CLAUDIU VRÎNCEANU, MINISTERUL ECONOMIEI Avem nevoie de o Agenţie Naţională pentru Inovare

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 octombrie 2016

Avem nevoie de o Agenţie Naţională pentru Inovare

Ţara noastră are nevoie de o Agenţie Naţională pentru Inovare, care să evalueze proiecte din domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, este de părere Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, considerând că, astfel, România ar putea evolua la un capitol la care suntem, în prezent, pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Domnia sa a declarat vineri, în cadrul conferinţei Green Industry Innovation: "Din păcate, România ocupă un loc la coada clasamentului european. Suntem pe ultimul loc la capitolul Cercetare, Dezvoltare şi Inovare. Dar, Guvernul a pornit o campanie, prin acordarea de facilităţi pentru dezvoltarea de start-up-uri şi de clustere (...) Consider că avem nevoie de o Agenţie Naţională de Inovare care să evalueze potenţiale proiecte".

Claudiu Vrînceanu a mai subliniat că, prin dezvoltarea proiectului "România competitivă", ţinta autorităţilor este ca economia noastră să crească în mod sustenabil cu 5% pe an.

"Iniţiativa Guvernului este să realizeze o strategie economică agreată de către partidele politice, de Administraţia Prezidenţială, de Banca Naţională a României şi Academia Română. Vorbim despre «România competitivă». În ultimele luni am lucrat la acest proiect prin care ne propunem să creştem economia în mod sustenabil cu 5% pe an. Ne uităm la trei lucruri: capital, forţă de muncă şi productivitate. Documentul propune o nouă interpretare a conceptului de reindustrializare. Cercetarea, dezvoltarea şi inovarea reprezintă un sector aparte din cele 17 cuprinse în acest pachet. Acest domeniu susţine transversal toate celelalte domenii", a menţionat domnul Vrînceanu, adăugând că, din luna august, companiile care desfăşoară activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare beneficiază de facilităţi fiscale.

La acelaşi eveniment, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că 100.000 de gospodării din România sunt neracordate la reţeaua de electricitate, dar cu ajutorul granturilor SEE (Spaţiul Economic European) şi norvegiene va fi adusă energia electrică în 10.000 de locuinţe, în 2017.

Domnia sa a afirmat: "Estimăm că, la ora actuală, avem cam 100.000 de gospodării neracordate la reţeaua de electricitate. În acest sens, am discutat o serie de soluţii prin care fondurile norvegiene să ne poată ajuta să rezolvăm problema. Am introdus pe lista de priorităţi un număr de 10.000 de gospodării care ar urma să fie racordate la reţeaua de energie electrică în cursul anului viitor, ceea ce înseamnă 10% din totalul de 100.000".

Potrivit ministrului Energiei, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul energetic sunt foarte importante, iar parteneriatele între institutele de cercetare din România şi cele din Norvegia sunt esenţiale în derularea de proiecte finanţate din granturi SEE şi Norvegiene.

România va beneficia de fonduri nerambursabile de 502,5 milioane de euro prin intermediului granturilor SEE şi Norvegiene în exerciţiul financiar 2014 - 2021, faţă de 306 milioane de euro în cadrul perioadei de programare 2009 - 2014.

Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovarea şi dezvoltarea întreprinderilor şi a industriei norvegiene, a anunţat, la finele săptămânii trecute, rezultatele şi impactul programului "Inovare verde în industria din România", concretizat în urma semnării memorandumului bilateral 2009 - 2014 între Norvegia şi România. Iniţiativa a avut ca rezultate finanţarea implementării unor proiecte de tehnologizare, inovare verde şi antreprenoriat.

După deschiderea a două apeluri, 50 de proiecte au fost acceptate, dintre care 60% au fost implementate cu parteneri norvegieni. În prezent, 49 dintre proiectele finanţate au fost finalizate cu succes, ultimul urmând să se încheie în aprilie 2017.

Suma totală alocată între martie 2013 şi aprilie 2016 a fost de 26.235.500 de euro, făcând parte din fondurile norvegiene destinate reducerii diferenţelor sociale şi economice şi consolidării relaţiilor bilaterale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... gresesc profund, desi sunt absolut convins de bunele lor intentii.

    NU de inca o Agentie Nationala (a cata oare???) este nevoie pentru inovare. Inca o agentie nationala n-ar insemna decat inca un an-doi pierduti (pana se organizeaza si "populeaza" agentia), de inca nu stiu cate zeci de directori, secretare, soferi, sedii (ca doar musai sa aiba si niste reprezentante in teritoriu, eventual in marile centre universitare, nu???), adica alte sinecuri numai bune de "negociat" de politicieni pentru ei insisi, amante, cuscri, neamuri etc. 

    In plus, au nu cumva exista deja un minister al educatiei SI CERCETARII STIINTIFICE, dotat cu nu mai putin de cionci secretari de stat??? Au nu cumva exista deja si o AUTORITATE NATIONALA PENTRU CERCETARE STIINTIFICA SI INOVARE (!)??? 

    Nu. Inca o agentie n-ar insemna decat sa ingroape si mai temeinic domeniul sub un morman sufocant de Ordine, Avize, Reglementari etc., etc., etc. 

    Si ma mira faptul ca tocmai Claudiu Vrinceanu, altfel un libertarian convins, a venit cu propunerea asta... 

    O lege simpla - SIMPLA!!! - care sa ofere niste facilitati concrete, clare si stabile inovatorilor ar fi intrutotul suficienta. 

    In ceea ce priveste racordarea locuintelor... nu e chiar atat de simplu si evident. Exista cazuri - nu stiu cate din cele 100000, dar sunt numeroase - de (grupuri mici de) gospodarii izolate, in varf de munte sau pierdute printre dealuri. Conectarea lor la retea costa cat nu face si nu s-ar amortiza practic niciodata. E de discutat daca e corect ca restul societatii sa plateasca pentru ca un numar relativ mic de oameni sa-si pastreze un anumit stil de viata si daca nu cumva pot exista solutii mai economicoase - de la grupuri generatoare, la varii forme de energie regenerabila, sau chiar la relocare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb