CIFRE PINSENT MASONS PENTRU 2019: Numărul companiilor britanice care au ales delistarea a crescut cu 40%

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2020

Numărul companiilor britanice care au ales delistarea a crescut cu 40%

Numărul companiilor britanice lis-tate care optează să părăsească bursa şi să devină firme private a crescut cu 40% anul trecut, arată cifrele publicate de firma de avocatură Pinsent Masons, preluate de theguardian.com.

Din aceste date rezultă că 28 de societăţi din Marea Britanie, listate la Bursa din Londra, au fost preluate de firme de investiţii în cadrul unor tranzacţii de tip "public to private" (P2P) realizate anul trecut, faţă de 20 în 2018.

Valoarea acestor tranzacţii s-a dublat anul trecut (+113%), atingând 21,1 miliarde de lire sterline, faţă de 9,9 miliarde de lire în 2018.

Sursa citată menţionează că afacerea P2P cea mai valoroasă a fost, în 2019, preluarea pe 4 miliarde de lire a grupului de apărare Cobham de către firma americană de private equity Advent International.

Conform Dealogic, numai 34 de companii au solicitat listarea pe piaţa britanică anul trecut, numărul fiind cel mai mic consemnat după 2009. Cifrele mai arată să sumele obţinute din noile listări în Marea Britanie aproape s-au înjumătăţit comparativ cu anul anterior, atingând 3,7 miliarde de lire.

Declinul numărului de listări, res-pectiv creşterea celui de delistări vor accelera scăderea proporţiei societăţilor listate, nu doar la Londra, ci şi pe majoritatea pieţelor de acţiuni importante din lume, conform sursei citate.

Specialiştii Pinsent Masons susţin că incertitudinile legate de Brexit au dus la scăderea valorii companiilor lis-tate în Marea Britanie, comparativ cu cele listate în Europa, care sunt mai atractive pentru cumpărătorii străini.

Creşterea numărului tranzacţiilor de preluare P2P poate reflecta, de asemenea, faptul că echipele de management din cadrul companiilor sunt mai receptive la parteneriatele cu fondurile de private equity pentru transformarea societăţilor în entităţi private, conform Pinsent Masons. Potrivit firmei de avocatură, managerii pot considera că bursele le subevaluează companiile şi, prin urmare, acestea sunt deschise ofertelor fondurilor de investiţii.

Julian Stanier, partener în firma de avocatură Pinsent Masons, a declarat: "Viteza cu care companiile trec la varianta privată se datorează în principal preţurilor scăzute ale acţiunilor, ratelor scăzute ale dobânzilor şi puterii financiare a fondurilor de investiţii. Evaluările atractive le-au permis fondurilor să achiziţioneze companii cu fundamente puternice la preţuri scăzute. Ne aşteptăm ca această activitate de delistare să continue în 2020".

În opinia lui Stanier, dobânzile aflate la niveluri minime record în Marea Britanie şi Europa au făcut mai ieftină finanţarea tranzacţiilor de preluare. În plus, spune acesta, fondurile de private equity "stau" pe sume mari de capital pe care trebuie să le investească, astfel că tranzacţiile de preluare vor continua.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb