CIFRE DEALOGIC: Val de delistări de la Bursa din Singapore

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2020

Val de delistări de la Bursa din Singapore

Nouă companii au renunţat la SGX sau sunt în curs de delistare în 2020, timp în care numai cinci societăţi s-au alăturat acestei pieţe

Companiile părăsesc SGX din cauza lichidităţii scăzute şi a diverselor scandaluri

Bursa din Singapore (SGX) este lovită de un nou val de delistări anul acesta, în contextul unei lichidităţi scăzute şi al scandalurilor legate de guvernanţa companiilor, ceea ce subminează eforturile pieţei de a concura cu rivalul regional din Hong Kong, anunţă Financial Times (FT).

Nouă companii au renunţat la Bursa din Singapore în anul curent sau sunt în curs să facă acest lucru, potrivit datelor Dealogic, care arată că, în acelaşi timp, doar cinci companii s-au listat la SGX. Dealogic subliniază că 2020 va fi, pentru SGX, al doilea an consecutiv în care pierde mai multe companii decât atrage.

Analiştii spun că aceste plecări de la SGX au devenit o problemă persistentă pentru Singapore, din cauza lichidităţii şi evaluărilor scăzute, a scandalurilor frecvente de contabilitate şi de guvernanţă care afectează companiile cotate - factori care afectează sever încrederea investitorilor.

Arnaud Vagner, director al Iceberg Research, afirmă în acest context: "Investitorii sunt alimentaţi cu atâtea scandaluri contabile încât nu vor să mai investească în Singapore". Domnia sa aminteşte de problemele contabile care au dus aproape la prăbuşirea casei de comerţ cu materii prime Noble Group, listată la Singapore. Arnaud Vagner adaugă că, în loc să se confrunte cu scăderea în continuare a preţurilor acţiunilor, unii întreprinzători au ales să îşi treacă societăţile în privat, delistându-le.

Mak Yuen Teen, profesor asociat de conabilitate la Universitatea Naţională din Singapore, afirmă, la rândul său, că şi mai multe acţiuni ar fi putut părăsi bursa dacă SGX nu şi-ar fi revizuit regulile în sensul eliminării cerinţei de preţ minim pentru tranzacţionare. Această cerinţă a fost anulată la data de 1 iunie.

"Ceasul ticăia, iar pentru multe dintre aceste companii, timpul s-ar fi terminat anul acesta", spune Mak Yuen Teen, adăugând că 54 de firme ar fi fost nevoite să se delisteze luna aceasta dacă norma mai sus menţionată ar fi fost încă în vigoare.

Una dintre opţiunile deschise pentru entităţile listate la SGX este să stimuleze lichiditatea prin creşterea volumului de transferuri, astfel încât să se califice pentru includerea în fonduri de tip index, mai declară Mak Yuen Teen, atenţionând însă că şi acest lucru poate creşte rata delistărilor. "Aproximativ opt miliarde de dolari din valoarea de piaţă de nouă miliarde de dolari a delistărilor din anul curent a rezultat din fuziunea a două trusturi de investiţii imobiliare, generată în parte de motivul amintit", menţionează profesorul de la Universitatea Naţională din Singapore.

Sumele atrase prin listări la SGX au scăzut în ultimii ani, potrivit FT, care precizează că piaţa din Singapore a înregistrat 20 de noi listări în exerciţiul financiar 2019, care au generat un total de 1,7 miliarde de dolari americani, comparativ cu 22 de listări în valoare de 6,2 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

În mai, SGX a pierdut un important acord de licenţă privind instrumente derivate cheie încheiat cu furnizorul de indici MSCI, ceea ce a făcut ca propriile acţiuni să se prăbuşească. SGX a avertizat că pierderea acordului va tăia cu 10-15% profiturile sale în anul fiscal 2021, care începe la 1 iulie anul curent.

"Pierderea acordului cu MSCI nu era ceva ce aşteptam, mai ales că era o zonă în creştere", declară Gabriel Sacks, director de investiţii pentru Asia în cadrul Aberdeen Standard Investments. În opinia sa, "este puţin probabil" ca acţiunile să reprezinte o afacere în creştere pentru SGX, timp de câţiva ani de acum înainte. În situaţia dată, spune Gabriel Sacks, SGX a încercat să se bazeze pe alte domenii de creştere, precum tranzacţiile cu obligaţiuni, valute şi mărfuri.

SGX a început să facă operaţiuni de clearing pentru derivate pe minereu de fier în 2009 şi încă realizează aceste activităţi pentru aproape 100% din toate derivatele pe minereu de fier tranzacţionate la nivel global.

Oficialii Bursei din Singapore consideră că delistarea este o tendinţă globală şi subliniază că SGX rămâne concentrată pe deschiderea accesului către pieţele asiatice. "Acum dezvoltăm piloni şi mai puternici pentru noi produse ca să răspundem nevoilor investitorilor activi şi pasivi", a sublinat SGX într-un comunicat.

Bloomberg: "Următorul front de luptă dintre Hong Kong şi Singapore - produsele futures pe acţiunile din China"

Rolul Bursei din Singapore de centru regional de tranzacţionare a instrumentelor derivate pe acţiuni poate fi redus după ce a pierdut acordul de acordare a licenţelor pentru indici în favoarea Hong Kong, conform unei analize Bloomberg care anticipează că următorul front de luptă dintre cele două centre financiare din Asia va fi pe produsele futures pe acţiunile din China. Rivalitatea în instrumentele de acoperire a riscurilor (hedging) pentru acţiunile din China continentală creează un derapaj între cele două oraşe, care au concurat la poziţia de centru pentru o serie de activităţi, de la listări de acţiuni la gestionarea averilor, spun analiştii.

Singapore Exchange este în prezent singura platformă internaţională pe care investitorii pot tranzacţiona produse futures pe acţiuni chinezeşti de clasă A, iar acest instrument generează aproximativ jumătate din volumul tranzacţiilor derulate la SGX cu produse derivate pe acţiuni, conform sursei, care adaugă că situaţia poate fi de scurtă durată, în condiţiile în care Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. a anunţat anul trecut că lucrează cu MSCI la un instrument de hedging similar pentru acţiunile din China continentală, care aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare.

"Lansarea acestui instrument ar pune capăt monopolului Singapore Exchange asupra instrumentelor derivate offshore bazate pe acţiunile de clasă A din China", afirmă Bruce Pang, şeful departamentului de cercetare macro de la China Renaissance Securities.

În acest context, un purtător de cuvânt al Bursei din Singapore a declarat, citat de Bloomberg: "China este o parte majoră a portofoliului SGX, iar pe măsură ce această ţară se internaţionalizează, rolul pieţei din Singapore în deservirea tranzacţiilor globale dintre China şi restul lumii devine şi mai relevant".

Analiştii sunt de părere că SGX trebuie să îşi dezvolte propriile produse orientate spre Asia şi să colaboreze cu Grupul FTSE şi alţi furnizori de indici, ca să compenseze pierderile generate din încheierea acordului cu MSCI.

"Strategia Bursei din Singapore este, probabil, să se îndrepte către produse proprii, cum ar fi cele futures pe acţiuni unice, indici smart beta, care dau marje mai mari de câştig", este de părere Joel Ng, analist la KGI Securities Singapore Pte, care menţionează că, astfel, SGX va avea mai mult control asupra instrumentelor sale.

Bursa din Singapore şi-a continuat planul său de a iniţia tranzacţii futures pe acţiuni individuale listate la SGX, iar în această lună a achiziţionat o participaţie de 93% din Scientific Beta Pte., un furnizor de indici.

"Hong Kong deserveşte piaţa chineză, iar Singapore este orientată mai mult spre Asia de Sud-Est", spune Michael Wu, analist la Morningstar Inc., adăugând: "Există creştere în ambele centre".

Menţionăm că, potrivit cifrelor publicate pe site-ul SGX, în trimestrul al treilea din anul fiscal 2020, încheiat la data de 31 martie, Bursa din Singapore a realizat venituri de 295,8 milioane de dolari singaporezi, mai mari cu 29% faţă de intervalul similar din exerciţiul fiscal anterior. Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a urcat cu 39%, la 186,2 de milioane de dolari singaporezi, iar cel net - cu 38%, la 137,5 de milioane de dolari singaporezi.

Câştigul pe acţiune a fost de 12,8 cenţi, în creştere cu 38%, piaţa plătind la data de 13 mai un dividend interimar de 7,5 cenţi, similar celui din anul anterior.

În anul fiscal 2019, încheiat în 30 iunie 2019, Bursa din Singapore a realizat venituri de 910 milioane de dolari singaporezi, faţă de 845 de milioane în anul anterior. Câştigul operaţional s-a cifrat la 461 de milioane de dolari singaporezi, comparativ cu 425 de milioane în 2018, iar profitul net - la 391 de milioane de dolari singaporezi, faţă de 363 milioane de dolari singaporezi în anul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb