Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a crescut cu 25%

G.D.
Piaţa de Capital / 26 octombrie 2022

Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a crescut cu 25%

Business-ul de Instalaţii a avut o cifră de afaceri în creştere cu 28% faţă de primele 9 luni din 2021

Exporturile au crescut cu 51% în primele nouă luni ale anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Grupul TeraPlast a menţinut în trimestrul trei focusul pe consolidarea cotei de piaţă şi pe rentabilizarea segmentelor de activitate noi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a Grupului TeraPlast în intervalul ianuarie-septembrie 2022 a atins nivelul de 563,6 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. EBITDA aferentă celor trei trimestre s-a situat la 48,5 milioane de lei, în scădere cu 25% comparativ cu rezultatele record din primele nouă luni din 2021. Marja EBITDA înregistrată, de 8,6%, este în uşoară scădere faţă de prima jumătate a anului, ca urmare a contextului macroeconomic foarte provocator din 2022, care a dus la scăderea numărului de proiecte de construcţii de infrastructură şi la amânarea contractării unora noi pentru finalul anului sau prima parte a anului 2023.

Rezultatul Grupului este încă grevat de pierderile operaţionale ale segmentului Ambalaje Flexibile, specifice perioadei de începere a activităţii, dar influenţate şi de procesul greoi de omologare a produselor la clienţi, într-un climat de reducere a consumului privat. Creşterea portofoliului de clienţi şi a volumelor segmentului, indică o îmbunătăţire sensibilă, cu perspectiva de a atinge pragul de rentabilitate în prima parte a anului viitor.

Contextul economic, intern şi internaţional, a impactat rezultatele Grupului. Evoluţia sectorului de construcţii a arătat o performanţă sub aşteptări. Segmentul construcţiilor inginereşti a înregistrat o scădere anuală de 3,8% în primele opt luni ale anului, conform datelor statistice ajustate sezonier publicate de INS. Pe parcursul trimestrului 3 s-a derulat şi o operaţiune de destocare, pentru a ajusta nivelul stocurilor de materii prime şi produse finite la nivelul cererii din piaţă, operaţiune care a influenţat negativ marjele lunilor iulie şi august.

Volumul exporturilor a crescut în primele nouă luni cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar ponderea în totalul cifrei de afaceri a urcat la 16%, de la 13%, nivelul atins în intervalul ianuarie-septembrie 2021. Extinderea prezenţei pe pieţele europene este în continuare o direcţie strategică pentru Grup, pentru a creşte dimensiunea, competitivitatea şi rezilienţa business-urilor din portofoliu. Pentru a sprijini activitatea de export, în trimestrul al treilea TeraPlast a deschis o subsidiară în Ungaria cu scopul înfiinţării unui centru logistic care să asigure o prezenţă mai bună pe piaţa locală, subliniază sursa citată.

Linia de Instalaţii continuă să crească, chiar în contextul întârzierilor în demararea unor noi proiecte publice de infrastructură. Acest business a menţinut o marjă EBITDA în procent de două cifre, respectiv 11,5%. În acelaşi timp, evoluţia este pozitivă, +6% faţă de nivelul record istoric înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Prioritatea Grupului a fost consolidarea cotei de piaţă care conferă avantaj competitiv în momentul în care marile proiecte de infrastructură anunţate prin PNRR şi Anghel Saligny vor începe să fie implementate în trimestrele următoare.

Segmentul Granule, care include şi granulele reciclate, a înregistrat volume mai mici şi a cunoscut o presiune pe preţurile de vânzare, aspect reflectat în evoluţia marjei EBITDA (-43%). În acest context, consolidarea cotei de piaţă şi menţinerea unor relaţii de lungă durată cu partenerii contractuali sunt prioritare pentru acest segment.

TeraGlass a cunoscut în trimestrul trei o îmbunătăţire a performanţelor operaţionale. În intervalul iulie-septembrie, EBITDA s-a situat la 0,76 milioane lei, ceea ce a dus rezultatul la nouă luni în teritoriu pozitiv. Îmbunătăţirea marjelor a venit în urma renegocierii preţurilor din contracte care au devenit efective la final de S1.

Segmentul Ambalaje Flexibile, nouă în cadrul Grupului, cunoaşte o creştere a vânzărilor, dar încă insuficientă pentru a contracara pierderile operaţionale date de încărcarea redusă a capacităţilor de producţie şi cheltuielile de omologare a produselor de către potenţiali clienţi. Pe lângă aprovizionarea pieţei interne, unde TeraBio Pack are deja parteneriate în curs cu lanţuri de retaileri, compania explorează şi fructifică oportunităţile de pe pieţele externe. În prezent, compania este în stadiul de semnare a mai multor contracte cu reţele mari din străinătate şi în discuţii avansate cu alte lanţuri internaţionale de magazine din regiune. Piaţa ambalajelor - inclusiv a celor biodegradabile - are un potenţial real de dezvoltare, dar necesită timp pentru a avea un impact pozitiv asupra Grupului. Odată cu reglarea condiţiilor de piaţă şi cu creşterea ocupării capacităţii de producţie, va fi vizibilă, începând cu anul viitor, şi contribuţia pozitivă a acestui segment la rezultatele consolidate.

Profitul net înregistrat în perioada ianuarie-septembrie a fost de aproape 16,4 milioane lei, în scădere cu 62% faţă de aceleaşi luni din 2021. Comparaţia este făcută, însă, cu un rezultat excepţional înregistrat anul trecut, peste aşteptările momentului. Decalajul semnificativ între evoluţia performanţei operaţionale şi cea a profitului net a fost determinat de creşterea semnificativă a ratelor dobânzilor, într-o perioadă în care Grupul a investit 70 milioane de lei pentru finalizarea proiectelor începute anul trecut şi a suportat creşterea capitalului circulant necesar produselor noi. 60% din creditele de investiţii ale Grupului sunt cu dobândă fixă, iar capitalul circulant va scădea ca urmare a reducerii stocurilor, astfel că anul viitor costul de finanţare a Grupului se va reduce sensibil.

"Rezultatele poartă în continuare amprenta contextului volatil pe care îl traversăm şi care prezintă incertitudini pentru perioada următoare. Chiar şi într-un astfel de climat, am reuşit să menţinem performanţele Grupului la un nivel satisfăcător. Creşterile record pe care le-am înregistrat în anii anteriori s-au temperat, dar printr-un management eficace şi răspuns prompt la dificultăţi, păstrăm rezilienţa Grupului pentru a livra performanţe în concordanţă cu marile provocări economice existente. Provocările rămân constante şi chiar dacă unele cunosc o ameliorare, cum ar fi lanţurile de aprovizionare sau preţurile materiilor prime, apar noi tensiuni, date de criza energetică sau politicile monetare restrictive", a afirmat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. "Din păcate, nu putem schimba o astfel de traiectorie de unii singuri. Acesta este motivul pentru care ne concentrăm pe consolidarea cotei de piaţă şi pe oportunităţile care apar în această perioadă. Vedem atât o creştere a dinamicii în zona de M&A, cât şi un interes crescut din partea pieţelor externe pentru produsele noastre. Nu renunţăm la niciun plan semnificativ de investiţii pentru că dorim ca, atunci când apele vor fi aşezate, să fim în poziţia de a profita la maximum de următorul val de creştere a activităţii economice."

Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling)

Cifră de afaceri în creştere cu 28%, la 384,4 milioane lei;

EBITDA de 44,2 milioane lei, majorată cu 6% faţă de recordul istoric consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut;

Segment care păstrează un avans al marjei EBITDA comparativ cu ianuarie-septembrie 2021.

Linia de business Granule (TeraPlast şi TeraPlast Recycling)

Include Granulele rigide şi plastifiate din PVC, granulele HFFR (fără halogen, rezistente la foc), dar şi granulele reciclate (PVC regranulat);

Marjă EBITDA de 11,3%, în scădere pe fondul reducerii volumelor;

Scăderea preţurilor la materii prime virgine a reprezentat o provocare pentru atractivitatea granulelor reciclate, care însă au o componentă importantă de sustenabilitate.

Linia de business Ferestre şi uşi (TeraGlass)

Cifră de afaceri în creştere cu 39%, la 43,6 milioane de lei;

Segmentul a înregistrat marje operaţionale pozitive bune în al treilea trimestru, după pierderile consemnate în S1 2022;

O linie de business cu o puternică orientare către export;

Linia de business Ambalaje flexibile (TeraBio Pack)

Cifră de afaceri de 28,1 milioane de lei;

Pierderi operaţionale de 8 milioane de lei; volumele încă sunt sub dimensiunea capacităţilor pentru rentabilizarea rapidă a segmentului;

EBITDA pozitiv aşteptat în prima jumătate a anului 2023, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Doar ca:

    EBITDA aferentă celor trei trimestre s-a situat la 48,5 milioane de lei, în scădere cu 25% comparativ cu rezultatele record din primele nouă luni din 2021. 

    Profitul net înregistrat în perioada ianuarie-septembrie a fost de aproape 16,4 milioane lei, în scădere cu 62% faţă de aceleaşi luni din 2021.

    Intr-un cuvant rezultate slabe pentru actionari iar conducerea se premiaza cu actiuni gratuite SOP. 

    ne uitam cu lupa la profitul minuscul dar holbam ochii la numarul ala mare de actiuni emise de peste 2,1 miliarde.

    In T3 a avut pierdere.

    unde sunt visatorii TRP???

    aia care prefera sa bage bani fara fundament, dar cu speranta ca viitorul RSR va fi luminos?

    1. Cei care "visau" probabil "descarcau" pe "top".

      Pretul "corect" e cel "pre-pandemic", sub 20 de bani. 

      Da,cei care faceau reclama pe toate grupurile de feisbuc de fapt ei cautau la cine sa descarce actiunile.

      Acum nici unul nu mai scrie de TRP.

      :))) 

      pretul corect si unicul care poate sa fie este cel pe care il vrea broker cluj....se stie !

      susanu? sper sa nu scrie josanu, ca atunci e clar

    Nu știu 5 societăți de la BVB care să poată fi comparate cu Teraplast: ca administrare ,informare si recompense acționari, utilitate economică, export,atenție pentru mediu etc

    Acum trece printr-un moment dificil care vine din altă parte. E de inteles! De neînțeles este faptul că ați cumpărat la 1,2 acțiunea! Lăcomie prostească!  

    TRP a fost si este o bijuterie, eu tot acumulez, fac DCA .

    Am cumpărat și mai sus cu bani împrumutați , mai cumpar și acum și voi mai cumpara , dacă vinde Goia cumpar tot, vreau sa fie firma mea

    Dar tot cu Bnet se vor face bani , cu aero ne imbogatim, nu cu firme din bet- mai pui nu “N” și iei bNet  

    1. Te rugam sa te împrumuți mai mult și succes cu DCA

    poate ca evolutia cotatiei trp va avea legatura si cu comportamentul grobian al lui goia fata de micii actionari la rasdacele pe care le controleaza; desigur fondurile de pensii au incarcat si nu sunt foarte curioase, dar cum stam cu ESG dle goia?

    Goia pare corect pe piata principala in fata fondurilor de pensii dar pe piata secundara la firmele pe care le controlează se comporta precum sifurile .

    Își bate joc de micii acționari la LCSI, POTI, MAMA la fel cum și-a bătut joc de foștii angajați și acționari ai acestor firmulite care au devenit vehiculele lui de investiții și eludare a taxelor datorate statului

    Urmează achiziții imobiliare din banii cuveniți actionarilor, imobile construite de Ciorcilă & co  

    1. Este regretabil ca un om de afaceri de anvergura domnului Goia se preteaza la jocuri murdare la firmele mai mici pe care le controleaza. Te astepti la chestii de genul asta de la micii golani care au preluat firmele pe mai nimic la privatizare sau de la mafiotii care controleaza SIFurile, dar nu credeam ca domnul Goia, care e de respectat pentru ce a realizat la Teraplast, sa isi murdareasca in halul asta reputatia.

      Anul viitor acționarii trp vor manca EBIDTA pe pâine, că despre dividende sau profit, lucrurile sunt clare

      pare corect pana la bani, probabil ca a descarcat ceva la pensionari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb