Cifră de afaceri în creştere pentru compania Farmaceutica Remedia

George Marinescu, Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2023



Cifră de afaceri în creştere pentru compania Farmaceutica Remedia

Business-ul de distribuţie rămâne în continuare principala activitatea a companiei Farmaceutica Remedia (RMAH), societate ce are o structură adecvată şi performantă pe această ramură operaţională, a afirmat, ieri, Valentin-Norbert Ţăruş, directorul general al companiei.

Potrivit datelor oferite de către acesta, 52% din totalul cifrei de afaceri este reprezentat de distribuţie, 43% de logistica asigurată pentru 500 de spitale publice şi clinici private prin Divizia Spitale şi doar 2% din cifra de afaceri este rezultatul activităţii desfăşurată în cele 23 de farmacii deţinute de compania Farmaceutica Remedia în 5 judeţe, în special în Hunedoara, Alba şi Sibiu - dar şi în municipiul Bucureşti.

Pentru anul 2023, boardul companiei estimează o cifră de afaceri de 130 milioane euro, realizată cu 230 de angajaţi, în cele şapte depozite - din care două centrale: Bucureşti şi Deva - şi în cele 23 de farmacii, precum şi prin intermediul tranzacţiilor realizate pe platforma online pe care o pot accesa inclusiv cele 2500 de farmacii şi unităţi medicale din ţară cu care colaborează Farmaceutica Remedia.

Toată această activitate se vede şi în rezultatele financiare ale societăţii, care va acorda dividende acţionarilor în urma activităţii profitabile din ultimii ani. Acţionarii Farmaceutica Remedia au aprobat, în adunarea generală de ieri, alocarea sumei de 4,61 milioane lei ca dividende, bani proveniţi atât din profitul anului trecut cât şi din cel al anului 2020, conform raportului publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, compania va distribui tot profitul anului trecut, de 2,91 milioane lei, plus suma de 1,7 milioane lei din rezultatul lui 2020. Dividendul unitar este de 0,05 lei, care faţă de preţul acţiunilor RMAH de ieri de la ora 17:00, de 0,625 lei, echivalează cu un randament brut de 8%. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 6 septembrie 2023, iar plăţile vor fi făcute începând cu 21 septembrie 2023.

Tot ieri, acţionarii Remedia au votat un nou Consiliu de Administraţie, format din preşedintele Valentin-Norbert Ţăruş şi membrii Cristian Plocon şi Elena Codrean. Durata mandatului board-ului este de un an, respectiv din 1 mai 2023 până la 30 aprilie 2024.

Evaluarea bursieră a distribuitorului de medicamente se ridică la circa 60 milioane de lei.

Mai mult, angajaţii companiei sunt fidelizaţi prin intermediul unui stock-option plan, pe baza căruia fiecare angajat primeşte un număr de acţiuni, în funcţie de vechimea în firmă şi de performanţele individuale ale fiecăruia, performanţe ce sunt monitorizate de şefii direcţi.

Dezvoltarea armonioasă a companiei, care este de 27 de ani listată la Bursa de Valori Bucureşti, se vede şi în creşterea constantă a numărului de investitori. Astfel, dacă în 2021 Farmaceutica Remedia avea 2985 de investitori, din care aproximativ 1800 proveneau din marea privatizare sau marea cuponiadă, în anul 2022 numărul investitorilor a crescut la 2985, pentru ca în 10 aprilie 2023 să ajungă la 3395 de acţionari. Dintre aceştia, 3375 sunt persoane fizice, care deţin în total 95,02% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de 20 de persoane juridice. Primii 10 acţionari semnificativi, printre care se numără şi fondatorul companiei - Valentin Ţăruş - deţin 87% din acţiuni, iar dacă ne referim la primii 100 acţionari semnificativi, aceştia deţin în total 94% din acţiuni. La finele anului trecut, Valentin-Norbert Ţăruş, fondatorul şi directorul general al Farmaceutica Remedia, avea 84,3% din companie.

Robotizarea eliberării reţetelor în farmacii

În ceea ce priveşte distribuţia, în cadrul depozitului central din Bucureşti, activitatea este desfăşurată de 25 de persoane care asigură întregul flux tehnologic de la primirea medicamentelor şi tratamentelor medicale, la depozitare, sortare şi pregătirea pentru livrare către farmaciile care colaborează cu compania Farmaceutica Remedia.

O noutate introdusă în activitatea companiei este folosirea sistemelor automate (roboţi) BD Rowa pentru farmacii, spitale şi depozite. Farmaceutica Remedia este distribuitorul acestor sisteme pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. Robotul respectiv, care deserveşte şi una dintre farmaciile din Capitală ale companiei are un rol important în desfăşurarea activităţii, ocupându-se de încărcarea, depozitarea şi eliberarea complet automată a medicamentelor din reţetele medicale. Sistemul permite livrarea automată a medicamentelor din depoizutul farmaciei către punctele de eliberare din secţii utilizând benzi transportoare cu trotile, este adaptat la nevoile individuale ale fiecărei farmacii prin combinarea mai multor echipamente opţionale suplimentare, cum ar fi frigider, sistem automat de curăţare a rafturilor, imprimantă de etichete, sistem de încărcare suplimentar al articolelor recepţionate, scanare, şi scanează şi verifică automat codurile 2D. În urma utilizării acestui robot în farmacie s-a realizat optimizarea spaţiului disponibil prin reorganizarea zonelor de depozit, maximizând utilizarea acestora, reducerea timpului petrecut cu depozitarea şi căutarea produsului în depozit, un câştig de 3-4 ore pe zi pentru personalul farmaciei, timp ce poate fi folosit în consilierea clienţilor, fapt care duce la consolidarea imaginii profesionale a farmacistului şi creşterea confortului angajaţilor în derularea afacerilor curente.

"Un astfel de robot costă aproximativ 80.000 de euro, cu tot cu prolog, adică partea de încărcare. Colega noastră a constatat că economiseşte 7000 de paşi pe zi, nemaivenind în spatele depozitului farmaciei pentru a lua medicamentele pe care să le livreze clienţilor. (...) Robotul scanează datele de pe fiecare cutie şi atunci când acestea expiră le scoate din depozit şi le pune într-o cutie separată unde le găseşte farmacistul care trebuie să scoată din stoc cutiile de medicamente expirate. Avem un astfel de robot în Timişoara care deserveşte o mare farmacie care colaborează cu noi, robot ce deserveşte 15 case. Una peste alta, beneficiile sunt concludente pentru toată lumea: pentru pacienţi şi pentru farmaciste. Apoi, densitatea de depozitare este mult mai mare decât într-un depozit obişnuit. Acele lamele metalice pun cutie lângă cutie, rafturile de sticlă, de dimensiuni reduse din cadrul acestui mecanism, ne asigură că nu rămâne spaţiu neocupat şi atunci când ai închiriat 30 metri pătraţi pentru o farmacie în centrul Bucureştiului, ai mult mai multe medicamente pe metru pătrat prin utilizarea acestui sistem complet automatizat. Poţi să îl faci customizat până la înălţimea plafonului, poţi să îl adaptezi perfect la spaţiile pe care le-ai închiriat. Următoarea dezvoltare a acestui sistem - care în România nu este deocamdată aprobată - este ca acesta să fie un fel de bancomat. După ce ţi-ai comandat şi plătit medicamentele online, acasă, pe baza reţetei medicale, vii la automat, scanezi reţeta şi robotul îţi va elibera medicamentele necesare", ne-a declarat Valentin Ţăruş.

Domnia sa a menţionat că angajaţii Farmaceutica Remedia se ocupă de mentenanţa acestor roboţi atât în ţara noastră, cât şi pentru partenerii din Republica Moldova şi Bulgaria şi a precizat că tehnicienii companiei au efectuat în acest sens cursuri de formare profesională în Germania şi Cehia.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Felicitari pt robotizare!

    In Dk, medicul de familie introduce reteta de medicamente intr-un sist IT ce e accesat de toate farmaciile din tara. Iar fiecare farmacie are robot ce elibereaza retete pt eficienta farmacistilor si economie timp! 

    o intrebare care e free float-ul real al acestei companii?

    1. 13 %

      si e cel mai mare free float dintre cele cateva societati din sectorul pharma inca listate la bvb,la Remedia se mai tranzactioneaza ceva actiuni zilnic,la celelalte uneori nu se face nicio tranzactie cu zilele

    o firma ZERO...nea tarus si a cumparat la oferta publica de achizitie toate actiunile astfel incat procentul de alocare a fost ridicol de mic (abordare de meltean specifica plaiurilor mioritice, cu ASF inexistent ca de fiecare data). In rest nimic....firma NULA

    1. 13% free float inseamna ca esti prizonierul lor in societate.

      Un 40 sau 45% ar fi fain.

      Dar nu se vrea impartirea profitului cu investitorii. 

    Am sesizat și eu, pe pielea mea, aspectul menționat de voi. Am cumpărat Remedia imediat și le-am vândut când a dat Dumnezeu. Păcat, firma e ok...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb