Cine cade între scaune la prezidenţiale?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 27 octombrie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Într-o postare foarte reuşită, sociologul Mirel Palada, care cu excepţia ultimelor alegeri europarlamentare şi locale, a dat cele mai bune rezultate în ediţiile anterioare, susţine că Mircea Geoană cade la alegerile prezidenţiale între scaune. Şi cred că prognoza e corectă. În acelaşi registru însă, se mai pregătesc şi alţi candidaţi să facă aceeaşi acrobaţie nefericită. Cine sunt, rând pe rând, aceştia?

Sociologul Mirel Palada, utilizând logica formală dar şi experienţa politică a ultimelor alegeri, crede că Mircea Geoană va împărtăşi soarta doctorului Oprescu, care s-a lansat curajos în competiţie dar a sfârşit cu un scor mediocru, în ciuda faptului că reuşise performanţa de a câştiga Capitala. Motivulul, susţine Palada, şi îi dau pe deplin dreptate, este că doctorul Oprescu nu a fost adoptat de PSD, nu a avut la dispoziţie infrastructura unui partid şi ca atare a fost lipsit de instrumentele de a câştiga. Tot indiferent de calităţile sale, pe care observ că mulţi se înghesuie să le conteste, ba îi mai pun şi bube în cap, pe drept sau pe nedrept, Mircea Geoană, aşa cum afirm de mai multă vreme, nu poate obţine un succes în aceste alegeri pentru că în România cel puţin, nu a venit vremea independenţilor. Sau, mă rog, a acelor persoane care neavând niciun partid în spate, afirmă că sunt independente. Dacă Mircea Geoană cade, aşa cum mă aştept şi eu, între scaune, ce se va întâmpla cu ceilalţi candidaţi minori, care sunt de două categorii, unii cu partid, alţii fără de partid.

Luând-o de jos în sus şi fără a mai pierde timpul de-ai enumera, observăm cum în toate estimările care se fac, fie ale unor aşa-zise institute sociologice, interesate sau nu, fie ale unor analişti, din cursă sunt scoşi anticipat 11 din cei 14 candidaţi. Şi în continuare se mai discută la modul serios doar despre Ciolacu, Ciucă şi Simion. Voi face şi eu acest lucru, dar nu înainte de a deschide o paranteză.

Paranteza o vizează pe Elena Lasconi. Aceasta are în spate un partid. Uniunea Salvaţi România. Un partid mic, făcut ferfeniţă, sfâşiat între principiile enunţate şi principiile respectate, cum este cel "fără penali în funcţii publice", şi reprezentat de un candidat lipsit de o cultură adecvată în materie politică şi care deseori nu ştie ce vorbeşte. Lasconi cade între scaune, umilită fiind de generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care disperat la rândul său, îi cere cu o voce plângăcioasă să-şi tranzacţioneze voturile în favoarea lui, abandonând cursa. Şi asta chiar în timp ce acuză PSD şi AUR de intenţia unor tranzacţii electorale.

Sunt două gafe monumentale, pe lângă solicitarea făcută Elenei Lasconi, care îl depunctează grav pe Nicolae Ciucă şi care pot avea efectul de a-l elimina din cursa prezidenţială înainte de finală. Despre ambele am mai scris. L-a acuzat în mod iresponsabil pe premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, că ar fi un instrument al Kremlinului. Că ar fi, deci, un trădător de ţară. Cine? Fostul şi actualul său partener din coaliţie? Iar nefericitul general cu patru stele a fost, este şi va fi incapabil să prezinte vreo dovadă. A doua gafă colosală este acuzaţia pe care a lansat-o, cum că PSD şi AUR au încheiat o înţelegere netransparentă pentru a colabora în alegeri, tranzacţionând voturi în favoarea lui George Simion, în scopul de a-l scoate pe el, pe bietul general, din cursă. Este un nou semn impardonabil de slăbiciune pentru un om politic care, în această perioadă, are misiunea de a-şi arăta muşchii, înfăţişându-se opiniei publice drept un competitor puternic. Pe de altă parte, din nou, generalul cu patru Stele Nicolae Ciucă nu este capabil să prezinte nicio dovadă. În timp ce, din cealaltă direcţie, asistăm la declaraţii cât se poate de ferme, atât ale lui Simion cât şi ale lui Ciucă, cum că nu au nici cea mai mică intenţie de a colabora acum şi de a guverna împreună în viitor. În ceea ce priveşte guvernarea din viitor, am unele rezerve pentru că totuşi cetăţeanul e rege într-un stat republican şi totul depinde de modul în care acesta votează, turmentat sau neturmentat. Dar să acuzi de toate relele "Ciuma Roşie", atâta timp cât ai guvernat alături de ea două mandate şi încă mai guvernezi, mi se pare ceva de noaptea minţii. Cum poate justifica logic Ciucă şi staff-ul său din PNL faptul că rămân la caşcaval, la măcelărie, atât la Palatul Victoria cât şi în administraţiile publice locale, strâns îmbrăţişaţi cu "Ciuma Roşie". Şi colac peste pupăză, în ultimele zile aflăm că a fost dezlănţuit un adevărat război rece de către PSD împotriva AUR, pe care îl acuză la BEC, la AEP şi la Poliţia Capitalei că încalcă grav legea electorală în detrimentul partidului condus până una alta fără prea multe greşeli de Marcel Ciolacu.

Continui să cred că până una alta, în cursă, rămân cu şanse foarte mari doar doi competitori, care au în spate şi cele mai importante partide. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Cu precizarea că dacă acesta din urmă continuă să se dea pe tobogan, îşi va turti chipiul şi îşi va rupe gâtul. Şi nu numai el. Infrastructura de care dispune în prezent PNL, după ce a fost ajutat de PSD la locale şi europarlamentare, obligă acest partid la cel puţin un scor de 30% în ambele runde de alegeri. Dacă acest scor nu este atins, întreg staff-ul PNL trebuie să demisioneze şi s-o ia la sănătoasa. Şi nici Klaus Iohannis nu va mai putea emite vreo pretenţie de vreme ce se ştie că el s-a aflat în spatele tuturor acestor prostii.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. "Cine cade între scaune la prezidenţiale?"

    Indiscutabil POPORUL ROMAN 

    Nu putem decit sa ne amuzam .PSD are o intentie de vot deja confirmata in recentele alegeri de doar 32 de procente care nu se cumuleaza instantaneu in buzunarul sefului de partid .Intrarea in lupta alegerilor doi PSDisti de marca Diaconescu si Geoana nu face altceva decit sa imparta la trei votul cetatenilor ce sprijina PSD. Singurul politician care poate cadea intre scaune este actualul sef al PSD cu atit mai mult cu cit putem vedea in curind niste organizatii PSD ce se pot reorienta si isi pot oferi sprijinul catre Geaona sau Diaconescu .Nu putem crede ca Geoana sau Diaconescu nu au prieteni in PSD ce pot face diferemta .Ar fi extrem de neprofitabil pentru cei doi candidati fosti la PSD daca nu si-ar fi asigurat accesul la partea lor de simpatizanti din PSD.USR si Lasconi deja pierd voturile putine care se indreapta care Orban (forta dreptei)si probabil USR va fi la limita intrarii in Parlament cele 8 procente nefiind purtatoare de intreg .Singurul avantajat este Simion ce va putea intra in turul doi daca nu apar situatii nefavorabile cu singurul candidat ramas neatins numit„ romanul absolut ”Nicolae Ciuca care va cistiga la pas alegerile in turul doi .

    1. Ciolacu e premier in functie cu puteri depline. El are resurse si parghii masive de partea lui. Diacobescu ce are? Birchal ce are? Geoana ce are? Ceasurile lui Vanghelie si niste promisiuni fara acoperire din afara. Depinde doar de PNL daca marioneta lui Iohannis prinde sau nu turul 2. PNL s-a facut complet de ras, cu initiativa speciala de a schimba legile cu cateva luni inainte de vot, sa-i dea un locsor confortabil Dulapului in parlament. Nu doar ca a fost umilitor, dar sfida si minima logica in contextul dat, nu mai zic ca era complet, complet neconstitutional.

    Intre scaune cade electoratul.

    1. Și Putler e veșnic.

    Nu poate fi considerat analist serios cel care crede ca "liberalul" Ciuca ajunge in turul doi! Indiferent ce iese acum din masina de fabricat zvonuri si minciuni, eu sunt convis ca pe doi si trei vor fi Simion si Lasconi, nu neaparat in ordinea enuntata. Geoana nici nu intra in discutie!

    PNL are niste veleitari care au ramas cu sloganul acesta mostenit de la L Orban cu ciuma rosie (posibil acestia incearca sa l aduca in partid pe Orban !) ,probabil ca asa il sfatuiesc pe d Ciuca consilierii lui . Ambele partide din coalitie se adreseaza unei mase electorale de centru ,cei pentru care au facut programe de subventii ,granturi si investitii ,,reduceri de taxe si transferul contributiilor pe angajati . Plus ca ambele partide incearca declarativ sa sune de centru dar cu nuante dreapta pt pnl si stinga pt psd . Asa interpretez eu cererea catre Lasconi sa lase locul liber ca oricum nu rezolva nimic in cursa la presedintie . Poate daca ar iesi ar putea negocia unii din usr niste pozitii in administratie ,nu ? Pai ia sa vedem ce bine sta un alt partid care (teoretic) e in opozitie cu Ciolacu ,adica UDMR au cele mai suculente ,bogate companii din energie pe mana si Borbely are pe mana proiectul restructurarii administratie ?! Si tot se declara nemultumiti ! asa ca s ar putea ca Ciuca sa i fi cerut sa iasa din cursa ,poate nu degeaba .

    Mai s a văzut pe parcurs

    Alegerile acum cinci ani-uitati nu?

    Ce a facut PSD cu găini moarte aruncate in curtea PNL?Cand au rupt afisele PNL? Cand au adus amenintari directe in strada si top hodoronc n au luat majoritatea-cine a pregătit guvernul si programele?PNL-adica CIUCA!!!!!adevărul ca nu a dat prea mult.dar au tinut in fran totul. Nu au fost mișcări de strada....culmea ironiei PSD a dus inflația in explozie majoră.a îndatorat statul de la 47 %din pib la 58-59.Analistii spun ca a depășit peste 60% din pib......Le e frica de Ciudă si au aruncat pisica in grădină lui ciuda si au dat comanda mass media cu minciuna la sondaje casa creada populatia magariile lor....aata i ceea ce se intampla! 

    1. Ai uitat cat s-a furat pe vremea PNL-USR, sub Orban si Citu, coordonat prin Arafat? Cum au explodat angajarile la stat, in timp ce Orban mintea ca da oameni afara. Ai uitat de ministrul fantoma Oros de la agricultura, si de Violeta Alexandru de la Munca, care a gacut mari reforme dand afara o liftiera? Cate miliarde de euro s-au tocat pe vaccinuri, a caror distrugere, dupa data de expirare, tot din banul public s-a facut? Ai uitat cati oameni au murit arsi in spitale? Cati oameni au murit intubati la oxigen, de calitate non-medicala, nemancati, neadapati, netratati pt alte boli? N-a mai iesit niciun activist 'antiPSD' in strada. Ati fost toti mobilizati de catre bancile straine, ong-uri, si ambasade, si de catre fiii si fiicele nomenclaturstilor vopsiti in mari capitalisti si democrati occidentali. Sunteti toti o apa si un pamant. Ciuca e incrustit cu PSD-isti.

    ... lol ... vecinul, pe la 9-10 dimineata ... cu zambetul specific si duhnind imi spune: : trebuie sa-l votam pe ciolacu!" ... "mi-a marit pensia!!" ... politicos am incercat sa-i explic ca nu votez! ... geona?! - as defini o functie de subsecretar nato exact ca "intre scaune" ;) ...

    1. ... ati ramane uimiti de motivele pentru care voteaza oamenii! ... mi-a sapat santul in fata casei ... nu mi-a cerut autorizatie de constructie ... a facut gard ... a dat dreptate lui... ... asta-i pe la locale ... in rest voteaza partidul :))) ...

    In orice combinatie castiga Ciolacu.

    si cu Geoana, si cu Simion, sau Ciuca. 

    si-a luat zambetul a la Iliescu, mai draga, si a mituit electoratul PSD, pensionarii si bugetarii si asistatii sociali sunt toti bine unsi. la primari le-a promis pensii speciale de la 1 ianuarie 2025, dar numai dc castiga el, normal. deci si domnii viitori speciali se vor mobiliza ca niciodata. sa vezi la mine a doua resedinta la tara se lucreaza , asfalteaza, ceva tevi de canalizare au adus, vin alegerile.  

    si-a cumparat alegerile, n-are cum sa mai piarda de aici.

    restul promit ca va fi si va pati, Ciolacu a facut deja, si posibil sa mai dea, ca are mana foarte larga cu deficitele nationale.  

    Pana la alegerile noaster o sa fie cele din SUA. Daca castiga Trump, atunci Macron si Ursulao rsa fiarba. Ungurii nu vor sa cedeze in fata Usulei.o rsa fie tensiuni mari. La cat vedeti cotatie vedeti aurul? Va inchide anul intre 3500 si 4000/uncie?

    1. Cererea masiva pt aur vine din partea bancilor centrale a statelor brics si a statelor ce-si doresc aderarea la brics. Sa le fie de bine.

    Ciolacu/PSD are infrastructura necesara ca sa-l impinga pe Simion in turul 2. A mai facut ceva similar si in trecut. Ciuca, Lasconi, Orban si partial Geoana isi divizeaza practic electoratul si indirect il ajuta pe acelasi Simion.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb