Am pornit de la premiza, cât se poate de realistă în acest moment, că preşedintele Klaus Iohannis va demisiona anul viitor din funcţie, pentru a deveni şeful NATO. Şi vom avea alegeri prezidenţiale anticipate. Dar şi un preşedinte interimar. În persoana lui Ciucă. În aceste condiţii, se va impune alegerea unui nou preşedinte PNL. Cine să fie?
Conform "rotativei", poziţia de premier urmează să fie ocupată anul viitor de o persoană desemnată de PSD. Fie că e Marcel Ciolacu, fie că e altcineva. Cu PSD aflat la principalul buton de comandă al Guvernului, soarta liberalilor nu va fi deloc uşoară. Mai ales că, până atunci, din câte lesne se poate observa, PSD reuşeşte să-şi consolideze poziţia de lider, chiar să-şi mărească bazinul electoral, în timp ce PNL gâfâie pentru a se menţine în poziţia secundă şi înregistrează în mod cert o erodare. Din urmă vine în forţă AUR, care, în ciuda fake news-urilor vânturate de unii sociologi, nu a scăzut deloc în sondaje, nici măcar în condiţiile războiului din Ucraina, o situaţie nefavorabilă suveraniştilor. De ce trebuie să îşi aleagă liberalii cu mare grijă, la finele anului viitor, liderul care îi va conduce timp de patru ani? Începând din 2024, situaţia liberalilor va fi fundamental schimbată. Vor avea procente îngrijorătoare, iar bazinul lor electoral va fi serios diminuat prin erodarea produsă la guvernare, o guvernare greşită din multe puncte de vedere, sub trei premieri în funcţie, va reizbucni în Europa valul suveranismului, în condiţiile în care PNL îşi va fi pierdut între timp întreaga substanţă naţională, iar oamenii îşi vor revendica într-un mod mult mai hotărât drepturile şi libertăţile, în condiţiile în care PNL îşi va fi aruncat la coşul de gunoi întreaga substanţă liberală. Deşi PSD a fost adversarul tradiţional al liberalilor, între timp pe scena politică evoluează alte două forţe anti-liberale, AUR, pentru că este un partid suveranist, şi USR, pentru că este un partid neomarxist. Cele două partide vor prinde ca într-un cleşte, din direcţii diferite, PNL, ameninţând să-i zdrobească electoratul, atât cât a mai rămas.
Poate că, în 2024, PNL va continua să beneficieze de o susţinere externă, dar, în plan intern, planetele se vor alinia diferit. Chiar diametral opus modului în care au fost aliniate până în prezent. Primul element care trebuie semnalat în acest sens este că liberalii nu vor mai beneficia de vreo susţinere din partea Palatului Cotroceni. Nici din partea preşedintelui interimar, respectiv generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, al cărui mandat se va mărgini la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate, şi care nu va avea nici atribuţiile şi nici forţa necesară pentru a împinge PNL-ul de la spate, şi nici din direcţia statului subteran, care, aşa cum a mai făcut şi altă dată, îşi va pregăti supravieţuirea sub umbrela altei forţe politice în ascensiune, la acea dată reprezentată de PSD.
În consecinţă, desemnarea viitorului preşedinte liberal va fi o treabă extrem de delicată, întrucât acesta va trebui să aibă un alt profil. Diametral opus de cel al yesmenilor care au evoluat sau au involuat sub preşedinţia lui Klaus Iohannis. Va trebui să fie un preşedinte puternic, independent, în stare să confere dinamism şi independenţă Partidului Naţional Liberal. Să-i creeze acestuia o nouă identitate sau să revină cu curaj la identitatea tradiţională. Cea naţională şi liberală. Anticipez în acest sens că viitorul preşedinte PNL va putea fi identificat cumva din rândul eşalonului doi, eventual chiar din rândul actualilor dizidenţi. Şi totuşi, în aceste condiţii, el va trebui să preia cumva ştafeta susţinerii externe. Va trebui să fie în graţiile Statelor Unite, dar şi în graţiile Uniunii Europene. Ceea ce înseamnă că, pe lângă experienţa şi autoritatea în plan intern, în rândul organizaţiilor de partid, va trebui să fie şi o voce care s-a afirmat şi s-a experimentat în plan extern. Şi fără a se compromite, susţinând până în pânzele albe proiecte politice absurde. Aşa cum s-a întâmplat cu unii potenţiali candidaţi.
Nu este deloc uşor de identificat şi de pus pe ţeavă un asemenea personaj. Dar un lucru este sigur: PNL trebuie să trecă degrabă la căutarea unui Făt-Frumos.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2022, 13:33)
Iohannis nu mai are credibilitate externa după ce a făcut, împreună cu PSDNL, harcea parcea democrația în România. Nu ați citit raportul Oxford Analytica, spre exemplu? Sau raportul USA despre situația din România?
Cat privește PNL, cu Ciuca la conducere o sa scadă la 12% in 2024. După alegeri, PSD o sa fie un tartor care le arunca niste firimituri acestor glume de liberali corupți.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2022, 15:55)
se pare ca va supara adevarul din moment ce cenzurati .
3. e pamflet?
(mesaj trimis de ian în data de 25.07.2022, 03:20)
Iohannis "sef" (ma rog, secretar) la Nato? "cat se poate de realista" ipoteza'~ dv. ce fumati domnule SRS?