Cinci producători germani de bere, amendaţi pentru cartel

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 ianuarie 2014

Cinci producători germani de bere, amendaţi pentru cartel

"Bitburger", "Warsteiner", "Krombacher", "Veltins" şi "Barre" trebuie să plătească 106,5 milioane euro în total

Autorităţile antitrust din Germania au amendat un grup de producători de bere din ţară cu un total de 106,5 milioane de euro (145 milioane dolari) pentru înţelegeri ilegale de fixare a preţurilor.

Oficiul Federal pentru Cartel din Germania a anunţat, ieri, că producătorii de bere "Bitburger", "Warsteiner", "Krombacher", "Veltins" şi "Barre", care comercializează unele dintre cele mai populare mărci de profil din ţară, s-au înţeles în perioada 2006 - 2008, în vederea stabilirii preţurilor pentru berea la draft şi cea îmbuteliată. Cele cinci firme au reuşit să fixeze preţurile prin intermediul unor contacte personale sau prin telefon, fie la nivel regional, fie la reuniunile federaţiei producătorilor de bere, conform autorităţilor.

Oficiul Federal pentru Cartel susţine că producătorii de bere amintiţi s-au înţeles să crească în mod artificial preţul berii la draft cu 5 - 7 euro (6,8-9,5 dolari) pe hectolitru. Totodată, susţine autoritatea, cartelul s-a înţeles să majoreze preţul berii îmbuteliate cu 1 euro/lada de 20 de sticle.

Autoritatea a menţionat că investigaţia a fost lansată în baza informaţiilor furnizate de grupul belgian "Anheuser-Busch Inbev" SA, cel mai mare producător mondial de bere, cu o prezenţă importantă în Germania. Prin denunţarea cartelului, divizia germană a companiei "Anheuser-Busch Inbev" a evitat plata de penalităţi. În schimb, celelalte cinci societăţi au fost amendate, dar sumele au fost reduse, întrucât acestea cu cooperat cu autorităţile în cadrul anchetei.

Oficiul Federal pentru Concurenţă a precizat că investigaţia în acest caz continuă, fiind anchetaţi alţi şase producători de bere. Autoritatea nu a dezvăluit identitatea companiilor în cauză.

Germania este cel mai mare producător european de bere, cu 1.300 de companii de profil. Germanii preferă mărcile locale, însă consumul de bere din ţară a scăzut constant din 1980. Potrivit Federaţiei Naţionale a Berarilor, vânzările din domeniu s-au redus cu peste 5% între 2004 şi 2012, an în care au însumat 7,95 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb