare că vrea să micşoreze taxele începând cu 2018, ceea ce ar avea un impact net asupra economiei şi ar putea contracara efectele negative ale reformei din domeniul muncii. La prima vedere, pare că reformele vor duce la şomaj ridicat pe termen mediu, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări".

Potrivit lui Christopher Dembik, starea de urgenţă, după atacurille teroriste, a avut un impact minor asupra creşterii economice în Franţa: "Deloc surprinzător, aşa cum sunt toate statele dezvoltate, şi Franţa este foarte rezistentă la terorism. Cea mai vizibilă consecinţă a fost asupra turismului, mai ales cel din Ile-de-France şi Sudul Franţei. După atacuri, am asistat la o reducere dramatică a numărului de turişti, în special cei asiatici. Asta a afectat sectorul hotelier, deja «lovit» de competiţia neloială din partea Airbnb. În ceea ce priveşte creşterea PIB-ului, terorismul aproape că n-a avut niciun efect, dar, pentru industria hotelieră, continuă să fie păgubos".

Întrebat cum ar putea economia Franţei să profite de Brexit, analistul de la Saxo Bank ne-a declarat: "E fals să credem că Parisul va beneficia de pe urma Brexitului. Desigur, unele companii îşi vor reloca sediile şi personalul la Paris, dar majoritatea băncilor se vor muta la Frankfurt, nu în capitala Franţei, pentru a fi mai aproape de autoritatea supremă, BCE. Cel mult, la Paris s-ar putea desfăşura activităţi de banking comercial, dacă băncile licenţiate în Marea Britanie vor fi nevoite să se retragă din UE, fiind ştiut că Franţa excelează în acest segment. Pe de altă parte, nu cred că obiectivul primarului Parisului de a face din oraş capitala investitorilor în dolari va reuşi prea curând. Sistemul de taxe este încă prohibitiv pentru investitorii străini.

Christopher Dembik este de părere că şansa unui Frexit (n.r. ieşirea Franţei din UE) este aproape zero: "Până şi Frontul Naţional, care în campanie trâmbiţa ieşirea din zona euro, îşi revizuieşte platforma. Frexitul nu are suport în Franţa. Dacă vom vorbi de ultimele două naţiuni care vor rămâne în zona euro, acelea vor fi Germania şi Franţa".

Referitor la evoluţia Bursei de la Paris, Dembik spune: "Piaţa franceză de acţiuni e pe un trend pozitiv. Indicele CAC 40 a crescut, de la începutul anului, la fel ca majoritatea indicilor bursieri europeni. Mă aştept ca evoluţia pozitivă să continue, privind la indicatorii macroeconomici, profiturile excelente şi prognozele pozitive pe CAPEX (creşterea de capital). Investitorii sunt extrem de sceptici în ceea ce priveşte compania EDF (furnizorul de gaz şi electricitate), dar celelalte componente ale CAC 40 sunt încă atrăgătoare pentru investitorii străini. Grupul petrolier Total, în pofida presiunii continue pe preţul ţiţeiului, continuă să dea dividende competitive acţionarilor. Mai mult, deşi asta va cere timp, piaţa de acţiuni de la Paris încearcă să promoveze emergenţa noilor companii de tehnologie, prin recent creatul indice Tech40. Segmentul acesta de piaţă va rămâne, totuşi, redus, din cauza lichidităţii limitate. Cu toate acestea, este soluţia ideală pentru companiile din sectorul digital care caută acces la noi surse din finanţare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb