Fostul premier Nicolae Ciucă, lider PNL, afirmă că decizia Moody's de a reconfirma ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă arată că România are o economie robustă, care a făcut faţă provocărilor din ultimul an şi are capacitatea de creştere sustenabilă în anii următori, această situaţie economică solidă fiind rezultatul măsurilor luate în timpul guvernării liberale, informează news.ro.
"A treia mare instituţie financiară internaţională notează performanţele economiei româneşti. Agenţia Moody's a reconfirmat ratingul de ţară Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt. Aceşti indicatori arată că România are o economie robustă, care a făcut faţă provocărilor din ultimul an şi are capacitatea de creştere sustenabilă în anii următori. Această situaţie economică solidă este rezultatul măsurilor luate în timpul guvernării liberale", afirmă fostul premier.
El precizează că anul trecut, România a marcat recorduri istorice în materie de investiţii străine directe, de absorbţie a fondurilor europene, iar valoarea în bani a creşterii economice din anul anterior a fost cât întreg PIB-ul României din 2004.
"Raportul Moody's confirmă că acestea sunt fundamente ferme pentru continuarea sporirii productivităţii muncii şi a creşterii economice robuste din anii următori, precum şi pentru reducerea şi mai mult a diferenţei dintre nivelul de trai al românilor şi media europeană. Moody's este a treia mare agenţie internaţională, după Fitch (în septembrie) şi Standard & Poor's (în octombrie) care certifică soliditatea economiei româneşti şi capacitatea noastră de creştere", conchide Ciucă.
Agenţia de rating Moody's a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum şi perspectiva stabilă.anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor, care precizează că, în opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 şi 3,5% în 2025.
1. Cu exceptia gaurii
(mesaj trimis de Anonim în data de 04.11.2023, 15:23)
Cu exceptia găurii de 15 miliarde de euro de la buget, economia duduie in acelasi pas cu nivelu de trai
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2023, 15:49)
Slava, că sunteți minunați.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2023, 17:56)
Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică şi socială: România este părăsită de cei mai buni oameni, iar rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din UE. „Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.“
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2023, 09:12)
Domnule GENERAL. Ati citit cumva SONDAJUL facut de CNNul romanesc in care 43% dintre bogatii(CIORDELES) ai romaniei spun ca nu merita sa investesti si sa traiesti in Romania.? Rugatii pe cei de la ANTENA sa va dea numele CIORDELESILOR care spun acest lucru si o sa aveti o mare SURPRIZA,constatand ca majoritatea CIODELESILOR fac parte din fostul PDL,actualul PNL. Astept,ca toti acesti CIORDITORI,sa plece din Romania si sa lase in pace Romania ADEVARATA cu Romani mai saraci dar,CINSTITI.!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2023, 18:41)
baa3 si p-3 sunt ultima treapa inainte de junk.
deci nici intr-un caz ceva de laudat.
5. Contra guvern
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2023, 18:46)
Limitarea cash este o forma de asuprire a populatiei de catre guvern
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2023, 01:22)
De ce? Tot aut chestia asta dar nu inteleg care-i problema ?Nu putem scapa de evaziunea fiscală ,suntem pe ultimul loc la colectarea TVA,si totusi nu vrem cu cardul...Inseamna ca ne meritam soarta!Daca ar fi dupa mine as scoata de tot platile cash...Si la instalator si la meserias si la frizerie si la orele de mate sau engleza si la stomatolog etc...doar cu cardul! De ce unii sa plateasca la stat dupa cat castiga si altii nu?De ce?Se lauda instalatorul care-mi punea caloriferele cati bani face lunar:3-5 mii euro !Si-l intreb cum face atatia bani? Si-mi explica cat ia pe lucrare, cu cat istaleaza una alta ,cate lucrari are si la final iese suma.Iar eu nedumerit ii spun ca asta e brutul nu netul,la care el nedumerit imi spune ca el nu stie ce e brut sau net si ca suma respectiva ii intra in buzunar!Frumos,nu?Iar noi ,fraierii care platim taxe platim si pt el sa aiba servicii medicale,scolarizare la copii,drumuri,ilumiat public,etc,etc..Daca s-ar plati doar cu cardul automat toate aceste castiguri ar fii inregistrate..Si taxate!Dar nu se vrea ca e o "forma de asuprire a populatiei de catre guvern"...Ce sa mai zici???Prosti dar multi...
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2023, 09:56)
nu-i stres ii trimiti banii in cont. dc se nimereste sa aiba cont la aceeasi banca intra in 2-3 ore, sau a doua zi la alta banca
6. Bampiri, curat bampiri....
(mesaj trimis de Nenea Iancu în data de 05.11.2023, 03:33)
Onorată
și ajunsă în adâncă dizgrațiune,
Națiune,
pentru cei, la care încă nu s-au deșteptat, trăim fraților, o perioadă teribilă de înșiruiri de domnii fanariote. De la Revoluțiune încoa, nația română, o avut domnii fanariote după domnii fanariote, una mai bampiră că alta. Numa' poarta la care să-nchină fanarioții și acoliții lor bampiri s-o schimbat, în rest politichiile-s la fel: să suge sângele poporului la maxim.
Da' până când, Națiune, până când?!....
Deșteaptă-te române!!!
Parol.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2023, 08:07)
nu e de laudat!
e ca si cum ai spune ca ai container(nu cada) langa groapa de gunoi!
cu ca ai o “casa” intr-un satuc sau orasel “decent”.
ia ciclul “investitiilor straine” nu ne putem baza pe el pentru o crestere de lunga durata a romaniei!
ciclul investitiilor straine corespunde cu ciclurile speculative de credit si randamente valutare… ca prin fata sa isi faca exiturile la capital si sa ne rupa iar mufa!
ciclul investitiilor celor din interior este mai important! dar cu ce capital?!
ciuca- avem deja bula valutara pe chirii - asa cum am anuntat … gov si bnr se fac ca dorm… casele deja scot familii pe tusa… noi cei cu populatie demografica in crash.
s c c r e t
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2023, 10:01)
cu deficit de 6% din pib care cica va scadea la anul si la multi ani, si dobanzi real negative unde crezi ca vor ajunge preturile caselor?
chiar dc e o bula, preturile nu scad, ba mai mult pe ici colo cresc(cresterea manoperei si a materilelor de contructii=mariri de preturi)
in aceste conditii ce se poate intampla cand va scadea bnr ul dobanzile?
preturi si mai mari. expozie de preturi. bula ce o vede ciuca acum vor parea preturi mici in cativa ani.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2023, 13:04)
deficitul de 6% (vezi Spania din Bula Trecuta)...
deficitul "ciclic" ca procent... are scadere in fata...dar deficitul real dupa minimul deficitului "ciclic" are anticipat balon in fata!
Adica - saracie -....
Bondurile arata ca "obosesc".... luate insiruite... nu mai au putere de urcare la deal ca inainte...
Bondurile scazute ... arata ca se apropie de negativ = crack up boom final - pe rstrangeri artificiale.
Dupa putem vorbii de dus rece... cred ca ne inhata cu euro in circulatie... si vor trege presul... ceva mai in fata... nu acum... cum au facut Italiei si cv Regiuni Spaniei.
s c c r e t
8. Decizia de a merge in alianta care sa poata avansa
(mesaj trimis de Simpatizant liberal în data de 05.11.2023, 10:09)
Foarte multe decizii din domeniul economic si in politica regionala sunt pozitive insa ele necesita foarte mult timp pina sunt implementate ,pina si ajung sa dea rezultate . Si aici este cruciala decizia politica luata de PNL sub comanda generalului ,de a atenua conflictele cu PSD ul actual ,astfel ca sa poata implementa coalitia proiectele initiate de PNL . Sigur ca PSD are si el prioritatile lui pe care le trece acum cu Ciolacu ,dar mecanismul de negociere in coalitie evita derapajele . Ca toate pozitionarile foarte agresive sunt vorbe ,ostilitate de fatada (imi aduc aminte de Catu cu retorica lui despre ciuma rosie ,ca la sfarsit sa vrea alianta cu entitatea respectiva ) . Eu nu stiu ce e cu cei care ataca coalitia ca fiind din elemente antagonice ?! Nu exista politica ideologica in Romania ,sunt numai declaratii conjuncturale ,direct interesate in ceva .Decizia de a merge in alianta care sa poata avansa legislatia a fost cruciala, trebuie mentinuta coalitia si promovate ,aparate si implementate proiectele majore incepute . Romania a pierdut destul ,macar sa stopeze ruina .Si mai important decat orice aliniere in coalitie ,trebuie sa evitati angajarea Romaniei in razboi ,chiar si demonizarea Rusiei nu e corecta . Crimeea a fost a Rusiei dupa Petru cel mare pina la Hrusciov ,si chiar si alte teritorii . Suntem noi sau Nato in masura sa intoarcem istoria din mers ,sa impartim noi dreptatea cand intre combatanti este atata ura ? Odata intrati intr o operatiune capcana de asta ,nu va mai conta nimic altceva ,toate proiectele cu Azerbaijanul ,Neptun Deep ,cablul cu electricitate ,fotovoltaicele ...totul se naruie . Si agentiile de rating vor avea justificarea care o asteapta !