Circa 1,5 milioane de tone de cereale - exportate din Ucraina, după reluarea livrărilor prin porturi

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2022

Circa 1,5 milioane de tone de cereale - exportate din Ucraina, după reluarea livrărilor prin porturi

Porumbul reprezină 62% din totalul exporturilor, conform sindicaliştilor traderilor de cereale

Un total de 61 de nave care transportă aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina, după intrarea în vigoare, în 22 iulie, a acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene, a anunţat ieri Ministerul Infrastructurii de la Kiev, conform Reuters.

Datele oficiale arată că ieri au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră şase nave cu 183.000 tone de produse agricole.

Sindicatul ucrainean al traderilor de cereale (UGA) a informat separat că livrările au fost dominate de porumb, care a reprezentat 62% din volumul total al exporturilor. Grâul a reprezentat 17%, iar orzul 6%. De asemenea, Ucraina a exportat rapiţă, floarea soarelui, boabe de soia şi alte produse agricole, notează Agerpres.

Luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat că exporturile de produse agricole ale ţării ar putea creşte la 6 - 6,5 milioane de tone în octombrie, dublu faţă de volumele din iulie, în urma redeschiderii graduale a porturilor ucrainene.

De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale ale alimentelor şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Sovecon: Rusia va exporta 43,1 milioane de tone de cereale în sezonul agricol iulie 2022 - iunie 2023

Firma rusească de cercetare de piaţă Sovecon şi-a modificat în urcare cu 200.000 de tone, la 43,1 milioane de tone, estimările privind exporturile de grâu ale Rusiei în sezonul iulie 2022 - iunie 2023, transmite Reuters.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, livrând în special ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa. Până acum exporturile sale sunt în scădere din cauza aprecierii rublei, a taxei de export şi a problemelor logistice şi cu băncile, provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei.

Avansul este modest comparativ cu recenta revizuire în creştere de către Sovecon a recoltei de grâu din acest sezon, de la 90,9 milioane de tone la 94,7 milioane de tone, potrivit Agerpres.

"Din perspectiva cererii şi a ofertei, Rusia ar fi putut exporta 50 de milioane de tone de grâu în acest sezon. Totuşi, aprecierea rublei şi taxa restrictivă de export nu permit un flux al exporturilor atât de rapid cum ar trebui", a apreciat Andrei Sizov, analist la Sovecon.

Compania se aşteaptă totuşi ca exporturile din Rusia să accelereze în urma reducerii graduale a concurenţei de pe alte pieţe europene. Exporturile ar putea fi impulsionate dacă preţurile grâului pe plan global cresc sau scad preţurile pe piaţa internă, ori dacă rubla se depreciază faţă de dolar, conchide Sovecon.

Turcia va creşte de cinci ori taxa pe navele care tranzitează strâmtorile Bosfor şi Dardanele

Guvernul turc va creşte de cinci ori, începând cu 7 octombrie, cuantumul taxelor pe care trebuie să-l plătească navele care tranzitează strâmtorile Bosfor şi Dardanele, o majorare de pe urma căreia veniturile Turciei vor creşte de la 40 de milioane de dolari anual la 200 de milioane de dolari anual, informează presa turcă, preluată de EFE.

Majorarea taxelor este consecinţa unei ajustări a preţului francului de aur, au declarat surse din Ministerul Infrastructurii pentru agenţia de stat Anadolu.

Traficul maritim prin Bosfor este reglementat de Tratatul de la Montreux, din 1936, care autorizează Turcia să colecteze taxe în schimbul mentenanţei serviciilor de semnalizare şi salvare şi a efectuării de inspecţii sanitare. Aceste taxe oscilau între 0,38 şi 0,59 franci de aur, în funcţie de tonajul ambarcaţiunii. În conformitate cu Convenţia de la Montreux, taxele au fost stabilite în franci de aur, notează Agerpres.

Precedenta ajustare a taxelor a avut loc în 1983, când Turcia a calculat valoarea francului de aur, unitate monetară abolită în 2003, la 0,8 dolari.

Acum, Ministerul Infrastructurii a fixat valoarea taxei pe care trebuie să o plătească navele la 4,08 dolari, de cinci ori mai mult.

Bosforul este traversat anual de circa 40.000 de vase comerciale, cu un volum total de 630.000 de tone, potrivit statisticilor oficiale

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 277 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut până la 245 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 12.52 atingea 279 de euro.

Preţurile energiei în Europa au scăzut ieri, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune, potrivit Bloomberg.

În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută, conform Agerpres.

Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor. Gazprom urmează să suspende livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream, în perioada 31 august - 2 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă.

Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute despre reformarea pieţei energiei.

-----------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a coborât cu 3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 101,95 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a scăzut cu 2,5%, la 94,59 dolari barilul la ora locală 08.49.

-----------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 1.742,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.53, cea spot - cu 0,3%, la 1.731,57 dolari/uncie.

-----------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 1,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,28 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - tot cu 1,7%, la 6,71 dolari/buşel.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb