CLAUDIU NĂSUI (USR): "Dacă BNR creşte dobânda, cresc ROBOR şi apoi IRCC"

M.C.
Politică / 10 ianuarie 2023

"Dacă BNR creşte dobânda, cresc ROBOR şi apoi IRCC"

Deputatul USR, Claudiu Năsui, precizează că o majorare a dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României va duce la creşterea ROBOR şi a IRCC, potrivit Agerpres.

Fostul ministru al Economiei reproşează BNR că a acţionat ca un "pompier piroman", după ce au fost tipăriţi "tone de bani". El critică şi Guvernul pentru îndatorarea "masivă", pe fondul creşterii cheltuielilor.

"BNR creşte din nou dobânda. Asta înseamnă că cresc toate ratele. Pentru că ROBOR urmăreşte dobânda BNR. Iar IRCC este doar un ROBOR întârziat cu 6 luni. Deci dacă creşte dobânda BNR, creşte ROBOR şi apoi întârziat creşte şi IRCC. BNR face asta pentru a reduce banii din piaţă pe care tot ei i-au tipărit. Mai ţineţi minte pandemia? Afaceri închise şi tone de bani tipăriţi. Calea sigură către distrugerea puterii de cumpărare. Prea mulţi bani care urmăresc prea puţine bunuri şi servicii. Nu e vina BNR că creşte acum dobânda. E, însă, vina BNR că a acţionat ca un pompier piroman. Ei dau foc, după care tot ei vin să-l stingă. Foarte bine că îl sting, dar mai bine nu dădeau foc de la început", scrie deputatul USR, pe Facebook.

În opinia sa, chiar şi această "stingere a focului a început mult prea târziu şi mult prea anemic", din motive politice. Năsui adaugă că acţiunea BNR e "în contradicţie" cu cea a Guvernului, care "încă dă foc". Deputatul USR mai precizează că "era mai bine" dacă statul nu creştea cheltuielile prin PNDL-uri şi noi agenţii noi de stat.

"Îndatorarea masivă a statului continuă, iar pentru asta BNR şi sistemul bancar tot măreşte masa monetară. Unul apasă pe frână, celălalt pe accelerat. Cine pierde din toate astea? În primul rând toţi cei care s-au îndatorat. Ei vor trebui să strângă cureaua, adică să-şi reducă consumul, ca să poată plăti ratele. Dacă nu plătesc rata la bancă îşi vor pierde casa/terenul/investiţia. În al doilea rând vor suferi investiţiile din privat. O dobândă mai mare înseamnă un cost al capitalului mai mare, ceea ce înseamnă mai puţine investiţii private. Ba chiar investiţiile începute nu se vor mai termina. Vor falimenta şi va veni acel val de falimente specific recesiunii", scrie Năsui.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior, începând cu data de 11 ianuarie 2023, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% pe an, creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% pe an, şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit unui comunicat al BNR, rata anuală a inflaţiei a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32%, de la 15,88% în septembrie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Zice si omul asta sa nu taca.

    Nu BNR a dat banii 1 an pe la tanti casierita de la primarie ca sa stea acasa pe 75% din salariu. Ci guvernul. 

    La ce inflatie avem dobanda de referinta ar trebui sa fie 17% mai degraba si nu 7%. 

    Cat despre astia cu credite, ai zice ca sunt niste sinistrati. Cand eu fost smecheri si au luat franci elvetieni au trebuit sa fie salvati. Acum au dobanda 7% la inflatie 17% si tot ei se plang. Pai parca ziceam ca statul se bucura de inflatia asta ca isi mai sterge din datorie? Nu merge si la PF treaba asta? Ah... PF-ul nu are venituri corelate cu inflatia? Multi bugetari au si pana sa vina criza economica era criza de oameni care puteau cere majorari. Majorari se pot cere si acum. 

    Sa nu uitam ca la cei cu imprumuturi s-au suspendat platile un an-doi. Trai si viata. 

    Daca Mugur iese in presa cu mesajul potrivit bancile nu vor mai " sarii calul". Problema e cu Nicu si Marcel care continua sa dea de pomana, ca doar nu dau din buzunar.

    Ma desteptule ... ma excrocule. De ce nu spui ma ca aceste probleme sunt cauzate de politica iresponsabila a BNR , SI DE MASURILE PRO-CICLICE AL MINISTERULUI DE FINANTE DIN PERIOADA 2014-2021. De ce minti ma !. Economia e pe butuci de cam multa vreme. O duceti inainte doar prin parghii monetare. Ma excroxule . Explica !

    1. foarte bine punctat!

      chiar a fost masura prociclica! 

      acum avem o anomalie in fata se numeste: desinflatie declarata de bnr si in realitate o sa avem disparitie artificiala de bunuri la pret vechi si preturi noi catapultate procentual continu; in timp ce altii vor manca turcesc ca sa calmeze populatia. 

      pretul energiei la cost final este blocat caci ciclul de credit pe ro nu este inca finalizat! 

      El da mici semnale deja de randamente negative, dar turbat BNRul incearca sa il peticeasca rrugand cu usile inchise ca gov si fonduri sa intre in piata - inflare - in timp ce la tv se vor acuza. 

      Sa vezi minunea naibii dupa 2025! 

