Claudiu Cazacu, XTB: "Marile puteri, şi mai atente la mişcările politice din SUA"

F.D.
Internaţional / 24 iulie

Claudiu Cazacu, XTB: "Marile puteri, şi mai atente la mişcările politice din SUA"

Partenerii externi ai SUA sunt şi mai atenţi acum la mişcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că viitorul preşedinte va influenţa semnificativ relaţiile economice, inclusiv pe cele cu China, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Pentru o scurtă vreme, între atentatul la viaţa lui Donald Trump şi retragerea lui Joe Biden din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, favoritul alegerilor prezidenţiale din SUA părea a fi clar stabilit.

Şansele lui Trump de a reveni la vârful administraţiei americane au început, însă, să fluctueze, odată cu campania de strângere de fonduri începută în forţă de Kamala Harris. Ea pare pregătită să folosească, de data aceasta în favoarea democraţilor, argumentul vârstei şi vitalităţii.

Diferenţele dintre programele economice şi sectoarele care ar beneficia de pe urma lor sunt ample. Energia convenţională ar avea de câştigat într-un nou mandat al lui Trump, în timp ce focalizarea pe energie regenerabilă ar continua politicile lui Biden într-un mandat obţinut de Kamala Harris.

Investitorii sunt, de asemenea, atenţi la traiectoria finanţelor publice, sperând că tema deficitului bugetar va fi adusă în discuţie. Totuşi, aceasta s-ar putea întâmpla mai degrabă într-un scenariu cu un preşedinte democrat şi un Senat republican.

Una dintre cele mai importante relaţii pentru viitorul economiei americane şi al lumii este cea dintre China şi SUA. Distanţarea politică a fost dublată, în ultimii ani, de o reducere a schimburilor comerciale.

După o scădere de 20,4% a importurilor şi 5,1% a exporturilor, deficitul a coborât la 279,1 miliarde de dolari anul trecut, de la 382,1 miliarde de dolari acum doi ani. În primele cinci luni din acest an, deficitul a mai coborât cu încă puţin peste 1 miliard de dolari, arată Claudiu Cazacu.

Oficiali din administraţia americană, între care Janet Yellen, care conduce acum Trezoreria după ce a ocupat prima poziţie în cadrul Rezervei Federale, s-au arătat nemulţumiţi de politicile industriale chineze care au dus la pierderi de locuri de muncă în SUA.

Taxele vamale, risc major pentru China

Vicepreşedintele potenţial, JD Vance, a declarat în primul său interviu din noua postură electorală că principala ameninţare vine dinspre China. Atenţia asupra Chinei este în acord cu priorităţile lui Donald Trump.

În trecut, a menţionat impunerea de taxe vamale majorate până la 60% sau chiar mai sus pentru importurile din China, dar şi de a crea un nivel minim de 10% pentru orice alte importuri, stârnind nemulţumirea partenerilor SUA dar şi preocupări pentru un eventual şoc pentru inflaţie.

Planul majorării masive a taxelor vamale este un risc major pentru China, a cărei economie este dependentă de exporturi, în ciuda eforturilor de reorientare spre consumul intern. Contribuţia exporturilor de bunuri la creşterea reală a PIB-ului a fost în al doilea trimestru al anului cea mai mare de după 2022, a explicat consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Iunie a marcat un salt de 8,6% al exporturilor, peste avansul aşteptat de 8%, şi a treia lună de creştere consecutivă. Importurile, pe de altă parte, au scăzut cu 2,3%. Consumul intern, afectat de problemele din sectorul imobiliar, va deveni tot mai important pe măsură ce modelul de creştere bazat pe investiţii îşi atinge limitele.

PBOC, banca centrală, a decis în mod surprinzător să reducă ratele de dobândă cu 0,1 puncte pentru mai multe maturităţi, la sesiunea din iulie, în încercarea de a susţine obiectivul de creştere economică. Vânzările cu amănuntul au scăzut faţă de luna anterioară cu 0,12% în iunie.

Economia Chinei a crescut cu 5% în prima jumătate a anului, după un avans sub aşteptări de 4,7% în al doilea trimestru. Proiecţiile pe termen mediu indică o răcire suplimentară a ritmului de creştere spre 3% în orizontul următorilor 5-7 ani.

China pare să vrea să folosească pârghiile de export înainte de un val de sancţiuni comerciale care ar putea veni nu doar din SUA.

Exportul maşinilor electrice, câmp de luptă în arena comercială

Europa a anunţat taxe vamale care merg până spre 38% în cazul automobilelor importate din China. Ponderea exporturilor către SUA în total a depăşit 11,2%, însă este în scădere, în timp ce comerţul cu Rusia a crescut anul trecut cu 26%, ajungând la o pondere de 4% în total.

Segmentul exporturilor automobilelor electrice a crescut cu 57%, la 5,22 milioane de unităţi, astfel China a depăşit Japonia, preluând coroana la nivel mondial. Domeniul va deveni unul din câmpurile principale de luptă în arena comercială internaţională, punctează Claudiu Cazacu.

SUA, sub conducere democrată, doresc o mai severă limitare a maşinilor produse de ASML care permit producţia de cipuri avansate, şi a cipurilor eficiente ale Nvidia utilizabile în AI. Politicile au şanse de a fi continuate sau amplificate în cazul unei victorii republicane.

Chiar dacă administraţia Biden a adoptat măsuri ţintite vizavi de China, o victorie a lui Donald Trump ar putea aduce o nouă rundă severă de taxe vamale.

Costurile s-ar simţi atât în SUA, prin scumpirea unor largi categorii de bunuri, şi implicit, frânarea consumului, cât mai ales în China, unde lovitura s-ar putea traduce în costuri pentru economie de ordinul sutelor de miliarde de dolari până la finele deceniului, mai arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb