CIFRELE REFINITIV ARATĂ: Piaţa IPO-urilor din Europa, în cel mai bun început de an de după 2015

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2021

Piaţa IPO-urilor din Europa, în cel mai bun început de an de după 2015

De la începutul anului curent, companiile listate la bursele europene au vândut acţiuni de 8,4 miliarde de euro prin 16 tranzacţii

Aproximativ 70% din titlurile vândute aparţin companiilor care au beneficiat de pe urma trecerii în mediul online

Un volum important de listări ale companiilor tehnologice şi de comerţ electronic i-au adus, în 2021, pieţei europene a ofertelor publice iniţiale (IPO), cel mai bun început de an de după 2015, în condiţiile în care măsurile extinse de blocaj al activităţilor, impuse de pandemia de Covid-19, au alimentat entuziasmul investitorilor pentru firmele digitale.

De la începutul anului curent până la data de 11 februarie, companiile listate la bursele de valori europene, inclusiv la Londra, au vândut acţiuni de 8,4 miliarde de euro prin 16 tranzacţii, potrivit datelor Refinitiv, citate de Financial Times (FT). Această cifră reprezintă cel mai mare volum de tranzacţii şi număr de IPO-uri pentru perioada 1 ianuarie - 11 februarie din 2015 până în prezent. Totodată, suma astfel colectată este a doua ca mărime de după 1998.

Aproximativ 70% din titlurile vândute aparţin companiilor ce au beneficiat de pe urma trecerii activităţilor firmelor şi consumatorilor în mediul online, în timpul pandemiei, printre care retailerul de carduri Moonpig şi societatea poloneză de comerţ electronic InPost.

"Am asistat la unele schimbări tectonice în peisajul comerţului electronic ca rezultat al Covid - lucruri care credeam că ar dura cinci ani au durat cinci luni", spune James Fleming, co-şef global al diviziei de pieţe de capital din cadrul Citigroup. Acesta menţionează: "Ca urmare, a existat o schimbare semnificativă în urcare a evaluărilor companiei tehnologice".

Creşterea volumului IPO-urilor scoate în evidenţă modul în care câştigătorii de pe urma pandemiei valorifică cererea crescută din partea investitorilor şi redresarea evaluărilor pe pieţele globale. Potrivit sursei, şi listările din SUA au crescut în perioada 1 ianuarie - 11 februarie, înregistrând un record de 22,6 miliarde de dolari.

Listări precum cea a Moonpig din Londra, a dealerului auto online Auto1 din Frankfurt şi a companiei de jocuri pentru dispozitive mobile Huuuge din Varşovia le-au oferit bancherilor ocazia de a aduce astfel de societăţi pe pieţele europene de acţiuni, în condiţiile în care giganţii tehnologici preferă Wall Street-ul.

"Europa a dus lipsa acestor companii de tehnologie, comparativ cu SUA, în ultimii ani", susţine Barry Meyers, şef al departamentului de pieţe de capital din Marea Britanie, din cadrul JPMorgan Chase & Co., subliniind: "În prezent există entuziasm, deoarece acestea sunt companii de calitate înaltă". Meyers mai spune că cererea depăşeşte numărul afacerilor gata să se listeze în regiune.

Potrivit sursei, emisiunile curente de acţiuni sunt de 26 de ori mai mari decât suma obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Patru IPO-uri pe piaţa principală din Londra

La Londra au avut loc, de la începutul anului 2021, patru IPO-uri pe piaţa principală şi două pe Aim, conform FT. InPost din Polonia a ales Euronext Amsterdam pentru listare, considerând această piaţă opţiunea preferată pentru companiile tehnologice din regiune.

Mai multe dintre cele mai mari tranzacţii din Europa au inclus, de asemenea, aşa-numiţii investitori cornerstone (de bază) - care acceptă în avans să cumpere acţiuni de o anumită sumă. Practica, populară în Asia, este în beneficiul companiei, deoarece aceasta are un cumpărător garantat, dar ajută şi investitorul prin blocarea cotei avute în vedere.

"Investitorii devin mult mai deschişi la astfel de afaceri şi lucrează cu subscriitorii ca să obţină un rezultat de succes", precizează James Fleming de la Citigroup.

În mod tradiţional, investitorii nu primesc întotdeauna toată cota pe care şi-o doresc, scrie FT, adăugând că acest lucru se întâmplă în special în cadrul listărilor de amploare, atunci când administratorii de fonduri se luptă între ei pentru alocarea acţiunilor.