      E pe acolo am plasat pariu de 100.000 mii euro pe Cluj crash cu long 3 ani ca sa fiu sigur. 

      Bancherii nu sunt prosti, guvernele nu sunt proaste, bancile centrale nu sunt proaste... sau si dau cat trebuie sa fie pentru toti la gat lanturi DATORIE!!! 

      Avem deja un fenomen interesant: peste 50% din forta de munca cu venituri bunicele este indatorata; peste 80% din cei cu putere de indatorare este indatorata! 

      Acum se speculeaza in asteptare youthul de 20% din piata ce tre sa intre cu lag la munca pe venituri mici si vor concura cu lag in piata muncii pe locurile de munca a celor cu venituri mari si Datorii Rele pana in GAT! 

      Eeeee cum o joaca pe asta guvernul si banca centrala? 

      Caci eu anticipez ca pana pe vremea aia deja o sa ne supunem UE exact cum a patit Grecia Cipru si Italia; mai dureros in piata muncii a fost pt Italia. 

      De ce anunt desinflatie declarata cu costuri reale la consumator saltate. 

      Simplu: cand toti au de toate (80% din cei cu putere de indatorare a fost deja indatorata) apare LENEA; scaderea randamentelor reale in productivitate, continuare de crestere nominala cu lag; pe urma scade profitabilitatea pietei caci nimeni nu mai produce real, se retrag bunuri din piata ca sa se poata mentine artificial costurile in sus la plati taxe si impozite in sus; asta va duce la observarea in orase a masinilor / tablelor ce intra in depreciere si nu se mai repar - va duce la inventare alte legi locale de saltare / pedepsire / curatare / impozitare ; va duce la observare degradare infrastructura in unele zone; somaj ridicat; infractionalitate in crestere; falimente in crestere. 

      BNR mai are inca puterea sa imblanzeasca piata; asteapta sa cada dobanda bancilor comerciale / locale ca sa vina si ea cu dobanda sub ei! 

      Oricum nu ma pacaleste inca cu vrajeala de acum cand avem: dobanda scumpa - pret scump - randament negativ - costuri scumpe - stat gov flamamd / scump de intretinut =nnnuuuu!!!! asta nu e buna treaba cineva tre sa pice in anii urmatori de la butoane! 

      Eu nu ma bag in relatia asta ca si capitalist! prefer sa astept sa treaca ochiul uraganului! 

      Imi aduc aminte de perioade cand costuri mici - dobanzi reale mici - randamente pozitive - gov echilibrat - taxe echilibrate = erau un rai sa faci afacei! 

      de ce tre sa sustina firma mea jafurile si prostia altora? 

      zici ca ne transformam in statul California! Uitam prea repede de anii 90 cand populatia a fugit din cauza COSTURILOR?! exagerate? - adica populatia avea intern jaf din partea gov si banca centrala la adresa veniturilor prabusite in gram aur!!! 

      simultan cu lipsuri in galantare si nicu turba ca a platit datoriile in 89 cand in realitate bank asset to gfp era pe maxime! fapt ce arata prabusirea productiei si a industriei; oamenii nu mai munceau furau din fabrici; companiile nu isi mai plateau datoriile intre ele; se ratrageau bunuri de pe raft ca sa se impinga pret in sus! 

      s c cret 

    nu boss!!!

    daca bnr creste accesul la credit in timp ce se restrange oferta / capacitati / bunuri / productie = creste inflatia = creste dobanda 

    mai bine spus bnr a ajutat sa salvati pielea in 2020-2021 unor baieti destepti din partide cu firme in industriile speculative, iar acum paseaza cordeala a toti cetatenii pe minim 5 ani. 

    Cum paseaza ciordeala? 

    Saltare totala costuri? 

    In trepte ca sa nu turbeze “prostul”. 

    Eu vad doar falimente in fata si monopoluri noi formate. 

    Vor intra cei ce pot pasa produse scumpe la consumatori! 

    Mancarea va intra la moda iar la vrac si nu la ambalaje! caci costurile de productie se vor ridica impreuna cu formele de publicitate de pe ambalaje; produsele generice si compensate la mare cautare; cupoane taiate la mare catare; carduri sociale la mare cautare... 

    Halal Romania te iubesc! 

    s c cret 

    “blocarea” pret inergiei inca imi sustine argumentul de crak up bomm in preturi totale ce are sa vina!

    s c cret 

    in italia cand au spart mufa creditului aveai asa: rata cocioaba 600 euro si pret energie / gaze 400-500-600 !!!

    cu venituri medii 800 euro si somaj bomba a rupt mufa consumului! 

    sa vedem ce face 2025 al nostru! 

    rupe mufa consumului sau il exacerbeaza?! 

    s c cret 

    a vazut cineva central bank bank asset to gdp in Japonia!?!?! E pe verticala!

    economie prabusita! 

    eu deza se auto consuma intern treptat! au deja volum importuri prabusit in timp ce costuri importuri parasitat! 

    japonia merge la relantiu! 

    trebuie adoptat rapid reforme de migratie etc forme: capital - uman - credit!! 

    minunea cu somaj pe minime istorice nu va mai tine mult!!! 

    a rupt banca centrala in doua moneda! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb