Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că investiţiile şi protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt priorităţi în bugetul pe 2025, cu o estimare de creştere economică de 2,5%, conform unui comunicat oficial al Executivului.
Ministrul Finanţelor a subliniat că deficitul va rămâne sub 7% din PIB.
Reuniunea Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, condusă de premierul Marcel Ciolacu, a avut ca temă principală promovarea bugetului de stat pentru 2025, axat pe stabilitatea macroeconomică, investiţii susţinute şi protejarea veniturilor cetăţenilor.
"Investiţiile şi protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt coordonatele principale ale bugetului pentru acest an. Proiectul de buget pentru 2025 este unul prudent, care are în vedere o estimare de creştere economică de 2,5%, bazată pe investiţii, agricultură, construcţii, servicii şi creşterea industrială. În acelaşi timp, suntem preocupaţi de protejarea puterii de cumpărare şi de calitatea vieţii oamenilor. Estimăm o creştere a salariului mediu cu 6,1%, un procent ce depăşeşte rata prognozată a inflaţiei, majorarea numărului de angajaţi, dar şi menţinerea unor forme de sprijin pentru pensionari şi pentru plata facturilor la energie de către persoanele cu venituri mici." a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a prezentat, în cadrul consultărilor, proiectul bugetului pentru anul în curs.
"Este un buget cumpătat şi realist, care va asigura stabilitatea macroeconomică şi va consolida sustenabilitatea finanţelor ţării. Ne vom încadra în ţinta de deficit de 7% din PIB, aşa cum este asumat şi prin Planul fiscal al României. Vom menţine un ritm susţinut al investiţiilor şi vom continuarea susţinerea unor programe cunoscute precum Construct Plus, Anghel Saligny, PNDL, Startup Nation. Este prima dată când Ministerul Finanţelor vine cu repartizarea sumelor pentru unităţile administrativ-teritoriale pe baza datelor recensământului", a explicat vicepremierul şi ministrul Finanţelor Tanczos Barna.
În cadrul consultărilor, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a subliniat că investiţiile în agricultură vor continua să fie susţinute de Guvern şi vor fi alocate peste 5,5 miliarde de euro pentru proiectele din domeniu în perioada 2024-2025.
De asemenea, au fost discutate teme precum controlul cheltuielilor bugetare, reforma administrativă, sprijinul pentru pensionarii cu venituri mici, măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie pentru populaţia vulnerabilă şi schemele de ajutor pentru sectoarele economice.
Premierul a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 156, care reglează măsuri fiscal-bugetare, va fi supusă aprobării în Parlament şi va include soluţii legislative rezultate în urma consultărilor Guvernului cu sindicatele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2025, 15:23)
deficit de 7% nu inseamna protejarea puterii de cumparare, inseamna inflatie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2025, 16:02)
Deficit de peste 8%. Inseamna investitii, in autostrazi in primul rand.
2. Eliminarea plafonarii
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2025, 16:35)
Eliminarea plafonarii va fi lovitura crunta la puterea de cumaprare
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2025, 19:24)
:))))
Ce glumă bună.