Claudiu Cazacu, XTB: "Americanii se pregătesc de vacanţă în Europa"

Internaţional / 28 iunie

Claudiu Cazacu, XTB: "Americanii se pregătesc de vacanţă în Europa"

În timp ce Europa se pregăteşte de primul tur al alegerilor electorale importante din Franţa, cu consecinţe pe termen lung pentru arhitectura întregului bloc european, o parte din cetăţenii americani îşi plănuiesc vacanţa pe "bătrânul continent", însă diferenţele de venituri dintre cele două economii sunt definitorii şi anul acesta, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Vestul şi sudul Europei se anunţă a fi, din nou, destinaţiile preferate. În 2019, 13,04 milioane de americani au vizitat sudul, 11,93 milioane au ales vestul, la distanţă de nord cu 8,82 milioane, şi sudul şi centrul continentului cu 4,28 milioane de turişti.

Preferinţele de anul acesta sunt influenţate de Jocurile Olimpice din Franţa, de trendul favorabil zonelor mediteraneene şi chiar de concertele susţinute de Taylor Swift, care atrag un număr relativ ridicat de turişti americani "de lux".

Efervescenţa nord-americană observată în Europa nu este doar rezultatul dorinţei de a călători, acumulată în anii de restricţii, al evenimentelor sau al curiozităţii pentru culturi diferite. O analiză a trendului economic al UE, în comparaţie cu SUA, arată o adâncire a diferenţelor de bunăstare, deşi tabloul poate fi nuanţat atunci când selectăm PIB-ul per locuitor.

Dacă în 2008, SUA şi zona Euro aveau un PIB apropiat - de 14,8 respectiv 14,2 trilioane de dolari, anul trecut economia zonei Euro era doar marginal mai mare, în timp ce SUA ajungea la 27,36 trilioane de dolari. Diferenţele ar urma să se adâncească, ritmul estimat de creştere al economiei americane fiind mai rapid, subliniază Claudiu Cazacu.

Pe de altă parte, privind spre PIB/cap de locuitor, în ultimii 15 ani, diferenţa a fluctuat în jurul a 35-40%, arătând că trendurile demografice au jucat un rol esenţial în această divergenţă. Creşterea mai pronunţată a populaţiei din SUA a contribuit decisiv la diferenţa amprentei economice a celor două blocuri.

Venitul salarial ajustat la puterea de cumpărare este, potrivit datelor OECD (2022), mai mare doar în Luxemburg decât în SUA, în timp ce Germania este cu 24% şi Franţa cu 31,9% mai jos. Taxele pe muncă sunt relativ mai mici, iar orele lucrate anual sunt mai multe în SUA.

Dacă în privinţa venitului mediu şi al averii medii, diferenţele deja pronunţate s-au adâncit în ultimele decenii, lucrurile stau, totuşi, altfel în privinţa averii mediane. Acest indicator arată valoarea activelor unui cetăţean aflat în poziţia în care jumătate din populaţie este mai sus şi jumătate mai jos.

Astfel, SUA, cu 551.275 mii dolari în medie, se află mult în faţa majorităţii ţărilor europene, dar, cu 107.740 mii dolari valoare mediană, sunt în urma unor ţări ca Belgia - 249.940 mii dolari, Danemarca - 186.040 de mii sau Franţa - 133.140 de mii de dolari. Deşi averea medie este mai ridicată în SUA, este mai bine distribuită în cele mai multe ţări europene.

Printre cei mai semnificativi (şi dureroşi) indicatori, din perspectivă europeană este, însă, valoarea de piaţă a companiilor indicelui bursier Eurostoxx 600 şi ale S&P500, care erau aproape egale în 2007.

Ce s-a întâmplat de atunci? Indicatorul din SUA are o capitalizare mai mult decât triplă: 47,7 trilioane de dolari în SUA vs. 14,5 trilioane de dolari în Europa, în 17 iunie. Productivitatea mai ridicată, avansul masiv al PIB-ului în SUA, şi, foarte important, dominanţa giganţilor din tehnologie sunt printre motivele acestui decalaj enorm, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Americanii, de asemenea, preferă investiţiile pe piaţa bursieră, doar 13% din resurse fiind în cash şi depozite, faţă de 31% în UE. Dolarul american a avansat cu 3,1% anul acesta, şi, în ultimii 20 de ani, doar în câteva luni a fost EUR mai slab decât acum. O monedă puternică încurajează nu doar importurile, ci şi - cu venituri mai mari - un apetit mai mare pentru călătorii din partea americanilor.

Bugetele de vacanţă ale americanilor sunt în creştere, stimulând economiile Spaniei, Greciei, Franţei, Portugaliei şi altor state de pe continent, în timp ce europenii aflaţi în vacanţă în SUA ar putea găsi preţurile, propulsate de inflaţie şi Euro relativ mai slab, deosebit de piperate, arată Claudiu Cazacu.

Cu toate acestea, ar putea fi, pentru mulţi dintre ei, singura vacanţă dintr-un an încărcat cu mai multe ore de muncă decât în Europa, în medie, excepţia fiind unele state din centru şi est.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. pe scurt =

    1.americanii sant mai bogati ca europenii  

    si  

    2.diferentele cresc  

    concluzia = politicienii din europa sant si mai prosti decat politicienii din america  

    deci inainte de a rade de Biden si de Trump hai sa vedem ce face ursula , scholz , macron , rutte , stoltenberg

    si mai tineri si mai .... 

    1. Sant nu exista in romana.

      Sau daca esti anti-UE, nu mai trebuie gramatica? 

      asta ai inteles tu din ce am scris ?

      ca nu stiu gramatica actuala numai pe cea veche pe care am invatat-o in scoala inainte de a pleca in america ?  

      asa este , am gresit gramatical si imi asum  

      dar nu sant anti-ue , doar imi pare rau de prietenii mei din europa care sufera datorita politicienilor vostri mai prosti decat politicienii nostri (nici ai nostri nu sant cine stie ce , nu ma laud cu ei n-ai grija )  

      diferentele dintre SUA si europa apar de la  

      1.taxe mai mari in europa 

      2.regularizare peste regularizare pina se alunga antreprenorii mai ales pe cei din technologie  

      cine sant de vina ?  

      politicienii si birocratii europei flaminzi dupa banii oamenilor care muncesc sau incearca sa faca ceva antreprenorial

      gandeste-te la capitalul care in loc sa fie investit in europa = fuge spre america  

      americani au “valoarea totala a activelor” ca peocent din pib in luna.. peste 250%… traducere traiesc din bula de credit ce le umfla pe hartie valuarea activelor si cheltuie si refinanteaza in nestire…

      in usa 40% din homless people (din cei homless) sunt angajati… da angajati… si dorm sub poduri in rulote… care cum pot.. 

      america e speculata pana in luna… ea si uea… 

      europa a gustat deflatia … si a durut… 

      plus ca europa are o problema cu demograficul ce nu prea reporneste cum trebuie turatia creditului… de aici si inca efect de “saracie” cu tot cu loc de munca si “cocioaba”… 

      pe vremuri gradina din japonia si palat… costa cat california… azi california costa cat 3 tari… 

      ps: cu cat bondurile 10 minus 2 stau mai mult sub apa si inversare… cu atat mai mare o sa fie corectia cauzata de drawdown… usa are peste 600 de zile cu bonduri sub apa…  

      s c c r e t 

    Dacă PIBul SUA a crescut atât de mult ( aproape dublu) față de cel al UE de ce dolarul nu reflectă noua realitate?? Chiar aș vrea o explicație! Îmi țin o parte din economii în dolari! Ce să fac?

    1. IN 2008 1 euro = 1.60 USD

      acum 1 euro= 1.06 USD  

      euro a scazut fata de dolarul american datorita diferentei de PIB  

      cresterea dolarului american NU este in linie cu PIB  

      daca PIB s-a dublat nu inseamna automat ca si dolarul se va dubla fata de euro  

      ce sa faci cu economiile in dolari ?  

      investeste-le in economia americana nasdaq 100 de exemplu = msft,aapl, nvda, googl , amzn , avgo, meta , cost , tsla , nflx

      doar nu o sa le duci in economia din europa sau in franta lui macron  

      Mulțumesc, nu știam cursul din 2008 !

    Si in toamna de somaj in crestere…

    Adica pleaca in “vacanta” … “angajati”… se intorc … unii din ei … “someri”…  

    :)))… :D… 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb