CÎMPEANU: "35.000 de studenţi la licenţă, master şi doctorat în învăţământul superior agricol"

A.P.
Politică / 22 martie 2021

"35.000 de studenţi la licenţă, master şi doctorat în învăţământul superior agricol"

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că în învăţământul superior agricol şi medical veterinar sunt cuprinşi, în prezent, 35.000 de studenţi la licenţă, masterat şi doctorat, mai mulţi faţă de acum cinci ani, când erau 32.000, relatează Agerpres.

"În învăţământul superior agricol avem un număr constant de studenţi la nivel de licenţă, chiar într-o oarecare creştere. De la circa 25.000 în urmă cu 5 ani la 26.000 de studenţi la nivel de licenţă acum. Avem o creştere a studenţilor înmatriculaţi la nivel de master de la mai puţin de 6.000 la peste 7.000 în prezent. Şi avem de asemenea şi o creştere a numărului de tineri care îşi derulează programe de studii doctorale în învăţământul agricol de la sub 1.000 la aproape 1.700. În total. în învăţământul agricol şi medical veterinar - desigur, de stat şi privat - avem 35.000 de studenţi pe toate cele trei paliere: licenţă, master şi doctorat. În urmă cu 5 ani erau sub 32.000. În condiţiile în care numărul de studenţi înregistrează o scădere la nivel general în România, observăm totuşi ceea ce aş spune că se traduce prin atractivitatea învăţământului superior agricol", a spus Cîmpeanu în cadrul dezbaterii "Învăţământul universitar agricol: de la educaţie la inovare, de la catedră la fermă".

El a adăugat că cele patru universităţi de Ştiinţe agricole şi medicină veterinară de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au 107 specializări.

"Nu numai USAMV-urile şcolarizează în domeniul agronomic şi medical veterinar. Dacă ne uităm la numărul de specializări din USAMV-uri, vedem un total de 107 specializări, în timp ce numărul specializărilor la nivel naţional este de 411. Sunt peste 300 de programe de studiu în celelalte universităţi care nu au un profil dedicat de ştiinţe agronomice şi medicină veterinară, peste 300", a arătat ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar agricol, Cîmpeanu a spus că sunt 747 de clase - 490 de învăţământ liceal şi 257 de nivel profesional

"Asta în agricultură, pentru că avem şi în silvicultură alte 157 de clase: 130 de liceu şi 27 de nivel profesional. (...) În anul şcolar 2020-2021 avem 117 clase a IX-a iar pentru anul viitor la clasa a IX-a avem 127 de clase. La nivel profesional, acum avem 106 clase şi în anul şcolar viitor vom avea 94 de clase. Această scădere trebuie pusă şi pe seama scăderii numărului de elevi la clasa a IX-a", a afirmat Cîmpeanu.

În opinia sa, ponderea activităţilor practice ar trebui să fie mai mare decât până acum iar învăţământul agricol - mai ales cel preuniversitar - adaptat mai bine la cerinţele pieţei muncii.

"Adaptarea învăţământului agricol - fie că vorbim agricol şi medical veterinar, mai ales agricol - la cerinţele pieţei muncii poate fi făcută mai bine mai ales în domeniul învăţământului agricol preuniversitar", a mai spus ministrul Educaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb