CJ Galaţi a preluat Conacul "Costache Conachi" de la Academia Română

Ana Felea
Miscellanea / 29 noiembrie 2023

CJ Galaţi a preluat Conacul "Costache Conachi" de la Academia Română

Palatul lui Costache Conachi, de la Ţigăneşti, cunoscut şi sub numele de Conacul Costachi Negri, ajuns o ruină, a fost preluat de Consiliul Judeţean Galaţi în vederea reabilitării. Preşedintele Costel Fotea a semnat, astăzi, la Bucureşti, acordul de preluare în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, pe o perioadă de zece ani.

"E oficial. Astăzi, am semnat acordul de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Palatului de la Ţigăneşti. Astfel, timp de zece ani, Palatul de la Ţigăneşti, va fi în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, pentru a-l consolida, reabilita şi renova cu ajutorul fondurilor europene. Este singura soluţie de a salva de la dispariţie unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul nostru. Vom reda astfel strălucirea de altădată a conacului şi-l vom reface aşa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit", a declarat Costel Fotea.

Conacul poetului Costache Conachi figurează pe lista monumentelor istorice şi arhitecturale a Ministerului Culturii şi se află în satul Ţigăneşti, la câţiva kilometri de oraşul Tecuci. Clădirea emblematică are o istorie tumultoasă. După Al Doilea Război Mondial a fost confiscat de comunilti şi trasformat, pe rând, în Centru Şcolar Agricol, Liceul Agricol Tecuci şi chiar sediul Întreprinderii Agricole de Stat. În 1981 a ajuns în administrarea combinatului siderurgic Galaţi, iar destinaţia palatului a fost din nou schimbată. Conacul Costachi Negri a devenit atunci un club privat accesibil elitei comuniste. După Revoluţie, Academia Română a început demersurile pentru a prelua palatul, scop atins abia în 2017, printr-o decizie definitivă obţinută în instanţă. Din păcate, clădirea nu a fost restaurată şi în prezent este o ruină. Prin preluare, Costel Fotea intenţionează să renoveze clădirea cu fonduri europene.

"Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare, pentru că mulţi nu au înţeles cât este de valoros şi de frumos acest monument istoric.Am identificat deja o axă de finanţare şi vom depune pe fonduri europene un amplu proiect de reabilitare a conacului. În cel mai scurt timp, vor fi demarate procedurile de realizare a studiilor de teren, precum şi a documentaţiei tehnice", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Renovarea Conacului va avea o importanţă strategică şi în dezvoltarea turismului în zonă deoarece Consiliul Judeţean a anunţat că, după inaugurarea conacului lui Costachi Negri, locul în care au avut loc inclusiv întâlniri cu însemnătate istorică, va putea fi pus în valoarea drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă - Conacul de la Mânjina - Palatul de la Ţigăneşti.

Conacul "Costache Conachi", construit în stil neoclasic, se află în satul Ţigăneşti, comuna Munteni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb