CLIENŢI NEMULŢUMIŢI:  Băncile majorează dobânzile chiar dacă dobânzile Euribor şi Libor au scăzut

ANDREEA ARĂBOAEI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2009

Băncile majorează dobânzile chiar dacă dobânzile Euribor şi Libor au scăzut

În primele patru luni din acest an, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a primit peste 1500 de reclamaţii de la clienţii băncilor şi ai instituţiilor financiare nebancare, pe motive precum majorarea dobânzilor şi a comisioanelor în condiţiile în care Euribor şi Libor au scăzut în ultima perioadă, ne-a precizat Paul Anghel, consilier ANPC.

Domnul Anghel ne-a precizat că, în luna aprilie, numărul reclamaţiilor a fost de 268, existând bănci cărora li se adresează un număr mai mare de reclamaţii comparativ cu altele, situaţia nefiind omogenă la nivelul sistemului din acest punct de vedere.

Există şi clienţi care reclamă comisioane în plus sau modificări de dobânzi despre care nu ştiau, dar care sunt, însă, menţionate în contractul cu banca. Astfel, ANPC recomandă citirea cu atenţie a contractelor înainte de a fi semnate deoarece, ulterior, clienţii nu vor avea câştig de cauză în urma reclamaţiilor.

Într-adevăr, dobânzile Euribor (faţă de care se calculează costul creditului în euro) şi Libor (faţă de care se calculează costul creditului în franci elveţieni) au scăzut în ultima perioadă, în urma reducerilor succesive ale dobânzilor de politică monetară ale Băncii Angliei şi Băncii Centrale Europene. Acestea au redus dobânzile de la 2% la 1%, respectiv de la 1,5% la 0,5%, de la începutul acestui an, ceea ce a dus la scăderea Euribor şi Libor de până la 1,5%, res­pectiv 1,3% a acestui an.

În calculul dobânzii creditului sunt incluse, însă, pe lângă nivelul Euribor/Libor pentru un credit în valută (euro sau franci elveţieni), şi costul capitalului băncilor, care a crescut destul de mult în ultima perioadă, ne-a explicat Rozalia Pal, economist şef al UniCredit Ţiriac Bank. Acesta a crescut pe seama crizei economice actuale, element ce se cuantifică într-un indicator (CDS - credit default swap) care relevă percepţia faţă de risc pentru ţara noastră. Acest indicator a atins nivelul maxim în luna februarie - 7,77%, procente la care se adaugă la dobânzile Euribor şi Libor. Ţara noastră a avut cea mai mare percepţie faţă de risc din regiune, ne-au mai explicat analistul, care ne-au oferit ca exemplu Bulgaria, unde acest nivel a ajuns la 6,8% - nivelul maxim.

Odată cu accesarea împrumutului extern a avut loc o reducere semnificativă a percepţiei faţă de risc asupra ţării noastre, acest indicator ajungând la 2,95%, ceea ce ar duce, în mod normal, la o scădere a dobânzilor. Doamna Pal ne-a mai precizat că reducerea va avea loc dacă se va confirma că această stabilitate este una sustenabilă, ceea ce ar putea dura o perioadă mai lungă de timp.

Proiectul de lege al ANPC privind reglementarea dobânzilor şi a comisioanelor bancare zace, în continuare, în Parlament

În luna octombrie a anului trecut, ANPC a iniţiat un proiect de reglementare a dobânzilor şi comisioanelor bancare, care, însă, se află la Parlament, aşteptându-şi rândul să fie votat. Au trecut deja şapte luni şi nu se ştie nici cât mai durează şi nici motivul pentru care nu a fost supus încă dezbaterilor parlamentere.

Acest proiect propune ca băncile să nu mai aibă voie să majoreze comisioanele la credite şi nici să introducă altele noi pe durata derulării unui contract. În cazul în care ar apărea modificări, aces­tea ar fi nevoite să anunţe clientul cu cel puţin 30 de zile înainte. În cazul în care clientul nu este de acord cu noile condiţii, acesta ar putea să ramburseze creditul, fără a plăti penalizări. Proiectul de lege mai prevede obligaţia din partea băncilor de a arăta clientului care va fi costul total al creditului înainte de a semna contractul. De asemenea, băncile care nu ar respecta aceste reglementări ar fi amendate între 5000 şi 50.000 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum pot sa ceara asa ceva intr-un proiect? Sa presupunem ca am un credit ipotecar de 100000 de euro. Banca imi trimite o notificare ca imi creste dobanda ca asa vrea ea cu 5% sau cu cat vrea ea. Eu nu sunt de acord. Pot sa rambursez creditul fara sa platesc penalizari. De unde sa dau eu dintr-o data 100000 de euro. Sunt pus intre ciocan si nicovala. Ori accept ori caut o refinantare care este acelasi drac. Alte comisioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb