• UPDATE 11:32: BCE ar putea opri accesul băncilor cipriote la fonduri de urgenţă
Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance - ELA) doar până luni, urmând ca posibilitatea accesului la ELA să se acorde numai în baza unui acord cu UE şi FMI, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei.
"Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance - ELA) până luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat dacă există un program UE/FMI, care să asigure solvabilitatea băncilor în cauză", se arată în comunicat.
---
• UPDATE 10:15: Cipru pregăteşte măsuri pentru a bloca ieşirea de capital din ţară
Parlamentul Cipriot pregăteşte o lege al cărei scop va fi să oprească ieşirea de capital din ţară, relatează sursele de presă.
---
• Europa analizează alte opţiuni pentru Cipru, după ce Parlamentul de la Nicosia a respins taxarea depozitelor bancare
Ministrul cipriot al finanţelor, Michael Sarris, a promis ieri să continue "cât va fi necesar" negocierile cu oficialii ruşi pentru obţinerea de finanţare, statul insular urmărind astfel să depăşească impasul creat de respingerea de către Parlamentul de la Nicosia a taxei pe depozitele bancare, care trebuia să fie parte a acordului de sprijin de la zona euro.
"Am avut o primă întâlnire, foarte bună, constructivă, cu discuţii ones-te", a afirmat Sarris, la Moscova, după o întâlnire cu omologul său rus Anton Siluanov, la care a participat şi preşedintele băncii centrale de la Moscova, Serghei Ignatiev.
În plus, preşedintele Ciprului a dis-cutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, marţi seara, în urma votului Parlamentului.
Aceste discuţii vin în contextul în care blocarea sistemului financiar din Cipru (n.r. băncile din ţară sunt închise de la finele săptămânii trecute) a dus la suspendarea a numeroase tranzacţii, în valoare de câteva miliarde de dolari, ale companiilor şi investitorilor din Rusia.
Conform Moody's, firme şi investitori din Rusia deţin depozite de peste 30 de miliarde dolari în sis-temul bancar cipriot, însă insula mediteraneană este totodată cel mai important centru offshore pentru economia rusă. Potrivit băncii centrale de la Moscova, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzacţii ruseşti de 120 miliarde de dolari, datorită regimului fiscal local.
• Discuţii pe marginea unui "Plan B"
Partidele politice din Cipru şi banca centrală au lansat ieri discuţii pe marginea unui "Plan B", după respingerea în Parlament a taxei pe depozitele bancare. Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a întâlnit ieri cu liderii partidelor pentru analiza paşilor următori.
Amintim că, marţi seara, Parlamentul de la Nicosia a respins impunerea de taxe pe depozitele bancare din ţară - măsură cerută de statele zonei euro pentru sprijinirea Ciprului cu împrumuturi externe de 10 miliarde de euro.
Guvernul cipriot ar fi trebuit să obţină din taxarea depozitelor 5,8 miliarde euro. Mii de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Parlamentului şi-au exprimat satisfacţia pentru votul negativ.
Printre opţiunile discutate ieri de partidele politice se numără utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro deţinute de fondurile de asigurări sociale ale Ciprului, precum şi o ofertă către deponenţi pentru acceptarea voluntară a unui schimb cu obligaţiuni legate de veniturile pe care statul ar urma să le obţină din exploatarea resurselor de gaze naturale.
Totodată, Biserica Ortodoxă din Cipru a anunţat că este dispusă să-şi pună la dispoziţia statului activele, inclusiv terenuri. Biserica este un acţionar important al celei de-a treia mari bănci a ţării, "Hellenic Bank".
Pe de altă parte, o misiune a Comisiei Europene, FMI şi BCE se află în Cipru pentru discuţii privind controlul capitalului şi menţinerea băncilor închise până la sfârşitul acestei săptămâni, informează presa străină.
Ministrul luxemburghez al Finanţelor, Luc Frieden, le-a cerut colegilor săi din zona euro să se întâlnească urgent în şedinţă pentru schiţarea unui nou pachet.
Banca Centrală Europeană a luat act, marţi seară, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE, promiţând din nou că va furniza necesarul de lichidităţi sistemului bancar cipriot.
"Am luat act de hotărârea Parlamentului cipriot şi suntem în contact cu partenerii din cadrul Troicii. Ne reafirmăm angajamentul de a furniza necesarul de lichidităţi conform reglementărilor existente", a precizat BCE.
În situaţia dată, investitorii sunt mai optimişti în privinţa viitorului Ciprului. Moneda unică europeană a urcat cu 0,5% ieri, la ora 11.41, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2950 dolari.
O treime din depozitele bancare de 68 miliarde euro din Cipru sunt deţinute de companii şi investitori din Rusia, conform presei internaţionale.
•
Rusia a împrumutat Ciprul cu 2,5 miliarde euro în decembrie 2011.
•
Băncile din Cipru sunt închise de sâmbătă. Conform unui anunţ oficial făcut luni, băncile cipriote ar trebui să se deschidă astăzi, însă unele surse citate de presa internaţională afirmau că ele vor rămâne închise toată săptămâna aceasta.