Listările recente efectuate la Londra de Moonpig şi Dr Martens au inclus investiţii cornerstone de la BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri din lume, şi de la firma de investiţii Dragoneer din San Francisco.

Compania de licitaţii online ATG intenţionează să vândă acţiuni în valoare de 250 de milioane de lire sterline luna viitoare, cu investiţii cornerstone de 100 de milioane de lire sterline de la investitori, inclusiv Merian şi Caledonia din Marea Britanie.

Dar, există voci care avertizează asupra compromisurilor în această abordare. Investitorii cornerstone "pot face o diferenţă majoră în ceea ce priveşte succesul unui IPO prin alimentarea elanului timpuriu", susţine Nick Fowler, co-şef al pieţelor europene de capital de la compania de consultanţă Lazard, care adăugă, însă, că acest tip de investitori îngreunează, totodată, participarea altor investitori la scară largă în cele mai atractive IPO-uri.

Amintim că, potrivit datelor Cboe Europe, Euronext Amsterdam, Bursa de valori din Amsterdam, a devansat piaţa de profil din Londra - London Stock Exchange (LSE) - în luna ianuarie 2021, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în condiţiile în care Brexitul a forţat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platforme din interiorul blocului comunitar.

Cifrele arată că valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Euronext Amsterdam a fost de 9,2 miliarde de euro (11,15 miliade de dolari) în luna ianuarie 2021, faţă de 8,6 miliarde de euro la LSE.

Surse: Synlab are în vedere să se listeze în această primăvară

Grupul german de servicii de laborator Synlab îşi propune să lanseze o ofertă publică iniţială de 6 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) după Paşti, urmărind să beneficieze de cererea ridicată din partea investitorilor pentru activele din domeniul sănătăţii, conform unor surse citate de Reuters.

Acestea declară că, începând cu săptămâna curentă, compania, deţinută de grupul de capital privat Cinven, va susţine prezentări pentru analiştii care vor elabora apoi estimările de evaluare în martie, în timp ce intenţia de listare va fi publicată, probabil, la începutul lunii aprilie.

Oficialii Cinven şi cei ai Synlab au refuzat să facă declaraţii pe marginea informaţiei publicate de Reuters.

Cinven a cumpărat Synlab pe 1,7 miliarde de euro de la firma BC Partners în 2015 şi apoi a unit-o cu Labco din Franţa, creând cel mai mare furnizor de servicii de laborator din Europa, care gestionează aproximativ 500 de milioane de teste pe an.

Compania Synlab ar putea fi evaluată la aproximativ 6 miliarde de euro, inclusiv datorii, într-o ofertă publică iniţială, conform Reuters.

Datorită cererii puternice pentru capacităţile de testare Covid-19 de la Synlab, grupul a informat în decembrie că se aşteaptă ca profiturile sale EBITDA din 2020 să crească la 550 de milioane de euro. În primele nouă luni ale anului trecut, Synlab a raportat o creştere cu 23% a câştigurilor sale de bază, la 415 milioane de euro, în condiţiile în care a realizat venituri de 1,8 miliarde de euro.

Întrucât compania are şi costuri semnificative pentru extinderea capacităţii sale de testare a coronavirusului, a consemnat o pierdere netă de 75 de milioane de euro în perioada menţionată.

Compania urmează să îşi publice rezultatele financiare pe 2020 la data de 25 martie.

La începutul acestui an, Synlab a finalizat înstrăinarea către SGS, pe 550 de milioane de euro, a activităţilor sale de analize şi servicii, axate pe testarea mediului.

Compania veterinară IVC Evidensia a obţinut o finanţare de 3,5 miliarde de euro, înaintea unei viitoare listări

Societatea britanică de îngrijire a animalelor de companie IVC Evidensia a finalizat o rundă de finanţare privată de 3,5 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari), în condiţiile în care industria de profil creşte în contextul pandemiei.

Investiţia evaluează IVC, care este deţinută de firma de capital privat EQT, la aproximativ 12,3 miliarde de euro, conform anunţului făcut săptămâna trecută de IVC. Potrivit IVC, în această rundă de finanţare, Silver Lake a făcut o investiţie minoritară substanţială, iar acţionarul existent Nestle şi-a mărit participaţia minoritară.

Cu sediul în Bristol, IVC oferă servicii veterinare printr-o reţea de peste 1.500 de clinici şi spitale în întreaga Europă.

IVC este una dintre companiile aşteptate să lanseze o ofertă publică iniţială la Londra către sfârşitul acestui an, iar două surse citate de Reuters spun că aceasta a angajat bănci pentru listarea care ar putea s-o evalueze la 12-15 miliarde de euro.

Una dintre surse declară că, în urma rundei de finanţare, o ofertă publică iniţială nu va fi lansată pe termen scurt.

Goldman Sachs şi Jefferies au acţionat în calitate de consultanţi financiari ai IVC în runda de finanţare, iar JP Morgan şi Numis au fost consultanţi financiari.

Firmele din energia verde, aşteptate să revigoreze IPO-urile de pe piaţa Spaniei

Bursa de Valori din Spania (Bolsa de Madrid), care a găzduit o singură listare în 2020, se pregăteşte să primească o serie de furnizori de energie ecologică (verde) în următoarele luni, potrivit businesstimes.com.sg.

Business Times menţionează, citând surse, că cel puţin patru companii, inclusiv gigantul petrolier Repsol, pregătesc posibile oferte publice iniţiale ale diviziilor de active regenerabile, care vor fi lansate la Bursa din Madrid.

În acest context, Inigo Gaytan de Ayala, şeful global al diviziei de pieţe de capital din cadrul Banco Santander, afirmă: "Piaţa publică plăteşte acum mai mult decât sectorul privat pentru aceste tipuri de active, lucru care este în contrast puternic faţă de perioada de dinainte cu 18 luni. Companiile vor să se mişte rapid şi să profite la maximum de această fereastră favorabilă".

Companiile care produc energie regenerabilă au strâns 336 de milioane de dolari prin IPO-uri pe bursele europene în ultimele 12 luni, conform datelor Bloomberg. De departe, cea mai mare listare fost realizată de Soltec Power Holdings din Spania, un generator de energie verde şi producător de anumite dispozitive pentru panouri solare.

IPO-ul Soltec a fost singurul de pe bursa spaniolă în 2020, când criza coronavirusului a ţinut multe companii şi investitori departe de pieţele publice.

Conform surselor, mai sunt aşteptate să se listeze Capital Energy, Opdenergy şi Ecoener, companii care ar putea să îşi lanseze IPO-urile în primăvară.

Reprezentanţii Capital Energy şi Ecoener au declarat că analizează posibilitatea listării, însă nu au fost luate decizii finale în acest sens. În cazul Opdenergy şi Repsol, purtătorii de cuvânt au refuzat să facă declaraţii.

Northern Leaf, furnizor de canabis medicinal, ţinteşte o listare la Londra

Northern Leaf Ltd. este aproape de momentul angajării unui broker principal pentru o listare la Bursa din Londra către sfârşitul acestui an, potrivit anunţului făcut vineri de consultantul financiar al furnizorului britanic de canabis medicinal, citat de Reuters. Informaţia vine la o lună după ce Northern Leaf a devenit a doua companie care a primit licenţă pentru cultivarea canabisului în scop medical, în Insulele Britanice.

Compania din Jersey, care se pregăteşte să cultive canabis într-o seră de 75.000 de metri pătraţi de pe insulă, strânge în prezent 5 milioane de lire sterline (6,91 milioane de dolari) printr-o finanţare privată înainte de oferta publică iniţială, a anunţat consultantul său Tristan Gervais. Acesta a precizat că banii obţinuţi din IPO vor fi utilizaţi de Northern Leaf pentru extinderea culturilor, instalarea unei facilităţi de extracţie şi realizarea de branduri medicale proprii. Northern Leaf are licenţă de proape 22 de ani, după ce GW Pharmaceuticals a devenit prima companie din lume care a obţinut aprobarea autorităţilor britanice pentru cultivarea de marijuana medicinală în ţară.

Creşterea cererii de canabis pentru uz medical a determinat ţările din Europa să ia în considerare modificarea legilor în materie. Potrivit Reuters, Marea Britanie a pregătit de anul trecut calea către listarea la Londra a companiilor furnizoare de canabis pentru uz medical.

La data de 9 februarie, MGC Pharmaceuticals Ltd. din Australia a devenit primul furnizor de canabis medicinal listat la LSE, acţiunile sale crescând de peste trei ori de la debut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb