CICĂ ASF SE FRĂMÂNTĂ Are oare Bogdan Drăgoi doi iepuraşi?

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2020

MAKE

În jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) circulă zvonuri că este mistuită în interior de frământări, generate de ivirea unor complicităţi ale funcţionarilor, care s-ar fi acoperit reciproc în cursul investigaţiilor asupra persoanelor care au tranzacţionat acţiunile SIF Imobiliare, cele care au prilejuit mecanismul rudimentar de manipulare a Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana.

Ca un scamator care scoate iepuraşi din joben, preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi s-a străduit mult să îndrepte atenţia către persoanele care tranzacţionează acţiuni SIFI, spunând că le suspectează de manipularea preţului, pentru inducerea în eroare a celorlalţi investitori.

Ziarul BURSA a arătat că suspiciunea lui Drăgoi este caraghioasă, deoarece (dacă este adevărat ceea ce el sus­ţine, cum că SIF Banat Crişana nu este implicată în tranzacţiile cu SIFI) numărul de investitori care deţin cele 13 acţiuni SIFI (cele care nu se află în posesia SIF Banat Crişana) se ridică la un total de maximum cinci persoane.

Este ridicol să afirmi că una dintre aceste cinci persoane manipulează preţul acţiunilor SIFI, ca să le păcălească pe celelalte patru, ca să le vândă 8-9 acţiuni, (cel mult!).

În realitate, Drăgoi îndrepta atenţia către mâna dreaptă, iar iepuraşul era în mâna stângă!...Căci manipularea nu ar fi avut nici o importanţă la SIFI, dacă ea nu ar fi condus la umflarea Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana, cu 1,7 miliarde de lei (valoarea celor 4,9 milioane de acţiuni SIFI, socotite la preţul de 400 de lei, al tranzacţiei cu ....o acţiune, o dată!).

Hocus-pocus SIF Banat Crişana!

În Raportul din 31 august, comunicat la BVB, administratorul SIF Banat Crişana menţionează:

"Prin adresa din data de 19 august 2020, ASF a comunicat că analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor [n.n. - cu acţiuni SIFI] reclamate de Societate".

Extraordinar!

De parcă există vreo piaţă pentru cele 13 acţiuni, ca să poată face cineva "abuz de piaţă"!

Totuşi, ca să intrăm în jocul scamatorului şi să-i piară cheful de astfel de giumbuslucuri, în Scrisoarea deschisă pe care ziarul BURSA a adresat-o, la 2 septembrie, preşedintelui ASF Nicu Marcu, am inclus un număr de întrebări referitoare la investigaţia ASF asupra tranzacţiilor cu SIFI, precizând mai întâi că subiectul nu a intrat până acum în sfera noastră de preocupări, (pentru că nu ne interesează ce face Drăgoi cu mâna în care nu are iepuraşul).

Citez din Scrisoare:

"- Informaţia comunicată de SIF1 este adevarată?;

- Dacă da, atunci, întrucât Ziarului BURSA îi este complet străin subiectul:

♦ solicităm să ne transmiteţi adresa ASF din data de 19 august 2020, la care SIF 1 face referire;

♦ solicităm, totodată, să precizaţi ce elemente aţi analizat:

✓ legături între persoanele care au tranzacţionat acţiunile, sau legături cu SIF1 şi/sau cu societăţi din portofoliul său, cu persoane şi/sau rude ale acestora implicate în conducerea SIF1 şi/sau a societăţilor din portofoliul său;

✓ dacă există cazul când aceeaşi persoană a făcut mai mult de o tranzacţie cu acţiuni SIFI, pozitionându-se drept cumpărător/sau vânzător de mai multe ori sau dacă a vândut şi a cumpărat acţiuni SIFI, când, de câte ori şi la ce volum şi valoare;

✓ dacă tranzacţiile au fost cross-uri; dacă tranzacţiile s-au derulat prin aceeaşi casă de brokeraj sau prin case de brokeraj diferite; dacă există legături între aceste case de brokeraj/personalul lor şi SIF1/ scocietăţi din portofoliul SIF1/personalul lor şi/sau rude;

✓ în ce măsură au fost analizate părţile tranzacţiei cu 200 de acţiuni SIFI din 07.01.2014?; dacă acestea au legătură cu părţile tranzacţiei de 200 acţiuni SIFI din 16.07.2015?; ce legături există între aceste părţi şi SIF 1, SIF 4, SIFI sau societăţile din portofoliul celor două SIF-uri şi/sau SIFI sau conducerile/persoane iniţiate ale acestor societăţi?"

Se pare că una dintre întrebările din Scrisoare s-a suprapus pe realitate:

"Dacă există cazul când aceeaşi persoană a făcut mai mult de o tranzacţie cu acţiuni SIFI, pozitionându-se drept cumpărător/sau vânzător de mai multe ori sau dacă a vândut şi a cumpărat acţiuni SIFI, când, de câte ori şi la ce volum şi valoare?"

În cursul investigaţiilor necesare ca să poată formula răspunsuri la Scrisoarea deschisă, umblă zvonul că s-ar fi ivit într-adevar cazul în care aceeaşi persoană s-a poziţionat şi în calitate de vânzător şi în calitate de cumpărător al unei acţiuni SIFI (probabil, la momente şi preţuri diferite), ceea ce ar infirma concluzia analizei comunicate de ASF administratorului SIF Banat Crişana.

Adică, o analiză ghidată după întrebările din Scrisoartea deschisă ar releva

"suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor cu actiuni SIFI".

Cum?!

Adică Bogdan Drăgoi ar avea un iepuraş şi în mâna dreaptă?

Adică are doi iepuraşi?

În acest moment, zvonul că noua conducere ar fi descoperit o seamă de informaţii care în mod normal ar trebui să ducă la nişte demisii în ASF, nu este confirmat.

Ceea ce am aflat este că investigaţiile din ASF se fac de ochii lumii şi că nimic nu este serios. Că cercetările se fac prin reciprocitate, între cei care ar trebui să fie suspectaţi. Sincer, aş prefera ca asta să nu fie adevărat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb